Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Benítez blir aldrig en råtta

Hussfelt

Det kanske är provokativt att skriva om mästarna Inter, därför att många har sympatier på andra håll. Vissa håller på andra lag i Italien, andra gillar fotboll ute på öarna bättre, en del håller på Barca eller Real. Det gör ont att förlora, det ska göra ont att förlora och det finns bara en vinnare. Jag tycker att man ska hylla vinnare. Igår hyllade jag Europas bästa lag och jag tycker att de flesta av er var rätt coola med det.

Mest undrade en del hur Estéban kan vara världens bästa defensiva fältare. Det där är ju som med allt annat vi diskuterar, en smaksak. En bra defensiv mittfältare ska radera ut ytor, hjälpa sin backlinje, stänga motståndare och behöver inte nödvändigtvis vara varken speluppbyggare eller avslutare. Att ha sett Cambiasso live ett 50-tal gånger har stärkt åtminstone min bild av Inters nr 19. Hans rörelsemönster, hans driv och hans sätt att styra sina medspelare. Hans sätt att kliva in och ta bollen, hans vältajmade tacklingar som aldrig sätter medspelarna i farliga situationer med frispark som följd gör honom klok. Sättet han raderade ut Messi på (Messi i sitt hittills korta livs form dessutom) tillsammans med Zanetti i våras gav säkert Maradona en del huvudbry inför VM.

Annons

Messi åkte till Sydafrika efter en galet målrik säsong och en ligatitel i bagaget, misslyckades med att göra ett enda mål och föll 4-0 i kvarten mot Tyskland. Zanetti och Cambiasso lyfte bucklan i Madrid i maj. Messi ja, som hade utpekats till tidernas bästa spelare här och där efter sina fyra mål mot Arsenal, ‘Barca mini-light’, i omgången innan. Mot Inter fick han en enda målchans på 190 minuter, ett skott nere vid stolproten som Julio César räddade. Det var Cambiasso och Zanetti som plockade bort honom, två killar som reser tuppkammen redan i spelargången på väg ut, utan att för den skull spela vårdslöst. Det är sånt som defensiva mittfältare gör. Arsenal förresten skulle behöva ett helt knippe sådana typer för att ha en chans att ta sig vidare till slutomgångarna i CL där de bästa och tyngsta gör upp.

Annons

*****

Kirk Broadfoot förresten. Oh vad jag älskar skottar och deras attityd. Engelsmän kan i vissa fall ses som arroganta eller snofsiga av skottarna själva, medan irländarna generellt kan ses som lite mer råbarkade. Jag brukar mest slås över hur dålig koll engelsmännen generellt sett har på allt som händer utanför öarna då jag är där. De är till och med värre än vi svenskar som i vissa fall är helt insnöade i enbart det som sker på våran lilla ‘landslide’. Skillnaden är att vi svenskar inte tror att vi är bäst i världen på det mesta. Vi är nästan tvärtom. Sedan finns det alltid engelsmän som skottarna älskar eller skottar som lever sina liv som Wayne Rooney, men så är det med allt.

Kirk Broadfoots empatiska min när Antonio Valencia skadade sig igår återknyter till sportens ädla grundidé. Det som elitidrottsmännen sysslar med är sport på hög nivå. Allt som händer på planen är ett spel som går ut på att vinna. Att skada varandra är aldrig medvetet. Kirk Broadfoot blev stående länge, närmast förtvivlad, och allt han i världen ville var att få den där tacklingen ogjord. Jag älskar hans sportsliga reaktion, en reaktion som för alla bör vara naturlig men kanske ändå långtifrån är självklar när rivaler från Norra England och Skottland gör upp med varandra på en fotbollsplan.

Annons

*****

Har Benitez drivet som krävs, energin och fingertoppskänslan? En del av er tror kanske det. Han kommer alltid självklart att jämföras med eleganten Mancini och coola ‘Rat Pack-portugisen’ Mourinho.

Var det rätt att ta in Muntari mot Milito igår? Det är mycket med den där spanjoren som förbryllar. Inte bara loafersen och de flermönstrade strumporna som han bar igår. För i Italien är det även sådant du blir bedömd för. På gott och ont, som med allt. Fråga bara Mourinho som fick byta både svid och slips för att bli lika elegant som sina tränarkollegor i Serie A.

Och förresten, självklart var ju Frank Sinatra fostrad av italienska föräldrar.

Publicerad 2010-09-15 11:59

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto