Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Galactios era triggade Spaniens dominans

Goddag långfredag.

ANNONS

Europa League är framme vid semifinaler och vi kan nu konstatera att tre av semifinalisterna kommer från Spanien. Igen. För några år sedan var ju nämligen Osasuna, Sevilla och Espanyol först med den här bedriften.

Spaniens dominans i Europa kommer både väntat och oväntat.

Oväntat? Ja, byggkrisen i Spanien, den påföljande ekonomiska krisen i landet och de skuldtyngda klubbarna i Primera Division har såklart inte mått så bra ekonomiskt. En av semifinalisterna, Valencia, var på väg att lansera sin nya arena Nou Mestalla när hela bygget stannade av. Valencia hade inte råd att färdigställa den nya mäktiga arenan.

Väntat? Ja, spanjorerna har sedan 2006 dominerat världsfotbollen med Barcelonas och landslagets alla titlar. Spanjorernas passningsfotboll har blivit hela världens riktmärke för hur den moderna, attraktiva, possessionfotbollen ska spelas. Spanien förfogar idag över flera ungdomstränare än någon annan europeisk nation och ungdomslandslagen har länge firat triumfer i internationella turneringar.

ANNONS

Premier League närmade sig från slutet av 90-talet Serie A, och Manchester Uniteds triumf i dubbelmötet mot Juventus 1999 blev början på ett maktskifte mellan dessa två ligor. Men det var inte England som tog över. Real Madrid hade redan året dessförinnan börjat vinna, efter finalvinst mot just Juventus i Champions League. Därefter följde Galcticos-åren, samtidigt som lag som Liverpool var med och vann ute i Europa 2001.

Real Madrid blev en maktfaktor, Valencia spelade två raka finaler i Champions League och Deportivo La Coruna spelade skjortan av både Manchester United och Milan. Samtidigt filade klubbar som Villarreal och Sevilla på stora intressanta projekt och Atletico de Madrid var en sovande jätte som bara väntade på att slå ut i full blom. Då har vi inte ens nämnt Barcelona.

Början på slutet för Galacticos var signingen av David Beckham. Becks, som förvisso vann ligan tillsammans med van Nistelrooy med marängerna, tränades av Capello, en tränare som garanterade framgång. Tänket var dock kortsiktigt, och när Barcelona fick nöja sig med Ronaldinho istället och en gammal Real-reject, i form av Eto’o, så kunde istället katalanerna plötsligt börja bygga nåt större.

ANNONS

Vinsten 2006, utnämningen av Laporta och Guardiolas tillträde vände upp och ner på hela maktbalansen i fotbolls-Europa.

Visst är den här fredagen lång, men inte så lång att jag kan skriva mer just för tillfället. Måste pressa i mig en sallad och sen ge mig ut på byn och kolla läget.

Mer framöver. Ciao!

Publicerad 2012-04-06 kl 12:38

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto