Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
0:55

Nästa

Avbryt
Försök igen

Dokument: Utan Johan Cruyff hade fotbollen sett annorlunda ut

Den 24 mars 2016 var en sorglig dag. Det var en dag då hela fotbollsvärlden sörjde. Vid lunchtid kom nyheten att Johan Cruyff, 68 år gammal, hade förlorat kampen mot cancer. 

En av, om inte den största av dem alla. Det han lämnar efter sig är en ny fotbollsvärld, en ny och vackrare fotbollsvärld än den han mötte på gatan i Amsterdam för över sextio år sedan.

När Johan Cruyff steg in i Ajax omklädningsrum för att för första gången träna med klubbens A-lag, visste alla spelarna redan vem den ranglige tonåringen var. Många av dem hade känt honom i flera år. För Johan Cruyff hade vuxit upp i det där omklädningsrummet, han hade sprungit omkring där sedan han var fyra år gammal.

ANNONS

Johan Cruyff föddes i Amsterdam en aprildag 1947. Han växte upp bara 400 meter från Ajax hemmaarena och hans far Manus, en grönsakshandlare, levererade frukt till klubben. Efter att hans far dött, när Johan endast var 12 år gammal, började hans mor att jobba som städerska på arenan. Förlusten av fadern tog hårt på pojken som började tillbringa allt mer tid i Ajax omklädningsrum där spelarna till viss del blev som fadersfigurer för honom.

Så när Cruyff tog steget upp i Ajax A-lag var det ingen av spelarna som överraskades av hans briljans med bollen. Vad de däremot förvånades över var hans mun, redan från dag ett gick han in i omklädningsrummet och började peka och bestämma. Han sa till sina äldre och mer erfarna lagkamrater, däribland landslagsmän, hur de skulle spela och röra sig på planen.

Då som under hela sitt liv var Johan Cruyff tvärsäker på att han alltid hade rätt. Vilket han också oftast hade. Det gällde inte bara inom fotbollen utan med allt och han var inte sen på att påpeka när han tyckte att något var fel, som att trafikljusen i Amsterdam satt på fel ställe. Cruyff visste allt, enligt Cruyff i alla fall. När han slog igenom i Ajax visste han även att fotboll tidigare spelats på fel vis, "det är en sport du spelar med ditt huvud" sa Cruyff. "Detta är hur de har spelat sporten, men de hade fel".

ANNONS

"Det värsta var att du alltid visste bäst. Vilket betydde att du alltid pratade, alltid rättade", sa Cruyff en gång om sig själv när han såg tillbaka på sin spelarkarriär.

Ajax var ett litet semi-professionellt fotbollslag när Cruyff gjorde sin debut vid 17-års ålder den 22 januari 1965. När Rinus Michels bara två månader senare tog över som tränare kom han med en galen idé, han skulle göra Ajax till en europeisk toppklubb.

Inom spannet av sex år hade Cruyff och Michels inte bara gjort det utan även uppfunnit stilen som idag kallas för totalfotboll. Det gick ut på att ha få tillslag, rörelse och att målvakten, som tidigare inte haft någon annan uppgift än att vakta målet, skulle spela som en extra utespelare. Något som på den tiden var helt banbrytande.

- Maradona kunde vinna matcher på egen hand, men han hade inte Cruyffs egenskap att ändra ett helt lags taktik för att vinna den, sa en gång Frank Rijkaard som även kallat Cruyff för holländsk fotbolls gudfader.

Cruyff var banbrytande på flera sätt. Man brukar säga att han var den första fyrfotade spelaren. För medan andra var enfotade eller tvåfotade beroende på om de kunde skjuta och passa med båda fötterna så kunde Cruyff göra det även med sina två yttersidor. Något som tidigare knappt hade skådats, idag är det likt "Cruyff-finten" en av grunderna som lärs ut i alla fotbollsklubbar.

ANNONS

Mellan 1971 och 1973 vann Cruyffs Ajax tre raka Europacuper. De var ett kvarterslag från ett land som aldrig tidigare gjort något nämnvärt inom fotbollen och nu hade de förändrat hela sporten.

Efter att ha revolutionerat holländsk fotboll flyttade Johan Cruyff till FC Barcelona. Den katalanska klubben gick igenom en av sina största kriser och hade inte vunnit något på 14 år. Med Cruyff förändrades allt. Cruyff tog med sig totalfotbollen till ett FC Barcelona som tidigare aldrig haft en egen spelstil. Laget vann sin första titel på 14 år och besegrade Real Madrid med 0-5 på Santiago Bernabeu i en historisk match.

Det holländska landslag som under VM 1974 trollband hela fotbollsvärlden. Det lag som än idag anses vara det bästa landslag som aldrig vann VM. Det var Johan Cruyffs kreation, han bestämde att Arid Haan skulle spela som libro. Han skrek till bänken när det var dags för Johnny Rep att värma upp. Cruyff var anfallare men rörde sig över hela planen. Han sprang överallt för att berätta för sina lagkamrater hur de skulle spela, när de skulle byta platser, när de skulle passa bollen.

ANNONS

Cruyffs kommande fyra år i Barcelona blev tuffa. Han vann inga större titlar och hade problem att hantera den ständiga pressen som kommer med att var en av världens bästa. Cruyff deltog aldrig i VM 1978 något som länge var ett stort mysterium. 30 år senare berättade han dock för katalansk radio att han och hans familj utsatts för ett kidnappningsförsök bara månader innan mästerskapet.

- Någon satte ett gevär mot mitt huvud och band fast mig och min fru framför våra barn. Polisen sov i vårt hus i tre till fyra månader efter det. Barnen hade poliseskort när de gick till skolan och jag hade livvakter med mig till matcherna, berättade Cruyff.

Därefter bestämde han sig för att sluta spela. Ett år senare var holländaren dock tillbaka på planen, den här gången i USA för Los Angeles Azteces. Det blev två säsonger i USA och en kort sejour i Levante innan han återvände dit där allt började, Ajax. I Holland var man skeptisk om han, vid 34 års ålder, fortfarande höll måttet.

- Upp till att jag var 30 så gjorde jag allt på känsla. Efter 30 började jag förstå varför jag gjorde det jag gjorde, har Cruyff senare förklarat.

ANNONS

Han vann två raka titlar med Ajax innan han byte till rivalen Feyernoord, när Ajax inte betalade tillräckligt, och vann titeln igen.

Efter att spelarkarriären tog slut 1984, så tog Johan Cruyff över som tränare för Ajax 1985. Nu skulle målvakten inte bara röra bollen med fötterna utan även röra sig utanför sitt straffområde. Laget skulle endast ha tre försvarare när man anföll. Utöver det ville Cruyff att hans spelare skulle tänka själva, hitta sina egna utvägar ur knipor.

Cruyff själv var hela tiden nytänkande och kom med nya idéer för allt möjligt. Han tog bland annat in operasångaren Lo Bello för att lära spelarna att andas rätt. Sen brydde han sig inte bara om A-laget utan även ungdomslagen. Han införde att alla ungdomslagen i Ajax skulle spela med samma formation som A-laget och ungdomstränarna skulle fokusera på att utveckla spelarna istället för att bry sig om att vinna alla turneringar. En anfallare som Dennis Bergkamp fick ibland spela i försvaret för att lära sig hur försvarare tänkte.

ANNONS

På senare år har Ajax ungdomsakademi blivit klassad som en av om inte den bästa i världen. Allt tack vare den grund Johan Cruyff lade. Den enda fotbollsakademin i världens om riktigt kan konkurrera med Ajax är FC Barcelonas La Masia, som även den är byggd på Johan Cruyffs grunder.

Efter sin tid som tränare i Ajax tog Johan Cruyff över FC Barcelona. Där han skapade "Dream Team" som vann fyra raka ligatitlar, klubbens första Champions League titel och dominerade fotbollseuropa. De spelade med Cruyffs stil, den stil som idag i folkmun kallas för "Barçastilen".

Under sin tid i Barcelona gjorde Cruyff likt han hade i Ajax och omstrukturerade klubbens ungdomsakademi. Alla lag skulle spela som A-laget, alla övningar skulle göras med boll och smarta spelare skulle prioriteras även om de fysiskt inte var något att hänga i granen.
Josep Guardiola blev den första spelaren att ta examen ur "Cruyffs skola". Över en mer eller mindre en natt gick Guardiola från att vara en okänd tonåring i B-laget till att bli hjärtat i Cruyffs Dream Team.

ANNONS

La Masia har efter Cruyffs omstruktureringar skapat några av världens genom tiderna bästa fotbollsspelare, däribland Lionel Messi, Xavi Hernandez och Andrés Iniesta. Spelare som med sin fysik inte ens hade fått chansen i klubbens ungdomslag med de kriterier som fanns där innan Johan Cruyff kom.

Johan Cruyff satt på tränarposten i Barcelona i åtta år, längre än någon annan. Under de åren vann han 11 titlar med klubben. Ett klubbrekord som senare slagits av hans adept Josep Guardiola, som vann 14 titlar under sina fyra år på tränarposten. Guardiolas framgångar står dock mycket i skuld till just Cruyff. Det var nämligen holländaren som övertalade Joan Laporta att Guardiola skulle få jobbet 2008. Guardiolas Barcelona spelade även med den fotboll som Cruyff en gång introducerat. Efter varje vunnen titel har Guardiola även tackat Johan Cruyff. "Detta hade inte varit möjligt utan honom".

Cruyffs egen period som tränare i Barcelona tog slut 1996 efter att han bråkat med klubbpresidenten Josep Lluís Núñez. Men hans påverkan på fotbollen, Ajax eller Barcelona tog aldrig slut.

ANNONS

Under Joan Laporta presidentperiod 2003-2010 var Cruyff ständigt närvarande och agerade personlig rådgivare till Laporta. Även i Ajax har hans påverkan på senare år varit tydlig. Han har ständigt fortsatt att säga vad han tycker och haft debattartiklar både i holländska och spanska tidningar, och folk lyssnar. När Cruyff säger något så har han ju nästan alltid rätt.

I Holland blev han en gudfader, i Barcelona och Katalonien helgonförklarad. Inte minst för sitt val att döpa sin son till Jordi. När Johan Cruyff spelade för FC Barcelona under 70-talet så regerade Franco i landet. Det var en period när katalanerna var förtryckta och katalanska namn förbjudna. Så när Johan Cruyff bestämde sig 1974 för att döpa sin son till Jordi gick han emot den spanska staten. Förbudet mot katalanska namn upphävdes kort efter, då man helt enkelt inte kunde gå emot världens bästa fotbollsspelare.

Johan Cruyff hade sina åsikter, och han skapade sina fiender. Han gav sig aldrig för det han trodde på och när Sandro Rosell blev president för FC Barcelona slutade han också att gå till lagets matcher. När VM finalen skulle spelas 2010 mellan Holland och Spanien vägrade Cruyff att ställa sig bakom sitt hemland, eftersom han inte kunde stå bakom den fotboll de spelade.

ANNONS

Under sina 68 år var Johan Cruyff högljud, han pratade, pratade och pratade. Men han var också ett geni, ett geni som skapade den fotboll som vi ser idag. Hade det inte varit för Johan Cruyff så hade den dominans som det spanska landslaget och FC Barcelona stått för de senaste åren aldrig hänt. Små smarta spelare hade aldrig fått chansen. Lionel Messi hade aldrig fått komma till La Masia. Listan blir snabbt lång.

Innan Cruyff hade FC Barcelona som klubb vunnit 42 titlar på 71 år efter honom har de nu vunnit 42 titlar på 27 år.

Utan Johan Cruyff hade fotbollen inte varit den fotboll vi idag känner till. Den hade varit annorlunda.

Publicerad 2016-03-25 kl 08:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto