Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vykort från Stubben

Bo Kaspers i högtalarna igen. Så här såg det ut på ett av Linköpings uteställen i fredags när boysen klev in på ett spontant extranummer.

Satte mig i bilen runt lunch idag och utförde de ärenden jag normalt sett inte hinner med. Kemtvätt, optiker, skräddaren, lämnade in mina tennisracketar. Tvättmaskinen och diskmaskinen har stått på hela dagen. Jag känner en värme av det där ljudet från maskinen.

Jag kopierade förresten Lapo Elkanns outfit i fredags. Åtminstone nästan:


Lapo i Juves chockrosa.

Snart på väg mot quiz och Champions League på Södra Teatern.

*****

Paris Saint Germain sägs ha kontaktat José Mourinho, världens bäste tränare, åtminstone på att nå snabba resultat i en klubb i 2-3 år för att sedan lämna. Är det vad PSG vill ha?

PSG har redan rätt tränare i Carlo Ancelotti, men vad har Leonardo visat upp som sportchef? Leonardo är ett socialt geni. Han rör sig som den smidigaste av kameleonter i alla miljöer. Men skenet kan bedra. Som tränare i Milan och Inter visade han taktiska brister med framtungt överbalanserade lag och när vi ser till värvningar så har han urholkat Serie A på talang, men han har börjat i fel ände.

För att bygga ett genuint vinnarlag behövs alla typer. Först gärna de solida spelarna som bygger ryggraden, och spelare som är erfarna och vana vid att vinna. Därefter storstjärnorna som ska producera eller stå för det avgörande. Allra sist, själva florsockret, Pastore, Ménez och Lavezzi som sätter smak och karaktär på laget.

PSG har byggt huset från taket och neråt. Lugano? Sissoko? Inte tillräckligt bra. De franska spelare som redan fanns i laget? Inte heller tillräckligt bra, förutom möjligen Sakho då. Utfyllnanden, den fjärde fasen, var den som redan fanns när de andra anlände.

Inget fungerar just nu när de gäller hierarki och laganda och det är ingen överraskning. Det ger samtidigt en fingervisning om hur svårt det är att bygga ett lag med stora stjärnor och sedan få allt att fungera, så som Mancini har fått Manchester City att rulla på.

Samtidigt är Ancelottis DNA som gjort för de stora matcherna i Champions League, och han har ju i grund och botten fler finaler och lika många triumfer som Mourinho, så varför byta? Min känsla är att Carletto kommer att vara klubben trogen om han får chansen att jobba långsiktigt, så som han gjorde med Milan.

****

Tyskarnas svaga VM 1998 väckte hela fotbollsnationen. Sedan dess har tyskarna utvecklat sina ungdomsakademier och inte bara Bayern får fram stora spelare på löpande band. Hela Dortmunds sätt att arbeta idag jämfört med för 14 år sedan är förbluffande, även om det bar fram till en vinst i Champions League redan 1997.

Känslan är att italienarna är på väg att vandra samma väg. När storstjärnorna flyr utveckals den inhemska fotbollen och plötsligt finns det plats i lagen för 20-åriga talanger igen.

England har gått åt andra hållet och det har hämmat ligans och landets utveckling. Med en så stor andel utländska spelare har de inhemska talangarna blivit färre och färre har tagit chansen. Trots att de engelska klubbarna har kunnat handla bra spelare har toppfotbollen gått bakåt. Efter storhetsåren i slutet på 00-talet har England tappat i rankingen. Undrar vad som inträffar när nya internationella TV-avtalen släpper nya pengaregn över ligan.

*****

Nån som undrat vart Stubben håller hus numera? Jo, i helgen var han på riktig fotboll i Turin.


Stubben utanför Juventus Stadium.

*****

Imorgon kan Du se mitt och Don Tommasos äventyr i Milano i TV4 Sport och här på Fotbollskanalen.se i ‘Europaguiden’.

Ci vediamo!

Publicerad 2012-12-04 kl 17:46
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons