Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Balotelli mitt i stormens öga

Hussfelt

Hej igen. Jag har tagit några dagars ledighet från bloggen, dels för att jag har haft svårt att hinna med allt under min flytt, mitt ordinarie uppdrag med att komma förberedd till mina fotbollsuppdrag, mina parallella uppdrag med Gladiatorerna men även alltför mycket annat på kort tid. Jag kommer nu att kunna lägga mer av min tid på att kunna fokusera på fotbollsdebatten här på bloggen.

Det är lurigt med blogg. Om man vill skapa sig en egen profil är det lätt att en del av just fotbollsdebatten kan gå förlorad. Om man uttrycker sig fel, om inte ironin i en text går fram, så riskerar man att framstå som en helt annan profil än den man är. Jag kommer efter några dagars funderingar därför att släppa mina privata resonemang eller funderingar alltmer och istället skriva det som folk kommer till den här sajten för att läsa om, nämligen fotboll. Nu kör jag igång igen.

Idag spelas ett derby i Manchester som hela fotbollsvärlden kommer att följa. Mitt i händelsernas centrum står Mario Balotelli. Mario Balotelli har ofta varit kaxig och agerat innan han har tänkt igenom konsekvenserna av sina aktioner. Hade han haft ett vanligt jobb som du och jag så hade han jagats ännu mer av sina överordnade än vad han gör nu av Roberto Mancini.

Annons

Balotelli var redan i Italien en så ung, kaxig, nonchalant och provokativ typ att han fick stå ut med glåpord och till och med rasisttillmälen från läktarplats. Publiken gjorde allt för att få honom ur balans, därför Balotelli var en fiende och tyvärr pågår den här typen av provokationer ofta från läktarhåll, men även nere på planen bland spelarna. I England är det som allra värst nere på planen och det har alltid varit så. Det är en del av kulturen som råder runt matcherna. Fråga bara Luis Suarez och Patrice Evra som hamnade i en ordväxling förra helgen.

Ibland blir våra samtal så korta i Fotbollskanalen Europa att tiden inte räcker till för att utveckla resonemanget. Förra helgen helgen hade vi en sådan sändning då flera av ämnena blev ‘kuppade’ och ofta vill man att programledaren ibland ha mer tid att ställa ytterligare en fråga om svaret är uppseendeväckande.

Annons

För oss som har följt fotboll från England så vet vi att trash talk är vanligt förekommande framförallt under matcherna i England. Ofta provocerar spelarna varandra så hårt att nivån sjunker till en så låg nivå som den mellan Evra och Luis Suarez. Många av våra fans har kopplingar till dessa spelare och det är inte populärt att kritisera varken den ena eller den andra. I fallet Evra nämnde jag att de säkert båda är lika goda kålsupare, speciellt sett till Evras historik vilket inte förekom i vårt resonemang till en början.

Luis Suarez må ha bitit en spelare i armen då han spelade i Holland, men vi ska inte glömma att Patrice Evra jagade en planarbetare på Stamford Bridge för tre år sedan efter en förlust mot Chelsea, och blev avstängd i flera matcher. Han har ett hett temperament och har visat att han kan gå över den tillåtna gränsen, och därför ifrågasatte jag även fransmannens trovärdighet. Jag ville i vårt program se till så att debatten inte blev alltför vinklad.

Annons

Det har efter händelsen dementerats från Liverpool-håll att Luis Suarez överhuvudtaget har fällt några rasistiska kommentarer mot Evra, och Luis Suarez har själv helt förnekat det. För att Suarez ska kunna fällas behöver Patrice Evra vittnen till händelserna men ingen United-spelare kan heller styrka det som påstås ha sagts.

Min erfarenhet säger mig att muntliga förödmjukelser med rasistiska tillmälen som den värsta av dem tyvärr är vanligt förekommande i de flesta matcherna i England, men det brukar vara något spelarna hanterar mellan varandra på planen. Det är tyvärr en ‘jargong’ som råder där.

Provokationer av den här typen är ALDRIG OKEJ.

Varför skulle dock Luís Suarez vara den enda boven i det här dramat? Det brukar inte vara ens fel att två träter. Nog bör det väl vara så att de båda har provocerat varandra och att det har utbytts glåpord och provokationer i båda riktningar. Varför skulle annars Suarez ge sig på en oskyldig motspelare?

Annons

Om alla provokationer av den här typen skulle bli nationella nyheter skulle det inte kunna spelas någon mer fotboll i England. Det var det som var min poäng.

Alltså, ALDRIG OKEJ, men det är en jargong som råder på planen och som majoriteten av spelarna tyvärr lever eller har lärt sig att leva med.

Vad som idag ska få Balotelli ur balans vet jag inte, men han har varit med om det mesta. Manchester City har kommit närmre United, och visade framförallt i Community Shield att dom kan störa sin framgångsrika granne numera. Hur det slutar idag? Det avgör nog Super Mario, Agüero, Nani eller Wayne Rooney.

Låt nu detta avgöras juste, snyggt och fair. Det kan bli en grymt spektakulär eftermiddag i Manchester.

Publicerad 2011-10-23 11:26

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto