Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

La Liga 2013 (del 2)

Johanna Garås blogg

Vi har kommit fram till april. Det var då problemen började för Lionel Messi.

2013 inleddes bra med en ny sån där guldboll. Och han fortsatte på samma målgörande spår som under hösten 2012. Fram till första lårskadan i början av april gjorde han mål i 12 raka ligamatcher, 17 stycken.

Men så kom problemen.

Argentinaren tvingades gå av i paus av den första CL-kvartsfinalen mot PSG. Och han spelade bara den sista halvtimmen av returen 10 april. Frågan är väl om han borde spelat alls. När Bayern München kom till Camp Nou såg Messi från bänken hur lagkamraterna åter spelades ut.

I mitten av maj tvingades han på nytt gå av i förtid under mötet mot Atlético.

Eftersom han fortsatte åka på skador under hösten dök en diskussion om huruvida sommarens svettiga resande påverkat negativt upp. Han flög nämligen över 12 000 mil under två månaders tid. Se kartan nedan.

Annons

I slutet av september fick Messi bryta mötet med Almería efter 29 minuters spel på grund av en muskelskada, och blev borta från spel i tre veckor.

Den 10 november var det dags igen. Redan efter 19 minuter spel haltade Messi av borta mot Betis. Den här gången skulle han bli borta sex till åtta veckor. En stor del av rehabtiden har han tillbringat i Argentina.

En diskussion om huruvida ändrad kost och sämre behandling från Barçahåll har orsakat skadeproblemen dök också upp. Då valde Messi att tala ut i Olé. Jag bloggade om det HÄR.

Enligt rapporterna går återhämtningen enligt planerna. Jag hoppas för Guds skull att vi får se den bästa versionen av Messi igen i vår. Inte minst med tanke på VM i sommar.

Såhär blev Messis 2013 i siffror:

***

Vi rör oss till Spanien nordvästra spets, till Galicien.

Den 11 februari tog Fernando Vásquez över jumbon Deportivo efter att ha gått sex år utan tränarjobb.

Annons

Han lyckades mindre bra inledningsvis men efter en månad, i omgång 28, inleddes sviten som skapade hopp i La Coruña. Depor vann fyra raka matcher och gick från 20:e till 16:e plats i tabellen.

I klippet nedan har Depor precis slagit Levante borta med 0-4 och ”Super Vazquez” springer ut på planen och läktaren för att ta jubla med de ditresta supportrarna. Kamerorna följer honom även på flygplatsen och på spelarbussen där han fortsätter att elda upp fansen.

Underbart!

[youtubeplay id=”OGRPStJUs00″ size=”large”]

Tyvärr för Vazquez och alla Deporfans räckte inte ansträngingen. Följande tre matcher slutade visserligen oavgjort men tre förluster i de sista fyra omgångarna betydde degradering för det blåvita laget.

Deportivo leder dock Segunda efter 19 spelade omgångar och är favorit att ta sig upp till högstadivisionen igen.

Annons

SI SE PUEDE!

SI SE PUEDE!

***

I april tog CL-äventyret slut för både Barcelona och Real Madrid. Bayern München utklassade katalanerna i bägge semifinalerna medan Dortmund skrämde slag på gästerna i det första mötet (4-1) och kom undan med blotta förskräckelsen på Bernabéu (2-0).

José Mourinho hade förstås redan då bestämt sig för att lämna klubben men först den 20 maj blev det officiellt.

Jag skrev ett INLÄGG om att jag skulle sakna den stridslystne portugisen.

Meningarna går isär vad gäller Mourinhos inverkan på Real Madrid. Hans supportrar och han själv tycker att han varit framgångsrik, att han lyckats bryta Barcelonas dominans genom att vinna liga 2012 (på mål- och poängrekord) och cupen 2011. Han tog dessutom klubben till semifinal i Champions League tre år i rad då man tidigare åkt ut i åttondelsfinal sex år i följd.

Annons

Jag är mest förvånad över att Mourinho aldrig riktigt accepterade vad det var för klubb han hade kommit till. Han körde sin stil och försökte förändra Real Madrid i grunden. Därför gick han aldrig riktigt hem hos det äldre gardet, de som sätter den gentlemannamässiga stilen främst. Men när det väl var dags för den sista matchen på Bernabéu fick han med sig ett värmande adiós och såg till att skapa lite allmänt KAOS.

[youtubeplay id=”H_VkSQMtqbc” size=”large”]

***

En annan tränare som valde att lämna Spanien var Málagas Manuel PellegriniHan VILLE EGENTLIGEN INTE FLYTTA men fick till sist nog av osäkerheten kring klubbens framtida satsning.

Skrällaget Málaga, som hade varit sekunder från en semifinalplats i Champions League, skulle inte få lov att spela i Europa kommande säsong på grund av tidigare ekonomiska problem och den 14 juni utsågs chilenaren till ny tränare för Manchester City.

Annons

– Jag ger mig av på grund av sportsliga orsaker men min kärlek till Málaga är evig.

Kärleken är besvarad. I Málaga kommer man aldrig glömma vad Pellegrini har gjort för klubben.

***

Innan Mourinho och Real Madrid hade offentliggjort sin skilsmässa fick jag chansen att titta in bakom kulisserna på klubbens träningsanläggning Valdebebas.

HÄR bloggade jag om besöket och om vilken vänlig människa José Morais är. HÄR är programmet.

***

Allt var ju inte bara bu och blä i Barcelona i våras.

Messi & Co vann ju faktiskt ligan på ett förkrossande sätt – med 100 poäng, 15 före tvåan Real Madrid, och med en målskillnad på 115-40.

HÄR är ett blogginlägg med fler bilder från Barcelonas guldfirande.

HÄR lyfter Vilanova och Abidal bucklan.

***

Den 18 maj, efter 25 raka möten utan seger, efter 14 år utan att få segerjubla i derbyt mot storebror, lyckades Atlético de Madrid äntligen vinna en match mot Real Madrid.

Annons

Och man gjorde det på Bernabéu och man gjorde det i finalen av Copa del Rey. SEGERSKYTT blev Joao Miranda.

Se highlights från finalen HÄR.

 

Mer firande HÄR.

***

Lite mer från Barcelona HÄR. För känslorna var upprörda i den blåvita delen av staden – då Barça inför derbyt i maj hade klätt på Columbusstatyn en gigantisk tröja…

Klicka HÄR för del 3.

Publicerad 2013-12-29 09:47

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto