Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Taktiskt tumult i Tottenham - Hur löser ‘arry överflödets dilemman?

Peter Hyllman

Ett av transferfönstrets mer intressanta köp är onekligen Tottenhams köp av Rafael van der Vaart. För £8m är det naturligtvis i huvudsak en bra affär av Harry Redknapp – som naturligtvis aldrig skulle komma på tanken att ”wheela och deala” lite, f-ck no! – men den ställer honom också inför ett par kluriga taktiska val framöver.

Med spelare som Luka Modric, Aaron Lennon, Tom Huddlestone och Gareth Bale – bland andra – samtliga etablerade på Tottenhams mittfält så är Redknapps problem, trevligt hur det nu än må vara, hur han ska integrera van der Vaart i en kommande startelva.

Så vilka är alternativen? Spontant ser jag tre:

ENSAM ANFALLARE?

Den kanske mest uppenbara lösningen på Redknapps taktiska problem är att spela med en ensam anfallare snarare än den anfallsduo han har föredragit genom hela sin karriär.

I nuläget är Crouch tillsammans med Defoe det föredragna alternativet när det drar ihop sig till stormatch. Men ett sätt att få in van der Vaart i startelvan är att byta till ett 4-5-1- eller 4-2-3-1-system och på så vis peta en av dessa båda spelare.

Annons

I så fall innebär den uppställningen att van der Vaart sannolikt tar en av de två balanspositionerna på mittfältet bredvid Huddlestone.

Huddlestones positionsspel skulle tillåta van der Vaart att arbeta framåt och ge understöd till det offensiva mittfältet med, från vänster – Bale, Modric och Lennon.

Redknapp har sällan använt sig av ett spelsystem med en ensam anfallare. Men han har haft viss framgång med det. Den andra omgångens seger mot Stoke säkrades exempelvis med Crouch som ensam anfallare.

BALE SOM VÄNSTERBACK?

Ett annat alternativ skulle vara att flytta ner Gareth Bale till dennes tidigare position som vänsterback. På så vis frigörs vänsterkanten för Luka Modric och van der Vaart ges plats på det centrala mittfältet.

På så vis skulle det vara möjligt för Tottenham att behålla sin 4-4-2-uppställning och integrera van der Vaart i den. Men att flytta på Bale, i utmärkt form, lär knappast vara något Redknapp vill göra.

Annons

Att plocka bort walesaren från Tottenhams offensiva spel vore med all säkerhet till skada för Tottenhams prestationer, och av det enkla skälet får man se det här som ett osannolikt alternativ.

REDKNAPP ROTERAR?

Ett tredje alternativ är naturligtvis att Redknapp inför en systematisk rotationspolicy. Fördelen med ett sådant system, utöver att det ger normalt med speltid till samtliga spelare, är att det håller truppen fräsch längre under en lång säsong med spel både i England och i Europa.

Men Redknapp har aldrig varit en roterare av stort format, och det är oklart hur bra och disciplinerat han själv skulle hålla ihop ett sådant system. Särskilt när stora och viktiga matcher avlöser varandra i tät följd.

En annan svaghet är att ingen av spelarna i Tottenham är värvad för att ingå i ett rotationssystem. Samtliga är värvade som startspelare och det är oklart hur villiga de kommer vara att acceptera en ny roll som regelbunden rotation innebär.

Annons

Ett på sikt effektivt rotationssystem förutsätter att en sådan princip finns med redan i rekryteringen av nya spelare.

…………………………………………………

Självklart är ett stycke Rafael van der Vaart för £8m en bra värvning, det går inte att komma ifrån.

Men det är också ett exempel på att en värvning kan vara hur bra som helst rent ”individuellt”, sett till kollektivet kan den ändå väcka taktiska frågor som gör att värvningens klokhet kan ifrågasättas.

Hur tror ni att Harry Redknapp löser denna gåta? Hur tycker ni att Redknapp bör lösa den?

Vilket av de tre alternativen ser ni som mest sannolikt? Ser ni några andra alternativ värda att utvärderas?

Kommer Tottenham spela på samma sätt eller med olika taktiska uppställningar i England respektive Champions League?

…………………………………………………

Arjen Robben å sin sida säger sig vara övertygad att med värvningen av van der Vaart så har Tottenham blivit lika bra som Arsenal.

Annons

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1309240/Tottenham-good-Arsenal-Arjen-Robben-hails-signing-Rafael-van-Der-Vaart.html

…………………………………………………

Gerard Houllier förväntas bli klar för Aston Villa inom något dygn eller två, även om det förblir oklart vad som i så fall händer med Villas nu ställföreträdande manager, Kevin MacDonald.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/sep/05/gerard-houllier-aston-villa-france

Man måste faktiskt berömma Aston Villa!

Jag menar, vi klagar så väldigt ofta på klubbledningar som inte tar sitt ansvar och sköter klubben ekonomiskt. I jakten på framgång låter de kostnaderna drivas upp till bristningsgränsen.

Nu har vi en ägare och en klubbledning som inte gjorde på det viset. Istället drog de i handbromsen, även om det betydde att managern fick nog och avgick. De bet inte över mer än de upplevde sig kunna tugga.

Annons

Det är stort.

Och fansen ställde sig bakom beslutet. ”There’s only one Randy Lerner” hördes kort efter beslutet från Villa Parks läktare.

Det är ta mig tusan större.

…………………………………………………

Jag måste förresten göra lite avbön.

Jag har uttryckt mig lite skeptiskt om ”fotbollsekonomibloggen” den osynliga handen vid några tillfällen.

Mitt intryck har varit att perspektivet är något snävt, att fotboll ”bara” handlar om ekonomi. Till viss del är det så, men det har med ekonomins modeller att göra. Bloggen i sig är en bra och mångsidig källa till kunskap.

Jag ägnade en del av helgen åt att läsa igenom flera av bloggens ”artiklar”. Är man intresserad av att veta mer om fotbollens ekonomiska aspekter så är det en blogg jag varmt rekommenderar.

Däremot så kanske inte den här bloggen pratar så mycket mer ekonomi nu på ett tag. Vi ska inte överdosera.

Annons

…………………………………………………

Imorgon bitti (tisdag) kommer det en mumsig gästblogg om Arsenals legendariske manager Herbert Chapman.

Dessutom andra upplagan av Linhem’s Football League Watch under eftermiddagen.

På onsdag blir det granskardags igen. Då ska jag ta en titt på olika strategier för managertillsättningar – att rekrytera internt eller externt – och vad de kan tänkas ha för konsekvenser för en fotbollsklubbs framgångar och misslyckanden.

Till dess … Be Champions!

Publicerad 2010-09-06 01:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto