Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Borde Grosso också ha fått guldbollen?

Hussfelt

Julio César

Maicon     Lucio     Walter Samuel     Riise

Zanetti     Cambiasso

Sneijder

Eto’o                       Cassano

Milito

In panchina: Eduardo, Bonucci.

Det där skulle kunna vara Serie A:s drömelva 2010 om ni tittare får välja. Åtminstone kom de 13 spelarna ovan med bland UEFA:s 55 framröstade spelare som nominerats i årets drömelva i Europafotbollen. Julio César, Maicon, Sneijder och Milito har ju redan av UEFA utsetts till bästa spelare i respektive lagdel efter vårens succé för Inter i Champions League. Kul och lite överraskande att Leonardo Bonucci kom med bland tio mittbackar när både Chiellini och Ranocchia känns bättre.

Annons

I en annan omröstning men på den här hemsidan så tyckte majoriteten av Er att Wesley Sneijder skulle ha tilldelats guldbollen i år. Hur kunde det nu bli så här?

Jo, FIFA hade ju tidigare ett eget pris som delades ut till årets spelare i världen, men som egentligen ingen av spelarna brydde sig så mycket om. Inte vi journalister eller ni fans heller. France Footballs Guldbollen har alltid varit det riktiga priset. Men nu har FIFA:s organisation från och med i år blandat sig in i Guldbollen som genom åren utsetts av journalister. Ni som minns och har koll på hur FIFA-prisomröstningen såg ut de tidigare åren från förbundskaptener och lagkaptener har fått er några goda skratt. Tyvärr har dom listorna inte sett lika trovärdiga ut som Era, exempelvis.

Iniesta som gjorde ETT ENDA ligamål i världens offensivaste fotbollslag i defensivt svaga La Liga säsongen 09/10, målet inprickat hemma mot Racing i februari månad (4-0). Iniesta, en härlig och ödmjuk spelare och människa med ett fint passningsspel, ett taktiskt genialt sinne och med någorlunda genombrottsstyrka och briljant teknik. Han är en bra lagspelare i det lag som spelar den mest underhållande fotbollen i världen, och i ett landslag som påminner en del om klubblaget. Ändå är det Xavi som står för det mesta av speluppbyggnaden i de båda lagen och i Barca är det Messi och Villa som gör målen. I landslaget är det snarare David Villa det hänger på, vilket VM också visade.

Annons

Iniesta är en bra spelare som klev fram i förlängningen och avgjorde VM-finalen. Det var andra gången på drygt ett år han klev in i handlingen sent och blev räddaren. Våren 2009 var det han som nitade dit 1-1 borta mot Chelsea i semifinalen som tog Barca till final. Det har dock relativt sällan handlat om den lille vampyren i avgörande lägen.

Iniesta är en spelare som spelar på en mycket hög nivå i både klubb-och landslag, men han är inte tungan på vågen i något av sina lag. Han har inte varit avgörande så när som på en match och känslan är att Barca och Spanien lidit mer om Xavi, Messi eller Villa har saknats. Med FIFA-prislogik borde alltså Fabio Grosso ha vunnit Guldbollen 2006?

Wesley Sneijder höjde sig i alla avgörande matcher när Inter tog trippeln. Det var ett starkt försvarsspel som tog Spanien och Holland till final och de enda avgörande insatserna offensivt stod Wesley Sneijder och i viss mån Arjen Robben för hos holländarna. I Spanien var David Villa den där avgörande spelaren i offensiven.

Annons

Guldbollen är från och med i år ett pris som med stor sannolikhet kommer att stagnera i värde efter FIFA:s intåg. Det borde vara ni, fansen, som får mer att säga till om i sådana här utnämningar.

Sneijder. Du gjorde allt för att vinna det här priset. Det tyckte oddssättarna, fansen och de flesta andra också. Du var en värdig vinnare, men du fick inte samma bedömning när FIFA kom in i bilden.

Lycka till i VM-finalen för klubblag. Där spelar vaken Iniesta, Xavi eller Messi. Och året är 2010. Det är det den här texten handlar om.

(Guldbollen utses i år av 208 förbundskaptener under FIFA, 208 lagkaptener plus 154 journalister. Alla väljer ut tre spelare, och tränare, som fördelas ut med 5, 3 respektive 1 poäng. Därför påminner priset FIFA Guldbollen i år mer om FIFA:s tidigare lågstatuspris.)

Publicerad 2010-12-06 23:45

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto