Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sagan Amauri och Ibra showar igen

Hussfelt

Sagan om Amauri är fascinerande och idag fick den ett nytt kapitel. Just nu spelar han sin andra match för Parma och gjorde nyss sitt första ligamål på ett år. Ett år! Det saknades faktiskt bara en vecka sedan målet för Juve mot Genoa den 14 februari 2010. Amauris Italienäventyr började en gång i lilla Parma för över ett decennium sedan. På den tiden kostade han knappa 400 000 euro.

Ingen argumenterar så hårt som Snobben. Han kallar sig besserwisser och han brukar motivera sina synpunkter med att han vet bättre därför att han har spelat fotboll länge på hög nivå. Förra helgen påpekade jag att de 200 miljoner som Juventus spenderade på Amauri till stor del var bortkastade, dels för att Amauri var så gammal. Jag är ju själv sportchef (nåja, i femman men vi har ju Sveriges skönaste uppsättning spelare) och jag brukar summera affärer först när spelare flyttar från sina klubbar. För egen del gillar jag ibland att få sista ordet, men bara när jag anser mig ha rätt såklart. Det verkar som om det är ett störande drag som jag får slipa på. Ett nederlag tar jag gärna och bjuder på. Faktum är att det nästan är skönare att få säga ‘jag hade fel’. I detta fall anser jag mig ha en poäng. Il Snobbo tycker INTE att man kan se till ålder när man värvar, och där tycker vi olika.

Annons

Jämför med Juventus köp av Henry. Henry var dokumenterat en av världens mest spännande unga spelare och flyttade till Turin som 21-åring 1999 för motsvarande 11 miljoner euro. När Juve ville satsa på andra spelare än Henry ett halvår senare såldes han vidare till Arsenal för motsvarande drygt 14 miljoner euro. Det var alltså en låg risk i Henry-köpet därför Juve kunde både få tillbaka invensterat kapital och ytterligare pengar. För dessa gick det att köpa andra spelare.

Arsenals köp av Henry, som stannade i 8 år och blev en av världens bästa spelare, anser jag också var ett alldeles genialt köp. Strax innan fransosens 30-årsdag flyttade han vidare till Barca för över 21 miljoner euro. Den affären anser jag vara någorlunda ok då Henry var en spelare som redan hade en bekräftad storhet internationellt, men den hämmade också utvecklingen av yngre spelare i Barca som Pedro (inte i a-laget då) och Bojan. Dessutom har det visat sig att den typen av köp som Barcas ordförande Laporta gjorde under de här åren inte gick att försvara rent ekonomiskt. Den här affären tyckte Snobben var bra, och här är vi alltså inte helt oense men jag tycker inte att den totalt sett var mer än ok. Knappt. (Henry lämnade gratis efter tre år då han inte längre producerade på hög nivå.)

Annons

Amauri var en 28-årig spelare som aldrig hade gjort fler än 15 ligamål på en säsong då han köptes, som hade en fin första höst med Juventus men sedan har rasat ihop mål- och formmässigt. I det här fallet går det inte att få tillbaka pengarna på Amauri. Juve får helt enkelt räkna med en förlust på minst 12 miljoner euro på den här spelaren. Risken är alltså högre som jag ser det om man köper en äldre spelare som inte har ett bekräftat internationellt renommé, än om man satsar på en yngre spelare som dominerat i sina u-landslag eller så, lex Cavani. Alltså, mycket pengar i sjön för Juve.

Hursomhelt, jag älskar Amauris inställning. Han har jämförts med Drogba spelmässigt och har en enorm kraft i sina aktioner. Tänk att han stannade kvar på Veronello och tränade extra i en månad när hans lagkamrater tog semester sommaren 2005. Sedan dess tog han det avgörande klivet i Chievo hösten därpå, tog sig vidare till Palermo och hamnade alltså i Juve efter sina insatser på Sicilien. Idag gjorde han första målet i en klubb som inte är lika krävande, i en miljö som han kan slappna av i. Inte så överraskande. Att spela i en anrik klubb som Juventus är annorlunda och kräver mer och ju tidigare man lär sig, ju bättre anser jag.

Annons

Ibra lirade nyss fram Pato till 1-0. Riktigt läckert. Pato ser dessutom bättre ut i spelet nu. Faktum är att det finns ett litet fåtal tittare som hör av sig till oss när vi BERÖMMER IBRA FÖR MYCKET. Berömmet skapar irritation. Varför vet jag inte. Det svenska klimatet är ofta lite för tjurigt för min stil.

Publicerad 2011-02-06 15:57

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto