TV: Gomez tvåmålsskytt - Holland på väg ur EM

EmdamgammalHoll

Det var hett, men ack så vackert när två av fotbollvärldens största möttes i Charkiv.
 Hollands EM-drömmar ligger pyrt till sedan Tyskland vunnit med 2-1.

Den som gjorde det var Bayern Münchens Mario Gomez. Den som gjorde det möjligt var klubbkamraten Bastian Schweinsteiger.

Två gånger om i första halvlek stod "Schweini" för precisionspassningar genom det holländska försvaret, två gånger om gjorde Gomez det som just han är med för att göra.
 1-0-målet efter 24 minuter var som en dans, en snurrande vändning, upp med blicken och så en högersida bakom Maarten Stekelenburg.

Knappa kvarten senare blev det i stället något mitt mellan skott och lyftning till 2-0, när den holländske målvakten chansade på att lägga sig ned.

Holland försökte ändå, hade mest boll och gav aldrig upp i den drygt 30-gradiga hettan. Just som Mario Gomez bytts ut mot Miroslav Klose med 20 minuter kvar tog Robin van Persie sats och fart och sköt kraftfullt in 1-2 från distans.

Det gjorde om möjligt matchen ännu intensivare, men någon kvittering blev det aldrig.
 Efter tre mål på två matcher kan 26-årige Mario Gomez kan nu lugnt glömma all kritik, exempelvis den från Bayern-ledaren Mehmet Scholl som i halvtid av premiärmatchen mot Portugal i lördags med elak ironi oroade sig för att Gomez skulle få liggsår, på grund av hans veka uppträdande.
 -Men jag tycker inte att det var någon attack. Mehmet och jag har ett hatkärleksförhållande. Jag försöker lära mig av det han säger, sade Gomez då.

Trots segern är saken faktiskt inte klar för Tyskland. Blir det förlust mot Danmark i Lviv på söndag, samtidigt som Portugal slår Holland i Charkiv så blir det en målskillnadsaffär mellan de tre lagen om vilka som går vidare. På samma sätt är nollpoängaren Holland ännu inte uträknat, även om det ser pyrt ut. Tysk seger mot Danmark och holländsk mot Portugal gör att det i stället är de tre sistnämnda som får räkna målskillnad för att avgöra vilket lag som i så fall följer Tyskland till kvartsfinal.

-I dag var vi inte starka nog. Vi visade inte tillräckligt med mod. Men vi har fortfarande chans att gå vidare, och den chansen måste vi tro på, sade förbundskapten Bert Van Marwijk på presskonferensen.
Publicerad 2012-06-13 kl 22:22