Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Siffrorna: Serie A är populärast

10å

Först och främst, ett stort tack för att så många av er vill följa vår italienska satsning. Det är för Er vi gör detta.

När vi fick den italienska ligan till TV4 bestämde vi oss för att tro på produkten. Vi gjorde inga utsvävande kampanjer, försökte inte sälja in lagen med överdriven hype, vi byggde inte upp en överentusiastisk känsla i vår studio, inga trailers som rullade i kanalen. Vi sa att ligan skulle få tala för sig själv, och att vi kunde ge alla en chans att få se alla målen i ett söndagsmagasin som vi kallar Club Calcio och som sänds varje söndag klockan 20:00.

ANNONS

Rättigheter går fram och tillbaka. Ibland är man vinnare, andra gånger är man förlorare.

När Zlatan Ibrahimovic gick till Milan insåg vi att det skulle få stora konsekvenser för våra tittarsiffror. Igår satt närmare 200 tusen svenskar och följde den bedårande underhållningen på San Paolo.

Det ska egentligen ta lång tid att bygga upp en liga. Dagar, veckor, månader och år. Serie A har legat i dvala och under förra säsongen nådde den bottennoteringar då tittarna knappt visste om matcherna skulle sändas överhuvudtaget, och då de väl sändes var matcherna spridda över flera kanaler. Det verkar nu som om Serie A alltid har gått att sälja, men att ingen har tagit hand om den på 10 år. Det gäller att tro på det man gör och göra det fullt ut. Att ge en produkt den paketering den förtjänar.

Det sista decenniet har TV4 lyft La Primera Division från en liga som få har brytt sig om till en liga som nu många kan ta till sig i Sverige. Det har mest handlat om att sända matcherna för en stor publik. I och med Zlatan Ibrahimovics flytt till Barcelona så växte den katalanska orten till svenskarnas favoritresmål. Och så.. PANG! Nu reser de flesta till Milano istället.

ANNONS

Självklart har tittarsiffrorna att göra med vart Zlatan Ibrahimovic spelar och att TV4 Sport är en kanal man slipper att betala för men det som vi nu kan slå fast är att Serie A, helt utan ‘uppbyggnadstid’ eller marknadsföring har ett snittantal på 66 000 tittare per match hitills denna säsong.

Inför fjolårets La Liga smällde vi upp en studio och kallade La Liga för ‘stjärnornas liga’. Inte så konstigt. Guardiola hade skapat ett lag som var fotbollens motsvarighet till Harlem Globetrotters och spelade hem Champions League. Därefter köptes Zlatan in.

Real Madrid hade redan kontrat med att signa Cristano Ronaldo OCH Kakà. Med flera. Det var bäddat för tidernas ligauppgörelse. Fram till denna period ifjol hade La Liga lockat 62 000 tittare per match i snitt, under den period Zlatan var som allra bäst. Detta trots att Barcelona lockade rekordmånga i match efter match och att Real Madrid hade siffror runt 100 000.

Kontentan är att Barcelona lockade rekordpublik med Zlatan i laget, att Real Madrid lockade många, men att resten av ligan inte intresserar oss svenskar generellt. I Italien är Milan såklart solklar etta nu med Ibra i laget, men efter Milan är det många lag som lockar till en jämnare fördelning. Ligan intresserar alltså oss, även om Zlatans insatser är solklar etta. Sen kommer inget, sen kommer inget, sen kommer inget. Sen kommer en hel drös lag som har spelat sig in i era hjärtan.

ANNONS

Tack för att ni finns med oss.

Publicerad 2010-10-26 kl 17:51

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto