Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Zlatan är ingen typisk Milan-spelare

Hallå där.

Oj, vad jag är imponerad av det hårda jobb Zlatan visar upp på planen i matcherna just nu. Frågan är bara hur länge hans kropp orkar att lägga ner så mycket kraft och energi som han gör i både offensiven och defensiven. Han som ofta har sett loj ut i landslagströjan och som ofta bara vandrade runt när egna laget försvarade sig i hans tidigare italienska klubbar jobbar nu hårdare än någonsin för sitt AC Milan.

Jag har alltid blivit bra behandlad av Ibra då vi har träffats. Jag har fått mina intervjuer, han har alltid varit schysst och vid något tillfälle på Café Opera när jag var ute med Hidetoshi Nakata strax innan VM 2002 så kom han fram till mig och ville hälsa på japanen. Zlatan spelade då i Ajax och Nakata var firad stjärna i Serie A med en scudetto tillsammans med Roma.

Som spelare tyckte jag Ibra var iögonfallande under tiden i Malmö, jag tyckte ofta han bjöd på helt sagolika estetiska delikatesser i Ajax..

..men att han gjorde för få mål i Holland där många öser in baljor och jag tycker aldrig att han har varit så framstående då det har blivit avgörande matcher i Champions League under sin karriär.

Som bäst tycker jag han var i Inter under de åren han var kung uppe på Pinetina. Inter som klubb passade Zlatan så bra därför att i Inter får man som spelare, framförallt som stjärna, ta utrymme och vara vem man vill på gott och ont. Appiano Gentile har under Morattis år varit ett tillhåll för karaktärsstarka spelare med spretiga personligheter som inte alltid har fungerat som en grupp eller en vinnande enhet. Inter var alltid ‘Pazza Inter’ – de fantastiska galningarnas tillhåll.

Milan är annorlunda. På Milanello ska du ha klass. Klubben har ett klädkontrakt med Dolce & Gabbana, en vacker och estetisk kalender med spelarnas vackra ansikten och kroppar, allt inpaketerat i ett klassigt fodral. Du förväntas vara en gentleman. Du hjälper kocken och planskötaren uppe på träningsanläggningen och alla är lika mycket värda på ett mycket humant och inte konstlat sätt.

Därför är Ronaldinho, Robinho, Kevin ‘Prince’ och Ibra inte typiska Milanello-personligheter. Tre av de här spelarna har spetsar i sitt spel som Milan behöver men kvartetten, ‘förortskidsen’, är annorlunda gentemot de traditionella Milan-spelarna.

På Milanello råder en avslappnad atmosfär. Inne i den första delen när man kommer in kan spelarna gå in i ett rum och spela biljard, i rummet intill vandrar vi alla fritt, journalister som spelare, och vi kan slå oss ner i de vita sofforna och titta på tv. Där har jag sutt och umgåtts med både Andrej Shevchenko och tittat på tv med Andrea Pirlo. I kaffebaren frågar baristan hövligt om man vill ha en caffé och ofta står huvudtränaren där och småpratar tillsammans med Tarozzi, Mentana och co i Milans sportsliga ledning.

Så var det åtminstone under Ancelottis tid. Jag har stått där otaliga gånger tillsammans med Ola Wiklander genom åren.

Det som inträffade igår på Milanello mellan Zlatan och Onyewu hade inte varit en katastrof på Inters träningsanläggning, men på Milanello är det en mycket ovanlig företeelse. Karate-sparken mot Strasser tidigare..

[youtubeplay id=”Aj2XSGa1ZME” size=”large”]

..som såg ut som en hierarisk markering från svensken som för att visa Strassers status i laget, och nu slagsmålet med Onyewu är inte så allvarliga att jag tror Milans ledning går i taket. Ibra är en vinnarskalle och precis som Gattuso påpekade tidigare i veckan så behövs det mer vinnarskalle i det här laget om det ska bli några troféer så bara negativt är det inte. Däremot är det så långt ifrån den tysta överenskommelsen, gentlemannastilen, att jag undrar vad som går genom Adriano Gallianis huvud just nu.

Zlatan Ibrahimovic och Milan är två helt olika psykologier. Två helt olika tänk. Kommer Ibra någonsin att anpassa sig, för det är han som måste göra det gentemot sin arbetsgivare? Svar nej. Frågan är bara om Milan kan leva med det. Och hur länge det får pågå.

*****

Jag ser den fenomenala terränglöparfotbollsspelaren Gareth Bale nu mot Bolton. Tottenham är ett ihåligt lag med en del klass i de främre leden och med en mycket begränsad backlinje och en svag defensiv organisation. Bale däremot är Inters drömvärvning. Hans genombrottsstyrka är helt unik. Hans uppvisning mot Maicon i veckan kommer italienarna att drömma om ändra fram tills mercaton öppnar på riktigt i sommar.

Publicerad 2010-11-06 kl 15:29
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons