Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Får man skoja i TV?

Det är alltid svårt att veta vad som är rätt och vad som är fel när det gäller TV-produktion.

Jag kan tycka att det vikitgaste när man rapporterar om sport är att man sätter fokus på händelserna, snarare än att man sätter fokus på sin egen rapport. Det blir i sådana fall i slutändan en objektiv rapportering. Men det finns också andra sätt att rapportera, när den objektiva rapporten redan är gjord. För att skaffa sig utrymme för att få skoja och spexa lite i den officiella världen så tror jag att det är enklast för den som redan har byggt upp en viss trovärdighet. Det är alltså enklare att lita på typ Fredrik Reinfeldt (än exempelvis Adde Malmberg eller Lenny Norman) även om han skulle skoja nu och då, därför att han har byggt upp ett förtroende hos många redan. Han har alltå utrymme att skämta utan att bli en pajas.

Vi har i svensk sport-TV generellt sett alltid velat ha en seriös rapportering snarare än en humoristisk eller glad dito, därför att vi dels alltid har fått en seriös, tämligen objektiv rapportering från SVT som vi alla har växt upp med. Vi vill också att själva idrottsutövarna ska få mer fokus än profilerna som presenterar i TV. Det är en bra och sund inställning tycker jag. Men finns det utrymme för mer? Varför blev Arne Hegerfors mest populär av alla, när det var han av alla som vågade lämna den där inrutade mallen och som vågade spexa lite? Får man skoja ibland eller ska man alltid vara gravallvarlig? Räcker det med att man är nördig i sitt ämne men att man har glimten i ögat?

Jag upplevde att vi under tiden då jag var på Canal+ alltid ville rapportera med seriositet. Vi ville ta reda på mer hela tiden, vilket gjorde att jävligt nyfikna. Nån ritade streck, nån flyttade utomlands, nån reste runt i England i veckorna. Man lär sig mycket på att förkovra sig och borra in sig i ett ämne. Frågan är bara om det finns utrymme för lite skratt också?

Vi testade ett nytt grepp på den här sajten igår. Jag och Ekwall satt i studion, pratade fotboll och varje gång vi lämnade våra TV-tittare så sände vi vidare här på sajten. Vi följde alla matcher i Europa League och visade alla målen som kom in. Hela idén är fascinerande och finns som tjänst i Italien via SKY. Den har blivit populär i flera av de stora fotbollsländerna. Igår skojade vi lite mellan varven och släppte lite på den där strama ytan. Lite imitationer, gamla stories och allmänt avslappnat kompissnack. Respons? En hel del jubel.

http://www.tv4play.se/sport/fotbollskanalen?videoId=1.1838615</p”&gt;

Det har länge varit tabu att skoja inom sportjournalistiken, men om man nu har visat hur mycket man kan om fotboll och hur mycket man brinner för den internationella fotbollen, hur mycket man gett upp i livet för att ta reda på lite mer, har man då skaffat sig en trovärdig plattform och en relation med tittarna, varifrån man sedan kan skoja utan att framstå som en pajas, utan snarare som en polare i TV-skärmen?

Publicerad 2010-10-01 kl 15:34
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons