POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FUTSAL

Svensk futsals stora problem: "Förstör kropparna när de dubbeltränar"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Svensk futsal blir allt större, men fortfarande lämnar flera spelare sina lag mitt i säsong för att istället spela fotboll.
- För att få utvecklingen att gå framåt tycker jag man borde bestämma: futsal eller fotboll, säger Borås AIK:s tränare Petter Florentin.

Borås AIK hade ett problem inför SM-finalen i futsal. Richard Yarsuvat bytte i vinter till Dalkurd, och Medi Dresevic och Irfan Delimedjac är på träningsläger med Norrby IF. Tre viktiga spelare som inte kunde användas i finalen då de numera spelar fotboll i superettan.

Det kan ha varit en avgörande faktor i den finalen som Borås AIK förlorade, men det har även varit ett generellt problem i Sverige. Att hitta spelare där futsal och fotboll aldrig krockar med varandra.

Borås AIK:s tränare Petter Florentin säger till Fotbollskanalen att något måste hända så att futsal inte bara blir en sport för spelarna som är lediga från fotbollen.

- För att få utvecklingen att gå framåt tycker jag man borde bestämma: futsal eller fotboll.

- Men det är jättesvårt med en spelare som Richard Yarsuvat. Han kommer ner en träning, ingen kan ta bollen från honom och gör massa mål. Det är jättesvårt som tränare att säga ”nej” till honom då.

- Spelarna som är med i augusti-september, som tränar jättehårt. Sedan kommer några spelare in efter sin (fotbolls)säsong och är med, sedan åker dem.

Mästarlaget IFK Uddevalla hittade en lösning. Samtliga spelare som skrev kontrakt i höstas fick ett krav: var kvar i IFK Uddevalla tills futsalsäsongen är över.

Ett exempel där är Robert Bagger, den tidigare superettanspelaren som inför den här säsongen gick in mer seriöst för sporten. Nu är han landslagsspelare i futsal och var matchens bästa spelare i finalen.

IFK Uddevallas tränare Mikael Alfredsson utvecklar:

- Vi var ganska tydliga från start att om man vill spela futsal så är det hela säsongen som gäller.

- Vi har division 2- och division 1-spelare som väljer futsal. Vi har Fredrik (Söderqvist, ny i FC Trollhättan) som ett exempel. Han skrev i sitt kontrakt att han spelar futsal så länge vi är med i slutspelet. Det är utveckling för oss och för futsalsporten.

- Sedan tror jag inte i längden att vi kan spela med division 1-spelare. Fredrik behöver ändå träna lite, det förstör kropparna när man dubbeltränar. Vi vill hålla högst division 2-spelare i fotboll.

IFK Uddevalla måste nu jobba på en ny lösning för nästa säsong, då de går in i Uefa Futsal Cup redan i augusti.

Publicerad 2017-03-05 kl 10:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå