POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EREDIVISIE
7v

Svensklöfte nära Eredivisie-debut: ”Kanske gått snabbt - men inte helt oväntat”

Foto: Bildbyrån

Rami Hajal anslöt förra sommaren till Heerenveen.
Nu är 17-åringen nära att få göra debut i Eredivisie.
- Det har kanske gått snabbt, men det är inte helt oväntat, säger han till Fotbollskanalen.

Rami Hajal, 17, lämnade under förra sommaren moderklubben Falkenbergs FF för spel med Heerenveen i Nederländerna. Svensken genomförde två provspel med den nederländska klubben och bestämde sig sedan efter betänketid för att flytta över permanent till Heerenveen. 

- Jag tycker att fotbollen i Holland är väldigt bra, samtidigt som jag var här på provspel två gånger. Jag kunde då känna av hur det är och allt är väldigt professionellt. Det är bättre än där jag var innan, så det är ett bra steg, säger mittfältaren till Fotbollskanalen.

Hajal tillbringade första tiden i klubbens U19- och U21-lag, men fick sedan allt fler träningar med klubbens A-lag. I början av mars satt han för första gången med på bänken i Eredivisie och även under inledningen av den här säsongen har han fått en bänkplats i två av tre matcher i ligaspelet.

- Det har kanske gått snabbt, men det är inte helt oväntat. Jag har hela tiden tränat hårt och det har varit ett mål, så jag är mest glad över det. Jag ser fram emot att fortsätta att utvecklas och att bli en del av A-laget så fort som möjligt. De vet vad de gör med sina spelare. Det är sakta men säkert. Först en träning, sedan två träningar och sedan ännu fler träningar. Det var inte direkt från U19- till A-laget på en månad. De bygger upp det och tar hänsyn till var man kommer ifrån, vilken klubb man kommer ifrån och hur det har sett ut tidigare, säger han.

Nu känner han att en ligadebut är nära, i varje fall under den här säsongen.

- Ja, inget är omöjligt. Det kan bli nu till helgen eller om en månad. Jag ska göra mitt bästa på träningarna och sedan får vi se, säger han.

Hur skulle det vara att få göra debut i år?
- Det skulle såklart vara jättekul. Debuten är såklart ett stort tillfälle, men efter debuten vill man heller inte bara vara på bänken, utan i stället fortsätta spela. Det vore kul att få göra debut, men det viktigaste är att komma in i laget, bli en bättre spelare och göra nytta.

Hajal är uppväxt i Falkenberg, men har även libanesisk bakgrund. 17-åringen lämnade vid två års ålder landet tillsammans med sin familj för flytt till Sverige. Känslorna för landet är starka och vid ett möjligt framtida landslagsval lär det blir svårt att välja mellan Libanon och Sverige.

- Jag är stolt över att vara libanes och vi är där mycket på sommaren. Vi har mycket familj och vänner där, samtidigt som jag är uppväxt i en libanesisk familj och pratar libanesiska hemma. Jag är lika mycket svensk som libanes och är stolt över båda delarna, säger han.

Hajal fortsätter:

- Jag har tänkt på det en del (ett framtida landslagsval) och det är faktiskt svårt. Jag är libanes och född i Libanon, men samtidigt vill man också spela i Sveriges landslag. Det är också bra nivå i jämförelse med Libanon, så det är mycket som drar från båda sidor.

Ännu lär han dock inte behöva välja på A-landslagsnivå. Däremot tackade han i vintras nej till spel när ett ungdomslandslag i Libanon kallade på honom.

- Jag tackade nej då eftersom att det var mitt under säsongen och sådär. Det var ett U-landslag, men jag vet inte vilket. Jag tror att det var runt nyår eller i början av januari och vi skulle även på träningsläger då, så det var helt enkelt inte rätt tillfälle.

Hajal har genom åren även varit med på två landslagsläger med svenska ungdomslandslag, men ännu inte spelat i någon tävlingsmatch. Det kommer möjligen framöver med en debut i Eredivisie.

- Jag hoppas på att det blir mer, men det är bara att fortsätta köra på för att få minuter med A-laget och inte ha bråttom. Det är såklart målet, men annars är det bara att träna på och sedan får vi se vad som händer.

Hajal matchas, vid knapp eller ingen speltid i A-laget, i Heerenveens U21-lag. I måndags blev det ett mål i 2-1-segern mot Emmens U21-lag och härnäst väntar på lördag A-lagsmatch mot Twente i Eredivisie. Heerenveen har fyra poäng efter tre omgångar i ligaspelet.

Publicerad 2019-08-21 kl 10:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå