Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det blev en text om Rolle

Hussfelt

Lunch med Boris på nya Central-hotellet mittemot Casinot. Stekt fläsk med löksås, alltid bättre på Tennstopet men ändå. Jag behöver bara korsa Norra Bantorget för att ta mig dit.

Boris bor i Åre, har lirat fotboll högt upp i seriesystemet och har gjort en match för Doria. Trots att han är 40 bast är han fortfarande bra tränad. När han kom in mot IFK Lidingö förra hösten var han bäst på plan i fem minuter. Sen drog han en baksida. Både Boris och Slitvargen höll ihop mittfältet den där höstdagen 2010, men Slitvargen förstörde sin rygg. Han lider fortfarande av smärtorna.

Det mesta är kirrat med lyan och kontoret är det som är kvar att komplettera.

Jag läste om Roland Nilssons öde i Köpenhamn. Jag har själv åkt ner och sett FCK vid några tillfällen de senaste åren. Dansk fotboll bygger på samma mentalitet som den holländska, ofta 4-3-3 och offensiva ytterbackar, ofta två mot en-lägen på kanterna och snabba vändningar i sidled för att överraska motståndarna. Passningsspelet prioriteras ofta på ett helt annat sätt än i Sverige.

Annons

Jag satt i Malmö i våras så länge jag var ute på de allsvenska arenorna och fick se HBK spela sin fina, nätta, katalanska passningsfotboll mot MFF. MFF hade just blivit av med sin Pep till Halmstad och nu var det hemmalaget som spelade med mindre bollinnehav, då utan den viktigaste länken Ivo Pekalski, med rakare anfall, ett mer böljande, chansartat spel och utan den identitet som hade tagit laget till SM-guld.

Jag minns när jag fick kommentera MFF på plats under guldåret. Tydligheten i spelidén, tålamodet i bollrullandet, ett lagbygge där alla drog åt samma håll. Roland Nilssons första succé som tränare tillkom med en metodik som han själv inte hade byggt upp. Så fort Pep var borta började Rolles lag att spela mera svenskt/brittiskt igen och där nånstans dog MFF:s nyvunna identitet och där nånstans upphörde framgångarna.

Annons

MFF hade kvalitén att spela det där spelet. MFF var ett topplag, som gjort för att styra matcher och det var naivt att tro att det gick att spela på samma sätt med HBK, med få poängspelare, med en handfull oprövade spanjorer och med Pep som huvudtränare. Han var som gjord för det där uppdraget i Malmö, och att vara huvudansvarig är ett stort ansvarstagande som tar tid att anpassa sig till. Att hitta sin egen ledarstil kan ta hela energin.

Jag berättade för mina danska vänner som också spelat toppfotboll att Rolle inte kommer att bli långvarig i Danmark, dagen då han signade. Det MFF som danskarna hade scoutat var långt ifrån det lag, det spel, som Roland byggt upp.

Och så en sak till. Bara faktumet att Rolle valde att jobba med Hans Gren gör ju att man undrar hur han resonerade. Fotbollssverige är litet och av allt jag fått höra om Hans Gren så ska han vara glad om han får jobb igen.

Annons
Publicerad 2012-01-10 13:26

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto