Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En historia. Två olika historier.

Det blev en promenad på stan ändå med Gökungen. Vi pratade Real Madrid som ikväll möter Malaga i den spanska kungliga cupen. I TV4 Sport ikväll klockan 22:00 hörs vi.

De italienska VM-hjältarna var bara misstänkta i ett par dagar innan tvivel undanröjdes. Visst hade det glatt en och annan om VM-hjältarna Buffon, Cannavaro och Gattuso varit iblandade i spelhärvan, men nu verkar alla tvivel vara undanröjda. Spelskandaler är inget italiensk fenomen såklart. Det har ju förekommit här i Sverige, det är vida utbrett nere på kontinenten och ofta kopplas stora spel ihop stora spelsyndikat i Kina.

*****

Luís Suarez vs Patrice Evra. Vem har rätt egentligen? Den största utredningen i ett liknade fall är nu publicerad och enligt vittnesmålen är Evra den av de två spelarna som har varit trovärdigast och som har en mer sammanhängande historia. Evra, en kille som blev utsatt för rasism under sin tid i Italien som ung då han under sin tid på Sicilien gick under öknamnet ‘den svarta gazellen’. Han har själv berättat hur han kunde höra apljud från 20 000 i publiken varje gång han rörde bollen. När han valde Frankrikes landslag före Senegal blev han kallad en apa som står på knä för den vite mannen ‘hemma’ i Senegal.

ANNONS

Evra växte upp i de tuffa kvarteren i Paris med 24 syskon och tog ofta till nävarna under sina första år som proffs i Monaco. Han var en arg ung man med hela världen emot sig. Det är inte konstigt att han har reagerat som han har gjort vid det tidigare tillfälle på Stamford Bridge då Evra stängdes av i fyra matcher efter att ha attackerat en planarbetare som enligt uppgift också uttryckt sig rasistiskt.

Den gången blev han avstängd. Denna gång är det Luís Suarez som får avtjäna straff.

Luís Suarez kommer från en kultur där det är minst lika vanligt med förödmjukelser på planen som i England. I Sydamerika gäller det ofta att få motståndaren ur balans i sin prestation genom sluga verbala attacker och spelarna skyr sällan några medel. I detta fall säger sig uruguayanen ha blivit förolämpad av Evra då han först, enligt Liverpools försvar, blev kallad sydamerikanen. I sitt svar till Evra anses benämningen ‘negro’ inte ha en rasistisk ton på hans modersmål, men i detta fall är det Evras tolkning som ligger till grund för hela den här utredningen som slutade med åtta matchers avstängning för Liverpool-spelaren.

ANNONS

Det är skillnad på förödmjukelser och rasistiska tillmälen och i detta fall spelar det ingen roll om Evra kallat Luís Suarez en massa annat under matchen. Detta fall visar tydligt vart gränsen går. Alltså inga straff till spelare som Craig Bellamy och co som i detta fall mot gamle lagkamraten Tim Krul.

[youtubeplay id=”qlHqAzrIp9M” size=”large”]

*****

Marco Borriello och Alessandro Matri. Äntligen kan världen få se världens vackraste anfallspar i samma klubbtröja i Juventus.

 

Publicerad 2012-01-03 kl 14:57

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto