Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

White Cons

Hussfelt

Stockholm ekar tomt och på ett soldränkt Östermalmstorg intog jag och min Stökbrorsa en fin frukost tillsammans.

Första vårtecknet? Varannan människa bär vita Converse.

Jag är uppväxt i små samhällen utanför Linköping. I små samhällen riskerar den som vill vara annorlunda att bli trackad och utstött. Jag har hört Moneybrother prata om det där att vara uppväxt i Ludvika och hur han ofta hamnade i trubbel för att han inte körde samma stil som de andra. Min andra bror ‘Pastorn’ åkte på stryk för att han hade slips på sig i Ludvika. Brorsan bar slips av den enkla anledningen att vi var där för att tacka av Farmor på hennes fina begravning. Från kyrkoorgeln strömmade Procul Harums gamla ‘A whiter shade of pale’ ut.

ANNONS

I stora delar av Stockholm är klimatet lite nervöst. Vid Stureplan är det inte alla som vågar le, ens när de är ute och äter middag eller är ute och festar. De flesta se ungefär likadana ut. På Söder ser folk också ungefär likadana ut, men inte alls som på Östermalm. Jo, rakat på sidorna, och varierad längd på håret på toppen.

För den som vågar sticka ut lite så kan man skönja ett par Converse i annan färg än den vita. Den som är fräck kliver ifrån märket Converse, men behåller stilen. Det går ju också att sticka ut med ett par vita gympadojor eller så.

Den som lirar safe kör de gamla old school basketkängorna, vita converse. Tryggt och skönt att se ut som varannan svensk medborgare sissådär. Lite trist, men vafan. Ibland kan det vara skönt att sejfa.

By the way… Nirvanas frontfigur bar ju sina Cons när han sköt sig. Vår tids frigörare. Bilden på hans skor länkades ut över hela världen. Citaten på lappen han lämnade efter sig kom från Neil Young, förebild från en tid tjugo år tidigare då Converse smög sig in bland många av rockbanden..

ANNONS

(My my.. hey hey.. rockn’roll is here to stay..)

It’s better to burn out, than to fade away. My my.. hey hey.

Skorna fick ett samband, en mening och förknippas idag med orden som satte agendan för en avslappnad livvssyn. Så många kände sig tilltalade av rebell-stilen, citatet att det påverkade en hel generation.

Den vita basketkängan var rebellens sko. Det är så det börjar. Idag tillhör den oss, Svenne Banan.

Publicerad 2011-04-25 11:39

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto