Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Heja spanska Åshöjden!

Johanna Garås blogg

Pyttelaget Eibar från Baskien slutade som bekant etta i Segunda men behövde femdubbla sitt kapitalinnehav för att inte tvångsdegraderas ner till tredjedivisionen. Inte för att man hade dålig ekonomi – den har alltid varit sund och klubben skuldfri – utan för att lagen säger så.

Klubben hade tidigare aktier till ett värde av €422 253 men behöver den 6 augusti 2014 ha nått upp till €2146525,95.

Målet är alltså att få in €1724272,95 och för att lyckas bjöd man i våras in vem som helst att köpa aktier i klubben. Minsta belopp är €50. Ingen skulle dock få köpa för mer än €100000 var eftersom det här är folkets lag. Modellen bygger på att alla fans ska kunna känna att det är deras klubb, att ingen storägare ska kunna kontrollera SD Eibar.

Nu har 95,22 procent av pengarna kommit in!

Skärmavbild 2014-07-03 kl. 15.04.17
Hela 38 olika nationaliteter har köpt aktier. Jag vet att flera svenskar gjort det.

Kontrasten blir så stor med tanke på att det bara bor 27000 invånare i Eibar.

Annons

– Jag vet inte om mirakel existerar men det här är i närheten av ett mirakel, säger presidenten Alex Aranzabal till CNN.

Han lovar också att klubben inte kommer förändras mer än nödvändigt i La Liga.
– Vi kommer inte tokspendera en massa pengar på nya dyra spelare. Vi vill ha kvar vår lagfilosofi och göra saker på samma sätt som vi gjort alla dessa år.

I Eibar finns inga stjärnor. Ingen tillåts sväva iväg. Man brukar skoja om att Real Madrids gräsklippare tjänar mer än hela Eibars lag.

Jag får erkänna att jag inte har någon vidare koll på spelarna, jag har bara sett en enda match, men känner ändå starkt för klubben. Jag vill att de ska lyckas hålla sig kvar i La Liga likt ett spanskt Åshöjden.

Tränaren Gaizka Garitano har förlängt kontraktet och man har även förlängt med flera spelare samt i dagarna värvat två nya.

Annons

Jag ser väldigt mycket fram emot att få se storlagen komma till lilla Ipurua, som måste byggas ut till 6000 åskådarplatser (tydligen minimumkapacitet för högstaligan). Det har ryktats att man i vissa fall ska hyra in sig på San Mamés i Bilbao för att kunna casha in mer men jag har inte hört något mer om det. Det vore nästan att ge bort poängen eftersom det är föga bekvämt att komma till Ipurua där folk sitter så nära planen att det går att ta på hörnläggarna.

[youtubeplay id=”tFyaUSk909w” size=”large”]

När jag besökte staden för en månad, före den sista hemmamatchen, sedan var alla tröjor i den officiella lilla klubbutiken slutsålda.
– Vem hade kunnat förutse det här? Vi hade halsdukar i morse men nu är de också slut, skrattade ägaren och skakade på huvudet.

Tydligen fick spelarna förra säsongen i tredjedivisionen bara nio stycken tröjor var som skulle räcka hela året. Om de ville ha sitt namn på ryggen så fick de betala själva.

Annons

eibar

Om du är intresserad av att bli aktieägare i Eibar klicka HÄR.

HÄR kan du följa “aktieometern”.

Publicerad 2014-07-03 15:45

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto