Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Zlatan Ibrahimovic står i centrum ikväll

Vi är ett litet fotbollsland numera. Sverige har inga klubblag som kan konkurrera internationellt och vi ser ingen ljusning så länge 51-procentsspärren ligger kvar. FC Köpenhamn från lilla Danmark är hästlängder före oss. Danmark är på väg att få ett åttondelslag i Champions League och senast Barcelona var på besök gav laget Barca en bra match. Självklart med ett par svenska spelare i laget. Danmark har ju dessutom en intressantare fotbollsmentalitet än oss tycker jag.

Vårt landslag kan vara på väg att ta sig in bland de 30 bästa i världen igen. En gång i tiden vann vi OS-guld, vi spelade VM-final och under 90-talet var vi i semifinal i både EM och VM. Vi är ett land som har utnyttjat våra resurser relativt väl genom historien. Vårt landlag tillhör världens tio bästa genom historien, vi har haft Malmö FF i Europacupfinal och IFK Göteborg hade under 15 års tid fina europeiska framgångar.

Barcelona förresten, världens bästa klubblag de senaste fem åren tar jag mig friheten att säga. Manchester United har varit bra och är topprankade i Europa men finalen i Champions League 2009 visade tydligt styreförhållandena mellan lagen, även om jag för egen del älskar Paul Scholes egenskaper på fotbollsplanen.

Barcelona och Real Madrid är så överlägsna i sin liga numera att de får söka jämbördigt motstånd internationellt för att få känna pulsen. Båda lagen tillhör favoriterna i Champions League den här säsongen. Ifjol blev Lyon för svåra för Real Madrid, men nu finns ju ‘Mou’ i Real. Mou sågs i Italien som en tränare med begränsade framgångar i Inter ända fram till returmötet mot Chelsea på Stamford Bridge i våras. Därifrån gjorde laget FYRA matcher som visade sig vara bättre än det som Mancini lyckades få ut av laget. Det är såklart den avgörande skillnaden mellan de där två tränarna meritmässigt i Inter, men Mou är också den tränare som är mest älskad av sina nuvarande och sina forna spelare. Eto’o och co i Inter sägs ha varit i Madrid nyligen för att hälsa på sin gamle ledare.

Hur ska La Ligas intresse överleva om ingen ser till att bryta de här två klubbarnas dominans? Idag vill man ju bara se de här två lagen mot internationellt motstånd egentligen. Barcelona får ju dessutom domsluten med sig i de stora matcherna som det verkar. Fråga bara Borja Valero i Villarreal.

Och Mous efterträdare i Inter då? I inledningen av säsongen förutspådde jag att Bentitez skulle få det svårt i Inter. Dels på grund av sin president Morattis begränsade tålamod. Han kom till en klubb som vunnit allt, med sämre egna meriter och en svalare personlighet och karisma än sin föregångare. Rafa Benitez leder fortfarande någon typ av prestige-uppgörelse mot gamle Intertränaren Roy Hodgson, Benitez efterträdare i Liverpool, hans trupp ser tunnare ut och nu är Inter dessutom skadedrabbat. Det mest alarmerande förutom den sportsligt relativt svaga inledningen är annars att spelare som Pandev, Milito, Chivu och Maicon har blivit så mycket sämre under spanjorens ledarskap.

Sneijder förresten. Självklart ska den ‘utpumpade’ holländaren vinna guldbollen om några veckor. Alla hans konkurrenter är förresten Barcelona-spelare. Iniesta, Xavi och även Messi kommer att vara med där uppe. För egen del hade jag velat ge van Bommel, Diego Forlan och Thomas Müller men även i viss mån Bastian Schweinsteiger mer uppmärksamhet.

Ikväll står mycket på spel för Inter och Benitez. Men i centrum står en svensk. Zlatan Ibrahimovic kommer aldrig att bli en älskad spelare i Milan, men han är den spelaren som ska vara avgörande. Skillnaden på Ibra i Milan mot den Ibra vi såg i Inter är att han inte är riktigt lika spektakulär och Milan är inte ett lag som bygger upp hela sitt lag på Ibra. Han var som allra bäst offensivt sett till hela hans karriär under våren 2009. Hemma i Italien alltså. Men idag TAR HAN JOBBET för laget. Han tar löpningarna defensivt, han sjunker ner och assisterar, han vinner närkamper, han tar sig in i straffområdet och avslutar. Se på hans arbetsinsats numera. Studera.

Aldrig har Zlatan varit så nyttig för ett lag som han är för Milan nu.

Benitez förresten. På sistone har han precis som Mourinho påtalat att Serie A är det tuffaste ‘campionato’ han har varit med om som tränare. Att resa till Sicilien, Sardinien, ner till Napoli, att ta emot bottenlag med igelkottsförsvar hemma på Meazza är den tuffaste ligautmaning han har stått inför. Senast var det John-Arne Riise som förklarade i La Roma-magasinet att Serie A är svårare att spela i än i England där allt handlar om fysik som han själv uttrycker det.

Jag har själv varit på Las Palmas och sett spansk Segunda-fotboll. Jag var grymt imponerad av spelarnas tekniska egenskaper, spelidén, två pivote som slog perfekta passningar med båda fötterna. Jag njöt. Jag talade med Snobben om det där. Han har spelat mot många lag en bit under toppen i England, Spanien och Italien. Han var förvånad över hur dåliga de engelska lagen var, hur organiserade de italienska lagen var och han sa att de lag han spelat i sällan hade en chans mot de spanska. Den tekniska överlägsenheten var för stor. För egen del är jag mest överraskad över att inte fler här hemma kan se och inse det som de här herrarna har sett.

De mindre italienska lagen är dock dom som är bäst lämpade mot stora lag tycker han då lagen är skickligast på att ta reda på motståndarnas brister och styrkor. Samtidigt kan de mindre lagen i Italien se sina egna styrkor men framförallt sina brister. Självinsikt är ett bra ord. När man har den kan man ta nästa steg.

Inter kunde besegra Barcelona i våras på självinsikt. Ikväll väntar Milan. Ingen Pato, ingen Inzaghi. Allegri måste väl börja se sig om efter ett anfallsalternativ i januari? Jag börjar se Allegris Milan. Ett hårt positionellt kämpande Milan. Det här är på väg mot något bra. Har han tiden? Kan han ta laget till nästa steg? Ikväll får vi en indikation.

Vi är ett litet fotbollsland. Vi ligger långt efter de stora på många sätt. Med självinsikt, internationell erfarenhet, taktiska kunskaper eller ett allmänt utbrett fotbollsintresse. Vi kan tycka, vi kan tro, vi kan hoppas men faktum är att Zlatan Ibrahimovic är den enda vi har där uppe bland de bästa just nu. Ikväll möter han sitt gamla lag.

Club Calcio öppnar upp för dig klockan 20:00 i TV4 Sport. Så länge Ibra är kvar i Milan och så länge Serie A finns kvar på TV4 Sport så är också Serie A Sveriges mest sedda fotbollsliga.

Ci vediamo sta sera!

[youtubeplay id=”m7lxOhf5q-U” size=”large”]

Publicerad 2010-11-14 kl 11:55
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons