Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mancios titlar kommer

Hussfelt

För sissådär ett år sedan satt jag senast med i Euro-Talk i FAN-TV dit en del av oss fotbollsjournalister går för att prata av oss ibland. Jag är generellt sett emot att jobba gratis men jag gillar många av de centrala figurerna där uppe på DOBB Produktion och Svenskafans så jag har suttit med där utan ersättning ett gäng gånger för att hjälpa David Fjäll, Buddha, Kviborg och co. Kviborg som i den här bloggen bara kommer omnämnas som ‘Gökungen’ eller ‘Solnas James Dean/Jim Beam’.

I mitt yrke har jag investerat mycket tid, energi och och gjort uppoffringar för att se saker, lära mig saker och att hitta ett uttryckssätt som jag trivs med och som blir mitt arbetsredskap i min preofession. Därför blir mina insatser värda något för FAN-TV som jag bör kompenseras för, ungefär som för en hantverkare som jobbar extra efter ordinarie arbetstid. De skickliga gäster som idag sitter hos FAN-TV sitter gratis men anser förmodligen att de antingen vill prata av sig lite, eller att det bara är kul, eller att de vill briljera med sitt kunnande, eller att mata sitt ego lite, eller bygga sitt varumärke, eller har ingen plattform för att få ut allt sitt eminenta kunnande eller har gått på samma linje som jag, alltså för att hjälpa det härliga gänget som jobbar med programmet. Gratis.

Annons

Då jag senast var där spekulerade vi i om det verkligen gick att bräcka ‘BIG 4’ i England och då Mancini hade tagit över sa jag att det med självklarhet kommer att bli så då Man City både hade pengarna sedan tidigare och då klubben förra vintern fick en av världens bästa tränare. På Liverpools bekostnad såklart. Man City var en klubb som för blott nio år sedan spelade i The Championship och som våren 2007 var på väg att åka ur Premier League. Sommaren -07 värvades Svennis som tränare men klubben fick inte in några nya privata pengar. Däremot började Svennis köpa in spelare av hög kaliber utifrån för TV-pengarna och gjorde City till en klubb på övre halvan. Truppen var för tunn och halkade till slut ner till nionde plats.

I augusti sommaren 2008 klampade de nya ägarna in och lät Mark Hughes ta hand om tränarposten. Det är ungefär som att sätta en arrogant snorunge i en Formel 1-bil och hoppas på det bästa. Hughes hade inte mycket tränarerfarenhet, han gjorde sig osams med de flesta sydamerikanerna i laget och stämningen på träningsanläggningen försämrades. Från dag 1 i Manchester visste Svennis namnet på alla i klubbens stab, från samtliga i b-laget, till planskötare och matbespisning. Alla kände sig delaktiga. Mancio kör samma gentlemannastil och den kommer alltid att vinna.

Annons

Mark Hughes blev förbannad på Elano på en träning och efteråt gick skotten fram till den brasilianske landslagmannen och sa:

‘My office. Now.’

Elano gick och satte sig utanför walesarens kontor. Efter en halvtimma hade Hughes inte dykt upp och Elano linkade därifrån. Efteråt skyllde Mark Hughes på att Elano inte kunde anpassa sig till klubbens (eller hans egna) regler. Under Svennis ledning var det såklart inga problem. Stora tränare som Svennis och Mancini håller alla sådana här diskussioner mellan fyra ögon. Utåt sett försvaras dom alltid.

Ok, Hughes bygge. Hughes lyckades alltså bara ta City till en niondeplats våren 2009. Ett underbetyg till Hughes, men inte till klubben Manchester City. Hughes hade trots alla pengar svårt att ta laget speciellt långt i Europa League också. Efter Mancios intåg har det dock blivit bättring. Femma i våras, på väg mot Champions League denna vår och fortfarande kvar i Europa. City är alltså snart där Chelsea var då Abramovich tog över, sett till förutsättningar. Det innebär att Mancios bygge ska vara redo att slåss om ligatiteln våren 2012, OM laget når CL framåt vårkanten.

Annons

Som ägare måste man se till om klubben utvecklas resultatmässigt, och det är precis vad som har skett under italienarens ledning. Så länge Mancio tar klubben framåt kommer han att vara kvar och då kommer City att vinna titlar också. Var så säkra.

Publicerad 2011-02-14 15:19

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto