Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Det nya Juventus med Bale?

Goddag.

Jag vaknar av ett sms från pappa, lyfter på mitt duntäcke och tittar ut genom fönstret från mitt Penthouse och jag ser den första snön. Vi skriver 22 oktober och jag undrar när senast snön var så ivrig att falla. Landskapet utanför är ljuvligt när snötäcket ligger på. Samtidigt växer sig längtan till Italien allt starkare. Bilderna från Neapel igår tog mig dit i sinnet. Det känns som om det är något som väntar på mig där nere, som en förpliktelse att jag måste ta mig dit. Jag föstår hur Donnie Brasco måste ha kännt sig när italienarna kallade.

Italien förlorar ute i Europa. Vi har spelat halva gruppspelet i de båda cuperna och kan konstatera att de italienska lagen, Inter undantaget, varken är bättre eller sämre än sina motståndare. Just nu verkar det som om Milan har en god chans att gå vidare från sin grupp, men som att Roma kommer att få slita. Napoli och Juventus kryssar sig fram i Europa League och Sampdoria ligger risigt till om de inte vinner hemma på Marassi nästa gång. Palermo var ett par nummer för små mot CSKA Moskva.

Är det samma gamla vanliga visa, att italienarna inte går på max förrän det behövs i slutomgångarna? Jag tror inte att det går att göra så längre. Se bara på Italiens slutforcering mot Slovakien i VM. Det kommer långsamt att sprida sig en panik i flera av de här lagen.

Juventus imponerade på City of Manchester Stadium innan de mötte Salzburg igår kväll. Del Neri verkar ändå ha hittat balansen i det där laget. Idag får Juve beröm av Angelo Di Livio. Den lille soldaten bodde snett mittemot mig när jag hyrde ett rum nära Duomen i Florens hösten 2002. ‘Soldatino’ stannade kvar i Fiorentina efter VM -06, trots att laget degraderades till Serie C2. Jag och Ola Wiklander åkte runt och följde Toscana-klubben på märkliga bortamatcher som den mot Aglianese. ‘Florentia Viola’ var ett topplag med Cristian Riganò som given målkung. Det var en charmig tid, och fascinerande att se violfärgade mopedkararavaner genom Toscanas landskap, där tusentals tvåhjulingar tuffade runt.

Björn Runström kom dit och nu är han hemma i Stockholm. Ikväll möts vi åter. Björn var bara 18 år då, och han berättae med förtjusning om hur Di Livio hade en egen plats i omklädningsrummet. Där kunde han sitta och röka ibland. På den tiden var det inte ovanligt att vi rökte inomhus, varken i Italien eller här hemma.

Oavgjort för ‘den gamla damen’ igår alltså. Juve kommer att ta sig tillbaka till toppen på sikt. Det nya laget som sportchefen Beppe Marotta är på väg att bygga baseras på italienska landslagsmän och kryddas med internationella storstjärnor, så som det ska vara. Kanske man kan försöka sig på ett förslag till nästa säsongs lag som ska försöka vinna scudetton?

Buffon (C)

Rafinha          Bonucci          Chiellini          Ziegler

Krasic          Felipe Melo          Aquilani          Cassano

Dzeko          ?

Ytterbackar behövs nya såklart. Räcker Rafinha och Ziegler? Finns det ytterligare en Nevded-kopia som kan gå in och dominera en kant? Om inte Cassano så skulle väl Gareth Bale skulle ju vara drömmen efter det han har visat upp på sistone. Och vem bör spela med Dzeko på topp? Jag tycker för egen del inte att Marchisio har egenskaperna för att spela i ett lag som ska vara med och konkurrera om de stora titlarna. Åtminstone inte att han bör vara ordinarie. Men blir balansen för offensiv så här?

Italien lever farligt ute i Europa och det enda lag som dominerar, Inter alltså, saknar i stort sett italienska spelare. Italiensk fotboll upplever en tuff tid just nu. De andra länderna har mindre respekt, har en bättre taktisk skolning numera, kommer bättre förberedda med rätt kost och träning, har i vissa fall en bättre fysik och ofta spelar motståndarna snabbt i djupled och i många fall är lagen förstärkta med brassar och afrikanska spelare som lyfter sina karriärer här i Europa.

*****

Årsfest för Andrea Doria ikväll. Vi blev sexa i femman i år efter två raka uppflyttningar. Men det är inte hur man vinner utan hur man firar sina triumfer och som ikväll, hur man summerar sin säsong, som räknas i FC Andrea Doria. Jag brukar säga att jag har två idoler numera. Agnes och Jesse. Agnes för att hon är blomman som med sin viljekraft tog sig igenom asfalten. Jesse? Ja, hade du kännt Jesse och spelat med honom så skulle du förstå.

Jesse Kindbom

Publicerad 2010-10-22 kl 12:21
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons