Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Det är livet där ute som är på riktigt

Frukost med Vampyren på Mellqvist avklarad. Vampyren älskar svensk fotboll och håller på Tottenham i England. Jag vet inte varför jag upplever det så, men Tottenham känns sympatiskt, ödmjukt och kul. Jag har alltid unnat Spurs framgångar.

Det som håller på att hända i England nu, där Big Four är på väg att spricka, är intressant att följa. Tänk att det i nuläget ser ut som om Man United och två outsiders är på väg att segla ifrån och att Chelsea, Arsenal och möjligen, möjligen Liverpool får slåss om kvalplatsen till CL.

City borde gjort 3-0, 4-0 på Sunderland men fick utdelning retroaktivt igår. Mancio sa efter matchen att det inte alltid finns nån logik i fotbollen.

ANNONS

– Football is crazy.

Liverpool är också en sympatisk klubb, sett till supportrarnas passionerade ådra. Jag har själv suttit på Anfield och följt den inhemska befolkningens iver inför och under matcherna. Anfield känns fortfarande som ett hem för Liverpool-supportern från bygden, där många andra Premier League-arenor idag mer känns som populära turistmål.

Det är synd att ett lag med Jay Spearing, Jordan Henderson och Charlie Adam inte lyckas konkurrera, men faktum är att Liverpools tillbakagång till det äkta brittiska med King Kenny vid rodret känns som en sportslig tillbakagång också. Det krävs spelare med Steven Gerrards kvalité för att lyckas utmana dom stora. Det är lätt att förstå Kennys resonemang om att hitta klubbens rötter med spelare från öarna, men den vandringen kan bli smärtsam. Liverpool känns äkta, som nåt ännu mer att älska nu, men vart finns morgondagens brittiska storstjärnor?

ANNONS

Jag gillar Chelsea också, då jag har sympati med spelare som Lampard och då jag länge högt respekterat hela det lag Mourinho byggde upp. Villas-Boas upplever nu en mardrömsperiod, och det ska bli intressant att se om han får hela gruppen med sig. Är verkligen Sturridge, Ramires och co en generation som kan vinna en stor titel? Jag tvivlar.

För övrigt tycker jag Gary Nevilles utspel mot David Luiz sätt att positionera sig på planen är aningen förstorat såklart, men han har ju en poäng.

Att hålla på Arsenal måste vara tufft dessa dagar. Lojala supportrar som följer sin klubb match efter match med hjärtat i halsgropen. Wengers lagbygge känns som en vrålsnabb sportbåt med en spricka i botten som kan åka ifrån vem som helst med som när som helst kan börja ta in vatten. Ibland funkar allt, men ofta vänder det plötsligt och medans Ferguson har har använt ett varierat spel, ofta anpassat efter motsånd genom åren så är Wenger envis nog att låta laget spela på sitt sätt gång efter gång. Måste ändå säga att jag är svag för Gervinho redan sedan hans tid i Lille.

ANNONS

*****

I helgen återstartar Serie A igen. Borriello till Juventus och Gilardino till Genoa. Hur ska Gila få fart på sitt spel och sitt målskytte igen? Jag tvivlar på att han blir lika bra igen. Kanske är det Fiorentina som har gjort den goda affären den här gången?

Jag läste min gode kollega Lorenzos rader om Corvinos mercato inför året. Det är bara att instämma. Jag tycker alltid att Corivno har varit lämpad som chefsscout för offensiva spelare, men att vara derettore sportivo är nåt helt annat. Hans jobb med Fiorentina blir sämre och sämre tyvärr.

Jag gillar Lorenzos kunniga stil och hans sätt att ödmjukt skriva om Italien utan att ge sig på andra. Av dom kollegor som skriver här på sajten och som jag umgås med i jobbet så är det bra kollegor, som också håller en god ton till varandra. Englandskillen har jag aldrig stött på privat och inte Hollandsbloggaren heller.

ANNONS

*****

Jag tror inte man kan lära sig världen och dess kulturer genom att sitta framför en dataskärm och läsa text. Du måste ut i världen, träffa folk, lära dig kulturer, resa, förstå att din egen infallsvinkel som känns så självklar är långt ifrån andra kulturers infallsvinkel. Därför är det så svårt att tolka vad olika ord, kroppsspråk och approacher betyder i olika länder.

I Afrika finns det tusentals olika sätt att uttrycka samma sak. I Europa skiljer det sig mycket mellan norra och södra. Det som är rätt på ett ställe kan vara fel på ett annat. Det är därför det är som otroligt komplext att följa vittnesmålen i Evra-Luis Suàrez-affären. Det är därför Liverpool står bakom sin spelare. Klubben är, på ett mycket positivt sätt, starkt kritisk till rasism, men precis som Evra uttrycker så var han överraskad över att Suàrez, vars morfar/farfar är svart, och som spelat, växt upp med, umgås med, många svarta, skulle förödmjuka en annan spelare på det sättet. För att förstå båda spelarna måste du se till bådas historia. Inte bara läsa dokument.

ANNONS

*****

Real Madrid – Malaga igår. Football heaven. Respekt att hemmasupportrarna tog emot Ruud på ett så värdigt sätt.

*****

Plöjer TV-serien The Wire nu. Där har du verkligheten. Där har du lite av Evras uppväxt men Baltimoore istället för Paris. Andra regler, ett annat språk, en annan kultur. Men du måste leva den, lära den för att förstå den fullt ut.

Publicerad 2012-01-04 kl 11:47

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto