Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Suberserben. Krasic berör.

Superserben.

Stankovic tänker någon. Krasic tänker någon annan. En tredje tänker säkert Nemanja Vidic. Vidic är ju den felande länken i Fiorentinas lagbygge som under Prandelli var på väg att ta steget in bland de stora. Pantaleo Corvino var överens med Vidic och hans agent om en övergång till Fiorentina när affären plötsligt vände. Manchester United lockade med större pengar och i efterhand så har det ju blivit en superaffär för dom båda parterna. Vidic och United har vunnit CL (tack vare John Terry) och förlorarna i affären, Fiorentina, har inte hittat en annan mittback av rang sedan dess. Vidic har länge velat flytta ifrån Manchester av privata skäl då de flesta från Balkan trivs bättre runt medelhavet men hans prisskåp kommer att se bra ut efter karriären. Jag gillar lojala vinnarskallar.

Inters största tillgång är för övrigt vinnarskallarna tycker jag. Man kan bedöma Eto’o, Lucio, Maicon och alla andra som spelare men deras största tillgång, allihopa, är vinnarskallen. Sånt är inte mätbart.

‘Juggarna’ förresten. Min fotbollschef Emir Osmanbegovic påpekar hela tiden för mig att ‘juggar’ är som bäst i lagsporter medans jag hävdar att alla lag behöver en jugge eller två därför att de brukar ha egenskaper individuellt som andra européer saknar. En och en, två och två, är dom formidabla sett till det rent generella fallet. Som lag när alla kommer samman, fungerar det inte ofta lika bra.

Jo, Röda Stjärnan var fantastiska för 20 år sen och Kroatiens VM-lag ’98, men de är ju undantagen som bekräftar regeln. Lite likadant med afrikanska spelare, framförallt västafrikaner, som har en överlägsen fysiologi. (Hur uttrycker man förresten naturligt att västafrikaners fysik är bäst i världen generellt sett utan att det låter konstigt?) Ofta behövs det spelare med andra variabler också, såsom brasiliansk dribblingskonst, fantasi (okej då, Jay-Jay Okocha) eller tillslag. Ledaregenskaper, organisation, speluppfattning etc. Spelare från olika delar av världen bidrar generellt sett med olika spetsar i sitt spel.

Vad tror ni om följande lag?

EN TYSK

EN BRASSE          EN ITALIENARE          EN IVORIAN          EN FRANSOS

EN NIGERIAN

EN ARGENTINARE          EN SPANJOR          EN ENGELSMAN

EN KAMERUAN          EN SUPERSERB

Superserben ja. När mitt lag skulle spela sin första elvamannamatch tidig vår 2008 åkte vi upp till Uppsala för att möta Stjärnan. Snöigt, säkert minusgrader och en bra konstgräsmatta som måste ha varit uppvärmd. Träningsmatch inför 10 åskådare, en timmas resa och vänskaplig stämning. Det är då han kliver in. SUPERSERBEN.

Några av våra spelares flickvänner hade tagit plats i spelarbåset för att värma sig. Ett par minuter in i matchen upptäcker huvuddomaren, kallad Superserben, att något är på tok. Han kliver fram med mord i blicken och avvisar tjejerna från bänken.

– Man får INTE sitta där, sa Superserben. Han var lika arg som Karl-Bertil Jonssons pappa på julafton.

– Men vi ska inte störa, sa tjejerna. Vi vill bara värma oss lite.

– Ja, domarn. Det är ju bara en träningsmatch och med mycket god stämning dessutom, sa en av våra spelare.

Superserben rodnade till och tog in luft i lungorna. Han höll på att kvävas av ilska (se klippet ovan).

– BORT DÄRIFRÅN! MOTSATT LÄKTARE!!!

Superserben är en profil.

Nån som undrat vad som hände med ‘Paulies kusin’? Jo, det visade sig att det inte alls var en kusin till Paulie i Sopranos på det där bröllopet som min vän Katten besökte. Det var en Superserb. Han äger visst en massa restauranger i UPPSALA av alla ställen.

Katten och Serben.

Jag älskar den där maktdemonstrationen som hänger runt halsen.

Superserben Krasic då som nu stängts av för att han filmat efter videobedömning? Jo, jag är stolt över att ITALIEN TAR HAND OM FUSKARNA. I generationen 40+ i Sverige är det en del som tror att ‘filmningarna’ är nåt som italienarna har uppfunnit och har ensamrätt på. Det kan vara därför att Serie A var en stor kontrast till den engelska och svenska ‘ladda upp en lång boll och lycka till nu i lervällingen’-fotbollen som vi fick följa här under ett par decennier innan Serie A introducerades. De har såklart fel. Det som är bra i Italien är att fuskare straffas. Något för fler länder att ta efter?

Det finns makthavare överallt som försöker fuska till sig ett resultat eller några kronor till här och där. Fråga bara göteborgarna. Det finns spelare överallt som försöker fuska till sig straffar. Fråga bara Chamakh eller Steven Gerrard (2:52 in i detta magnifika klipp).

Det tillhör spelet. Jag tror att många blir upprörda och tänker: ‘Nej, det finns ingen i mitt favoritlag som fuskar’ eller ‘det var faktiskt kontakt’ eller ‘prata inte skit om min idol’ men faktum kvarstår. Fusket finns överallt. Det är människans natur. Alla söker fördelar och det är likadanat överallt.

För Inzaghi, för Gerrard, för Chamakh och för Totti. Men en det har alltså fortfarande aldrig hänt att en italienare har blivit fälld för fusk i Serie A efter videobedömning. Även om Gilardinos filmning på Celtic Park är en av de värsta nånsin (kinesen i klippet är helt oberörd).

[youtubeplay id=”tDMjIBQBLnI” size=”large”]

FOTNOT: Gilardino och målvakten Boruc spelar nu tillsammans i Fiorentina. Boruc sitter på bänken och Gila har det tungt men sägs vara på väg till sina hemtrakter i Turin om det blir en flytt till Juventus.

Brassen Adriano har blivit fälld efter videogranskning och uruguayanen Zalayeta är den andra som har blivit fälld. Den tredje då? Jo, den tredje som har blivit fälld för filmning efter videogranskning i Italien är såklart en superserb. I oktober för fem år sedan fälldes nämligen Messinas Ivica Iliev.

(Om jag fortsätter skriva så här långa bloggar kommer det snart ta för lång tid att ladda hem Fotbollskanalen.se så jag slutar här innan servern rasar.)

Publicerad 2010-10-27 kl 12:12
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons