POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Höghöjdsträning viktig inför VM - Tommy Svensson minns

Många landslag har skaffat klippkort på höghöjdsmatcher inför VM i Sydafrika.
Men hur mycket betyder egentligen träningsmatcherna på förhand?

Tommy Svensson minns Mexiko-VM 1970 och betonar vikten av att vara förberedd.
-Det är besvärligare att spela på hög höjd än man kan föreställa sig, säger den förre förbundskaptenen.
VM i Mexiko 1970.

Sverige förlorar mot Italien, spelar lika mot Israel och vinner mot Uruguay, men likväl blir det respass redan i gruppspelet med minsta möjliga marginal.
Med dagens minutiösa förberedelser hade det kanske gått annorlunda.

Matcherna mot Italien och Israel spelades i Toluca på över 2600 meters höjd, matchen mot Uruguay i Puebla beläget mer än 2100 meter över havet, och höjden tog ut sin rätt.

-Det var en betydande skillnad att spela så högt. Man fungerar inte som vanligt och det är besvärligare än man kan förställa sig, säger förre landslagsspelaren och förbundskaptenen Tommy Svensson.

I årets VM är höjden förvisso inte lika extrem som i Mexiko, men många av VM-nationerna ligger ändå i framkant.

Johannesburg är beläget nästan 1800 meter över havet, Rustenburg 1500 meter och matcherna i Bloemfontein spelas 1400 meter över havsytan, och när landslagsledningarna planerat sina läger och träningsmatcher har många fastnat för alpländerna Schweiz och Österrike.
Tommy Svensson förstår dem.

-Det påverkar både fysiken, koncentrationen och det mentala att spela på hög höjd. Man fattar konstiga beslut som kan bli avgörande om man inte är förberedd, säger han.
Men träningslägren och matcherna innan VM handlar förstås inte bara om klimatanpassning. I dagens klubbstyrda fotbollsvärld finns det färre tillfällen att spela ihop ett lag än förr.

-Man får inte många chanser i dag och det gäller att se vilka spelare som är heta, men det ser man bättre på träningarna än på träningsmatcherna. Matcherna handlar mer om spela ihop det lag man har i tankarna, att få dem att fungera tillsammans.

Fick du några signaler i träningsmatcherna inför VM 1994 som blev avgörande?


-Det viktigaste beskedet var att Kennet Andersson var på gång. Han hade varit ifrågasatt inför mästerskapet, men jag fick den där känslan om honom. Och det blev ju ganska avgörande.

Publicerad 2010-05-25 kl 16:17
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå