Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Running Through Brick Walls - Nu eller aldrig för Spurs ikväll?

Peter Hyllman

Tottenham Hotspur spelar vad som kan anses vara klubbens kanske viktigaste match på väldigt länge när de ikväll CL-kvalar hemma på White Hart Lane mot schweiziska Young Boys.

Betydelsen är som jag ser det inte enbart en fråga om ekonomi och prestige. Ett misslyckande tror jag kan vara ödesdigert för hela klubbens självförtroende och deras långsiktiga förmåga att etablera sig som en av Englands toppklubbar. Och det är inte alls säkert att man får en ny chans.

I det första mötet blev Spurs blåsta av planen under första halvlek och hamnade i ett tidigt 0-3-underläge. Men de tog sig imponerande nog samman och hämtade upp två mål till 2-3.

Spurs måste alltså vinna ikväll för att gå vidare. Omöjligt uppdrag? Absolut inte, jag ger Tottenham goda chanser att greja det här.

Och det kommer ju att bli ett härligt gung på White Hart Lane ikväll, en fest för fotbollsälskare som Thomas Nordahl kanske skulle säga.

Annons

…………………………………………………………………………………

Det är ju lätt att se Tottenham som europeiska nykomlingar, det är trots allt första gången som de kvalificerat sig för spel i Champions Leagues kvalificeringsrundor, i turneringens ”nya” format.

Sanningen är däremot en annan. Efter Liverpool och Man Utd är faktiskt Tottenham, tillsammans med Nottingham Forest, Englands mest meriterade klubb i europeiskt cupspel.

Sett till antalet vunna titlar är Tottenham med andra ord mer framgångsrika i Europa än sina rivaler från London – Arsenal och Chelsea.

Tottenham var faktiskt den första engelska klubben att vinna en europeisk cuptitel när de vann den gamla Cupvinnarcupen 1963 efter att ha slagit Atlético Madrid i finalen med 5-1.

Höjdpunkter från den finalen kan man se här, för första halvlek, och här för andra halvlek.

Annons

Därtill har man också vunnit UEFA-cupen 1972 och 1984.

…………………………………………………………………………………

Några magiska europeiska cupkvällar på White Hart Lane:

20 september 1961, Tottenham 8-1 Gornik Zabrze
Tottenham hade blivit utspelat i det första mötet en vecka tidigare, de låg under med 0-4 innan två mål gjorde det till 2-4. Inte helt obekant. På White Hart Lane massakrerade dock Spurs sina polska motståndare, anförda av Danny Blanchflower under ledning av sin legendariske manager Bill Nicholson.

17 maj 1972, Tottenham (3) 1-1 (2) Wolves
Klubbens första inteckning i UEFA-cupen säkrades på hemmaplan i returmötet med Wolverhampton. Alan Mullerys mål betyder att klubben vinner finalen efter att klubbens legendariske målspruta, Martin Chivers, fortfarande deras främste målskytt i Europa, avgjort det första mötet tre minuter före full tid med ett skott från 30 meter.

Annons

23 maj 1984, Tottenham (2) p1-1 (2) Anderlecht
Klubbens senaste europeiska cuptriumf kom efter ett dramatiskt straffavgörande mot Anderlecht efter att kapten Graham Roberts gjort Spurs mål under ordinarie matchtid. Eidur Gudjohnsens far, Arnor, slår belgarnas sista straff, men Tony Parks räddar och White Hart Lane firar Tottenhams andra seger i UEFA-cupen.

Det var svårt att hitta vettiga länkar, så se dem mer som stämningsförhöjare avsedda att förmedla en känsla.

…………………………………………………………………………………

Tottenham måste alltså hämta upp ett 2-3-underläge i kvällens match mot Young Boys. Siffrorna talar till deras fördel.

  • Av 64 europeiska hemmamatcher har Tottenham genom åren vunnit 50, man har gått mållösa endast tre gånger och har hållit nollan i 30 av dessa matcher.
  • På dessa matcher har Tottenham den imponerande målskillnaden 177-46.
  • Annons
  • Tottenhams europeiska ’home record’ är 86,7 procent.
  • 13 gånger genom åren har Tottenham förlorat den första bortamatchen i ett europeiskt cupmöte, och sju gånger av dessa har Tottenham vänt och vunnit på hemmaplan.

…………………………………………………………………………………

Aktuellt inför matchen

  • Jermaine Defoe sägs spela trots en ljumskskada som kräver operation, allt för att hjälpa Tottenham kvalificera sig för CL:s gruppspel.
  • Däremot är Luka Modric som väntat borta på grund av skada.
  • I backlinjen förväntas Harry Redknapp gå tillbaka till basics, och para ihop Michael Dawson och Ledley King igen.

…………………………………………………………………………………

Det anses tydligen ”fint” att hålla på Tottenham. Hur kommer det sig? Är lidande en väsentlig del av supporterskapet?

Annons

…………………………………………………………………………………

Lite i skymundan av det stora strålkastarljuset spelades den andra omgången av Ligacupen igår kväll, med följande resultat.

Bradford 1-2 (aet) Preston
Brentford 2-1 Hull
Crewe 0-1 (aet) Ipswich
Hartlepool 0-3 Wigan
Leeds 1-2 Leicester
Leyton Orient 0-2 West Bromwich
MK Dons (aet) 4-3 Blackpool
Millwall 2-1 Middlesbrough
Morecambe 1-3 Burnley
Peterborough 2-1 Cardiff
Portsmouth (pen) 1-1 Crystal Palace
Scunthorpe 4-2 Sheffield Wednesday
Southampton 0-1 Bolton
Stoke 2-1 Shrewsbury
Sunderland 2-0 Colchester
Tranmere 1-3 Swansea
Watford 1-2 Notts County
West Ham 1-0 Oxford
Wolves (aet) 2-1 Southend
Blackburn 3-1 Norwich
Reading (aet) 3-2 Northampton

Framför allt League 1-lagets MK Dons vinst mot PL-laget Blackpool med 4-3 efter förlängning är ett resultat som står ut.

Ytterligare ett par matcher ikväll, pyttelilla Accrington Stanley vs Newcastle och även Everton vs Huddersfield och Fulham vs Port Vale, och så på torsdag, nästan lika lilla Rochdale vs Birmingham.

Annons

Den tredje omgången lottas på lördag. Då träder också de klubbar som är kvalificerade för europeiskt spel in i cuphandlingen.

Är det bara jag som tycker det är väldigt märkligt att vissa klubbar får stå över framför allt den andra omgången? Och då även klubbar som inte deltar i europeiskt kvalspel just den här veckan.

De borde vara med redan från första början. De har trupper så att de klarar av det. De luftar ändå i stor utsträckning reserv- och ungdomslagen.

…………………………………………………………………………………

José Mourinho fortsätter uttala sig om Premier League och har uttalat sig nedslående om Arsenals och Liverpools chanser att vinna ligan i år. Ska man se det som ett säkert omen på att hans Real Madrid får möta Arsenal i årets Champions League?!

En kamp i vilken jag skulle hålla Arsenal som favoriter.

…………………………………………………………………………………

Annons

Birmingham höjer budet på Wigans Charles N’Zogbia. Det ser mörkt ut för Wigan den här säsongen.

Ett rykte modell så galet att det är roligt är att Juventus jagar Liverpools grekiske mittback Kyrgiakos och är villiga att erbjuda Trezeguet i utbyte. Det låter inte som ett byte som gynnar Liverpool.

Sunderland sägs bjuda runt £15m för West Hams Carlton Cole.

Det cirkulerar starka och rätt trovärdiga rykten att Liverpool och Roy Hodgson jagar Fulhams backhjälte från helgen, Paul Konchesky.

…………………………………………………………………………………

Barcelona fortsätter uttrycka sitt intresse för Liverpools Javier Mascherano, som tidigare i veckan vägrat att spela för klubben i deras viktiga bortamatch mot Man City efter att Liverpool förkastat ett bud runt 15m euro.

Naturligtvis ett fullständigt förkastligt beteende av den argentinske mittfältaren. En spottloska rätt i ansiktet på den klubb och dess fans som räddade honom från en mycket jobbig situation i West Ham.

Annons

Tyvärr finns det som jag ser det inga realistiska sätt att bestraffa den här typen av skamlöst beteende. Det är tveklöst spelarnas marknad.

Och så sent som igår så följde Stokes Asmir Begovic, enligt rykten aktuell för Chelsea, Mascheranos exempel och vägrade spela i Ligacupen mot Shrewsbury.

Och hur påverkar den här sagan Liverpools säsong? Dels det tunga i att tappa segern mot Arsenal i premiären i slutminuterna, därefter såpan med Mascherano och den därpå följande storförlusten borta mot City.

För ett lag vars mentala utgångsläge inte var det allra bästa till att börja med.

Men, en klubb som kan greja det och komma starka ur situationen är just Liverpool. Och Roy Hodgson är alldeles säkert managern som kan lotsa dem genom det hela.

…………………………………………………………………………………

Man Utds till Blackburn utlånade norrman Mame Biram Diouf passade på att göra alla tre målen i ligacuptriumfen hemma mot Norwich.

Annons

Samtidigt passade långtidsskadade brassen Anderson på att spela 60 minuter för United Reserves i en 3-1-seger mot Man City.

Ägarfamiljen Glazers verkar ha fortsatta finansiella problem i sin ordinarie verksamhet i USA då det uppdagats att de är försenade med amorteringar på fyra av sina gallerior.

Vilket vi inte vet vad det säger om Uniteds finansiella situation, även om tidningarna gör sitt bästa för att dra en linje mellan punkt A och punkt B.

…………………………………………………………………………………

Aston Villa funderar vidare på hur de ska göra med ersättare för den nyss avgångne Martin O’Neill. Storförlusten mot Newcastle i helgen verkar inte ha fått klubbledningen att tappa förtroendet för den tillförordnade managern Kevin MacDonald.

Daily Mail och The Guardian spekulerar i att MacDonald har getts två ytterligare matcher att övertyga Randy Lerner att han är rätt man för jobbet, samtidigt som USA:s förbundskapten Bob Bradley fiskar friskt efter jobbet.

Annons

…………………………………………………………………………………

Kvällens matcher:

20:45 – (CL) Tottenham Hotspur vs Young Boys
20:45 – (LC) Accrington Stanley vs Newcastle
21:00 – (LC) Everton vs Huddersfield
21:00 – (LC) Fulham vs Port Vale

Be Champions!!

Publicerad 2010-08-25 16:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto