POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EREDIVISIE

Långintervju med Kristoffer Peterson – om blytunga hösten, drömmen om U21-EM och succén i Heracles: ”Jag är jättetacksam”

Foto: Bildbyrån

Under ett halvår fick Kristoffer Peterson inte spela A-lagsfotboll med Utrecht.
Nu gör svensken succé i Heracles – och njuter av fotbollen.
- Att jag nu hamnade i en så här bra klubb, jag trodde inte att det var möjligt när jag satt i skiten i Utrecht, säger Peterson till Fotbollskanalen i sin första intervju sedan flytten.

Den 6 augusti 2016 fick Kristoffer Peterson göra ett kort inhopp för Utrecht i mötet med PSV i Eredivisie. Matchen blev den sista för svensken på hela höstsäsongen. Förtroendet för det tidigare ungdomsproffset i Liverpool, som han lämnade för Utrecht i augusti 2014, var som bortblåst. 

I januari kom så ett nödvändigt klubbyte för Peterson. Svensken skrev på ett kontrakt på två och att halvt år med Utrechts ligakonkurrent Heracles. De första två månaderna i klubben har varit väldigt lyckade. Sju matcher från start och tre mål har det blivit för Peterson

- Det har varit jätteroligt än så länge. Jag har fått börja spela och jag har fått förtroende från tränarna och det betyder jättemycket verkligen. Det var ett tag sen. Det är en speciell känsla som spelare när man känner att man får förtroende och kanske kan göra en halvdan match men ändå starta matchen efter. Det behövde jag för min karriär. Och att jag fick chansen att vara kvar ute i Europa, det är jag jättetacksam för. Och jag trivs verkligen, säger Peterson till Fotbollskanalen i sin första intervju efter flytten.

Hur gick snacket med Heracles innan, visste du att du skulle få förtroende direkt?
- Min tränare som tog mig till Utrecht från Liverpool, han är assisterande tränare i Heracles nu. Och jag vet hur mycket han ville jobba med mig igen, och det är ett jättestort kvitto egentligen att han så mycket ville jobba med mig igen och träna mig igen. Så jag visste att om han tar hit mig efter den situationen jag hade i Utrecht så kände jag att de tog hit mig för att använda mig. Och de skrev ett så långt kontrakt också. Så jag förstod med de handlingarna att de skulle satsa på mig. Och handlingar väger tyngre än ord. Det kontraktet de erbjöd och med den längden så förstod jag att de tog mig seriöst och att de skulle ge mig den chansen som jag har sagt att jag var så himla noga med att mitt nästa steg behövde. Just att få kontinuerlig fotboll och få chansen. Det var prio ett för mig.

- Jag var redo att gå var som helst egentligen för att få den här kontinuerliga speltiden. Och att jag nu hamnade i en så här bra klubb som ändå slutade femma förra året och kom till Europa League, jag ska vara jättetacksam och jag är jättetacksam, säger Peterson.

Tiden utanför Utrechts A-lag var tung för Kristoffer Peterson. Men 22-åringen är också glad över att han kunde hitta styrka i den svåra situationen. 

- Det var en jättetuff period i min karriär. Och jag tror att andra har stött på liknande, och jag tror att vissa tar sig ur den och vissa inte. Men jag var ganska säker på att det här inte skulle få bryta ner mig. Visst gjorde det lite det i början, men det är en lång period och man hinner arbeta med sig själv under de sex månaderna jag inte ens var i truppen. Och jag intalade mig själv hela tiden att för att jag ska må bra så ska jag ändå ge mitt bästa varenda dag på träning. För då kan jag ändå gå av planen med huvudet högt. Och gjorde det så bra jag kunde i Jong (reservlaget) och det var det jag satsade på och det gjorde jag verkligen. Och jag fick respekt från mina lagkamrater och alla runtom i klubben och tog mig tillbaka. Och jag fick även höra att Heracles var och scoutade mig i matcher där jag spelade med B-laget och då är jag verkligen glad att jag tog det på så stort allvar. Jag försökte intala mig själv att det var min chans att synas och det hjälpte mig verkligen. Så är det någonting jag är stolt över i min karriär så är det de sex månaderna, att jag tog mig igenom det med just den attityden jag hade och det verkligen gav resultat.

Var din första prio att stanna kvar i Holland?
- Jag trivs ju bra här, verkligen. Men jag ska inte ljuga, det lockade med att flytta hem till Sverige också. Och efter en så lång period som jag hade så blir det lite olika aspekter som man blir mer sugen på. Som att vara kring familj och vänner när man har bott utomlands så länge. Och jag och min flickvän kände att Sverige kanske kan vara ett alternativ. Men sen också när jag fick höra, jag hade intresse från andra klubbar i Holland också, men jag ville till ett ställe där det ändå var en spelande fotboll med 4-3-3 och jag kände att jag inte fått en ärlig chans och att jag inte var klar med den holländska ligan. Jag kände ändå att när jag spelade som 19-åring i den holländska ligan att jag hade kvalitet att göra det bra. Och när jag väl fick den här möjligheten med Heracles och fick träffa dem och de lockade med sin plan och försökte få mig att välja dem så blev jag verkligen ställd hur mycket de ville ha mig. Och jag fick den känslan, jag hade sagt till mig själv att jag skulle gå på magkänslan var jag känner att det känns bäst. Inte något om hur stor någon klubb är, inte något alls. Utan bara var jag känner att jag kan få ut mest och ta mina nästa steg. Och det blev verkligen som jag hade hoppats på med det Heracles la fram, säger Peterson till Fotbollskanalen.

Fanns det diskussioner med svenska klubbar?
- Ja, det fanns diskussioner och intresse vet jag. Det var det. Det var ganska naturligt i det läget. De signaler som Utrecht skickade till mig under den långa perioden så kunde de inte förvänta sig att jag var nöjd med den situationen så självklart kollade man omkring. Och trots att jag spelade så lite, att det ändå fanns så mycket intresse det blev jag förvånad över. Men att jag fick en sån klubb som Heracles till slut och vara kvar i Europa och den holländska ligan det trodde jag inte. Utan jag sa långt innan att skulle en sån klubb komma upp så skulle jag springa dit. Jag trodde inte att det var möjligt när jag satt i skiten i Utrecht.

- Det gäller att ha tur i såna situationer också. Men jag tror att man kan ta hand om situationen själv och försöka göra det absolut bästa av det. Och det var mitt mål hela tiden med min situation i Utrecht. Att jag skulle visa mig själv att jag kunde ta mig ur den situationen.

Heracles Almelo är en anrik, men liten, klubb i Holland. Klubben har vunnit två ligatitlar, 1927 och 1941. I modern tid har Heracles dock inte varit på den nivån. Men säsongen 2015/2016 kom laget sexa i ligan och fick för första gången någonsin kvala till Europa League efter ett framgångsrikt playoff.

- I Holland är det en respekterad klubb. De har tagit fram väldigt många spelare på sistone och de spelar en attraktiv fotboll. Och en ny arena som är jättefin och fräsch. Och de tog sig hela vägen till Europa League (tredje kvalomgången) förra året. Så som sagt, att jag skulle få chansen att komma till en sån klubb trodde jag inte, Kristoffer Peterson och fortsätter:

- Det är en klubb i en ganska liten stad. Inte så jättemycket press som det kanske är i andra klubbar jag spelat i. Det kan vara ganska bra för mig att få komma till en sån klubb. Vi har bra fans och ganska bra publiksiffror ändå men det är en förstående publik. Att vi vill spela fotboll och då blir det lite upp och ner. Och de vill se oss spela fotboll. Men nu har vi börjat få resultat igen och vi ligger ganska bra till just nu, vi ligger ju på en playoff-plats med tanke på att Twente inte får spela i playoff till Europa. Så nu hoppas jag att vi kan ta några platser till så att vi säkrar playoff.

- När jag har bott i Holland så är det en klubb som jag alltid tänkt att jag skulle vilja spela i med tanke på att de spelar det här 4-3-3 och verkligen spelar fotboll och tar fram väldigt många talanger och säljer dem vidare.

Är det en av anledningarna till att det gått så bra för dig, att du fått spela i ett system om passar dig?
- Aa. Det är A och O tror jag för att man ska ta de viktiga stegen och verkligen visa sitt fulla register. I Utrecht spelade den nye tränaren inte en enda match med yttermittfältare under de två åren som han var där och även om jag tyckte att jag kunde konkurrera som anfallare också så blir det inte optimalt när man är yttermittfältare och laget spelare utan yttermittfältare. Och sen när man helt plötsligt kommer till en klubb där man konkurrerar på sin riktiga plats, där man tränar varje dag för det man ska spela som på matchen, då utvecklas man väldigt mycket av det också. Och det känns som att man har ett hopp hela tiden och man får speltid och det gör att man blir lite extra motiverad hela tiden, säger Peterson.

I Heracles spelar Kristoffer Peterson längst fram på kanten i ett 4-3-3-system. Bredvid sig i mitten finns landsmannen Samuel Armenteros. Anfallaren har stått för 14 mål i Eredivisie sedan han återvände till Heracles sommaren 2016.

- Han har fantastiska kvalitéer. Det är en av de mest talangfulla spelare jag har stött på när det gäller just bollen. Han är grym på alla olika bollsporter. Han är en riktig genuin talang när det kommer till bollen och det är en duktig spelare. Han är duktig både på att ta emot bollen men sen även att hålla i bollen och han är en riktig killer i boxen. Och den frisparken han satte senast visar prov på vilken bollkänsla han har. Det är inte många som kan göra en sån, så det är en fantastiskt duktig fotbollsspelare, säger Peterson om Armenteros.

Är han underskattad, han har inte varit riktigt aktuell för landslaget trots många mål?
- Jag tycker självklart att han är underskattad. Men i Holland är han inte underskattad. Här vet alla vem Samuel Armenteros är. Han är respekterad här. Och det vet jag också när vi mötte Heracles hur snackat gick då om Heracles och Armenteros, så där är han inte underskattad. Men han har varit i Holland i flera år nu och inte fått den uppmärksamheten som han kanske förtjänat i Sverige. Men sen gäller det också att leverera under en hel säsong och göra mål och det är just det han gör nu. Och då tror jag att den uppmärksamheten kommer som han förtjänar. Och nu har han gjort 50 mål i holländska ligan vilket är jättebra och förhoppningsvis så får han mer uppmärksamhet nu. Men jag vet att han försöker att inte ta fotbollen på för stort allvar utan bara gå ut och köra och göra sina mål. Sen löser sig det andra förhoppningsvis.

Efter succéinledningen i Heracles drömmer Kristoffer Peterson om att få representera Sverige i U21-EM i Polen i somar. 22-åringen har dock inte spelat för U21-landslaget sedan november 2014, bortsett från tre matcher med yngre U21 våren och sommaren 2015.

- Självklart tänker man på det. Det är inget att sticka under stol med. Alla vill spela för landslaget och det vill verkligen jag också. Det tror jag att alla vet. Men jag vet inte vad man kan säga om det egentligen. Jag försöker göra mitt bästa och sen får man se vad som händer. Men jag förstår nu, och vad jag förstod med senaste uttagningen nu också, att jag inte är så prioriterad kanske. Men jag har inte spelat så mycket fotboll de senaste åren heller så det är inte så jättekonstigt. Men jag hade jättegärna fått vara med, men kommer man inte med så får man bara blicka vidare. Men det hade varit otroligt stort att vara med. Men jag tror inte att jag ska ha för stora förhoppningar, säger Peterson.

I samband med den senaste U21-landslagssamlingen i Marbella hade förbundskapten Håkan Ericson själv tagit fram siffror på hur många ligamatcher spelarna med utländsk klubb som var aktuella för EM hade – drygt tre matcher i snitt. ”Skrämmande siffror” tyckte Håkan Ericson.

Om det kan tala för Kristoffer Peterson som nu får rejält med speltid, och startat de senaste sju matcherna, kan han själv inte svara på.

- Jag vet inte, det är jättesvårt för mig att säga. Det hade varit en grej om jag hade blivit uttagen tidigare och arbetat med honom och man kände att man var på radarn. Men jag är en av de få som får speltid och framförallt ute i Europa är jag verkligen en av de få i U21-landslaget. Men jag försöker bara att fokusera på Heracles och göra det bästa av situationen. Och jag är verkligen jättetacksam för att få vara i en klubb ute i Europa och att få den speltiden jag får. Och landslaget är en jättebonus om jag får vara med. Men som sagt, hade jag känt att jag verkligen var jättenära så hade man kanske pushat på det ännu mer. Men jag vet inte riktigt om han vill använda mig på det sättet. Det är jättesvårt för mig att uttala mig om. Men det är klart att jag hade velat vara med. 

Kan det vara en nackdel för dig att du spelar som ytter i ett 4-3-3 och Håkan Ericson har ett helt annat spelsätt med U21-landslaget?
- Det tror jag. Så är det ju liksom. När de vann U21-EM så spelade de typ med fyra centrala mittfältare. Även om de var yttermittfältare Khalili (Abdul) och Tibbling (Simon) så är de från grunden innermittfältare. Men jag har varit i den situationen innan och man kan inte gräva ner sig och gråta över det utan det är bara att acceptera egentligen, vad ska man göra? Det kanske har en påverkan. Hade man konkurrerat som yttermittfältare och han hade kört med det så hade chansen kanske varit större. Men ska jag säga någonting om mina kvalitéer så tycker jag att jag har kvalitéer som skulle kunna hjälpa till och om inte från start så att slänga in. För jag har ju kvalitéer där jag kan bryta mönster under en match som jag tror att han hade kunnat använda sig av. Men det är upp till Håkan och man kan inte säga så mycket mer om det egentligen. Utan han vet och alla vet hur mycket jag skulle vilja vara med.

När var senast du hade kontakt med Håkan?
- Det var inför OS där. Det var senaste gången vi pratade och sen har vi inte haft någon kontakt. Men då vet han hur mycket jag skulle vilja vara med, jag har ju aldrig tackat nej till exempel. Men jag tror inte det spelar så stor roll utan för honom handlar det om att vinna matcher och om han inte tycker att jag passar med mina kvalitéer när han ska vinna EM och vinna sina matcher så får man bara acceptera det och vara tacksam för att det finns andra tränare som min tränare här i Heracles som uppskattar de kvalitéer jag har.

U21-EM eller inte, oavsett vad så stortrivs Kristoffer Peterson med fotbollslivet just nu efter flytten till Heracles.

- Det är svårt att förklara. Jag har bott utomlands nu sedan jag var 16 år, det är många år för att vara så pass ung som jag ändå är. Och hur mycket det betyder när man får spela fotboll när man bor här och man känner varje helg att det kommer en match som man har chans att spela och som man ser fram emot. Det är väldigt roligt. Det är det verkligen, det är därför jag bor här borta. Och jag försöker njuta just nu för det kan vända snabbt i fotboll men jag försöker verkligen ta in det som händer just nu att man får spela och göra mål. Att jag har gjort så pass många mål ändå som jag gjort sedan januari det är superhärligt. Det är verkligen kul med fotboll just nu, säger Peterson till Fotbollskanalen.

Under onsdagskvällen spelar Heracles mot Vitesse i Eredivisie.

Publicerad 2017-04-05 kl 12:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto