POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Di Natale är unik

Innan vi går vidare så kan det vara kul att stänga Guldbollen-diskussionen som blossar upp idag igen. Är Messi den rätte vinnaren? Danska Ekstrabladet skriver idag att flera länders röster inte har räknats. Dessutom saknas 72 av FIFA:s 208 medlemsländer i röstredovisningen. Vad har gått fel?

Guldbollen engagerar så många människor så därför tragglar jag vidare. Det viktiga är att vi håller oss till sakfrågor och att den som är fanatisk i sin kärlek till sitt lag kan berömma en annan spelare hade större individuell framgång, betydde mer för sitt lag och ibland finns det spelare som bär sina lag framåt.

För  egen del älskar jag att se världens gullegossar FC Barcelona spela. Jag kan inte komma på ett enda lag de senaste 20 åren som konsekvent har spelat så bra kortpassningsspel med så stort bollinnehav. Nästan i ubsurdum stundtals. Ibland liknas dom med underhållarna Harlem Globetrotters…

…eller det ryska hockeylaget på 80-talet.

I min värld är hela startelvan högsta världsklass på alla positioner i Barca utom möjligen på vänsterback och defensivt mittfält numera. Laget är så bra att när en spelare saknas så brukar det lösa sig ändå. Strukturen är så stark att egentligen bara Xavi och Messi i min värld är outbytbara på sikt. En som styr spelet och en med exceptionella egenskaper i offensiven. Bäst i världen. När det gäller Andrés Iniesta så så har han länge spelat på en hög nivå, han är den perfekta hybriden mellan allra mest Xavi men även lite Messi, men känslan är att FC Barcelona inte har burits fram så självklart av den lilla ‘vampyren’ i match efter match. Inte landslaget heller egentligen.

När en spelare är dominant i sitt lag offensivt och kan utmana och bryta upp så bra lag som Barca och vinna 5 troféer på av 7 möjliga under året, att spela fram sitt lag till samtliga 7 finaler, att vinna skytteligan i VM, att öppna upp spelet för spelare som Milito och Robben som avgjort de stora matcherna så är det svårt att överträffa i min värld.

Hade Iniesta gjort allt det där ovan under ett år så tycker jag han hade förtjänat att vinna Guldbollen, men Iniesta vann VM i ett lag som gjorde ett mål per match i snitt och han vann ligan med Barcelona i ett kanonlag. Jag ser inte honom i topp 3 i en sådan här omröstning. Världens bäste individuellt sett, Messi, hade inte marginalerna med sig i avgörande lägen i CL och VM och bör inte heller ha varit så högt på dessa kriterier. Xavi däremot köper jag alla dagar i veckan i topp tre.

De bästa målskyttarna i toppligorna under 2010:

1. LIONEL MESSI, 42 (plus målen i CL)

2. CRISTIANO RONALDO, 36 (plus målen i CL)

3. ANTONIO DI NATALE, 31

Helt galna siffror för dessa tre. Statistiskt sett bör alltså Di Natale ha varit med uppe i toppen här, och jag förstår inte den som inte skulle kunna hylla en sådan insats i lilla Udinese på ålderns höst. Det hade varit lika kul om han hade gjort det för Mallorca eller Blackburn. Bättre än Carlos Tévez, Rooney, Dzeko och alla andra målmässigt under 2010 alltså. Hur ska man kunna förklara en sådan framgång? Det är framgångar som Di Natales som gör att man vill tro på toppfotbollen i framtiden. Målen under fjolårssäsongen:

[youtubeplay id=”c9b-hclCtKU” size=”large”]

Frisparkarna på 10:e och 13:e målen är vackra.

Publicerad 2011-01-13 kl 14:06
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå