Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Uppsnack inför helgen med godbitar från Goodison

Peter Hyllman

Äntligen startar klubblagsspelet igen efter ett närmast olidligt långt landslagsuppehåll.

Helgen bjuder på flera intressanta matcher, inte minst West Ham vs Chelsea, men den största matchen är sannolikt också den första: Everton vs Man Utd.

Det är en match mellan två storklubbar med vardera fin historik och tradition, det är också en match mellan två städer som inte är så väldigt förtjusta i varandra.

Stämningen mellan klubbarna har inte blivit bättre sedan Man Utd värvade Wayne Rooney från Everton – och den senaste veckans avslöjanden förmildrar så klart inte det.

Flertalet före detta Man Utd-spelare i Everton ger naturligtvis också lite krydda till mötet.

…………………………………………………

MATCHAKTUELLT

Annons

Everton har inlett säsongen närmast traditionsenligt trögt. Med två uddamålsförluster på bortaplan och en oavgjord hemma mot Wolves så är den här matchen mot Man Utd sannolikt mer betydelsefull för Everton än vad David Moyes hade hoppats på.

Förlust och säsongsinledningen börjar närma sig katastrofal, vinst och det kan ge klubben och laget en välbehövlig självförtroendekick inför resten av säsongen.

Man Utd har två stabila segrar och en oavgjord på bortaplan. Spelet mot Fulham svajade en aning och det här är definitivt en match där Man Utd måste bekänna färg för att kunna resa hem med alla tre poängen.

Som jag ser det så har den här matchen liknande symbolisk betydelse för Man Utd som matchen mot Blackburn förra omgången hade för Arsenal. Med den skillnaden att Everton borta är en ännu tuffare uppgift.

Annons

Och att spela den tidiga lördagsmatchen har aldrig varit Man Utds bästa gren.

:::

Everton lär sakna sin unge jättetalang Jack Rodwell som är skadad, men i övrigt kan David Moyes mönstra närmast fullt manskap. Defensivt håller Everton måttet, det som saknats hittills i ligaspelet har varit effektivitet i det offensiva spelet.

Man Utd å sin sida har haft sina största problem i försvaret där framför allt Jonny Evans hade problem borta mot Fulham. Kan Evertons något tunna anfallslinje sätta Man Utds backlinje under samma hårda press?

…………………………………………………

’GOODISON GOODIES’

Historien har ju bjudit på några riktiga sötsaker när det kommer till möten mellan Everton och Man Utd på Goodison Park. Jag plockar ut de fyra som jag betraktar som de främsta.

27:e oktober 1984, Everton 5-0 Man Utd
I mitten av 1980-talet hade Everton vad som kan vara ett av Englands genom tidernas bästa lag. Med ett mittfält bestående av Paul Bracewell, Trevor Steven, Kevin Sheedy och Peter Reid gjorde man livet obekvämt för alla motståndare. Och den här matchen kan mycket väl ha varit det lagets allra mest imponerande. Man Utd blev fullständigt utklassade och låg under med 0-3 redan i halvtid. Everton följde upp denna utklassningsseger med att tre dagar senare slå ut Man Utd ur Ligacupen på Old Trafford och man vann under den här säsongen såväl ligan som Cupvinnarcupen. Man Utd däremot, fick sin revansch när lagen möttes i FA-cupfinalen.

Annons

7:e februari 2004, Everton 3-4 Man Utd
Matchen som hade allt. Man Utd stormade fram till en 0-3-ledning innan halvtid men under andra halvlek svarade Everton för en Istanbulupphämtning innan det begreppet ens uppfunnits. 3-3 såg ut att bli slutresultatet men i matchens slutminuter så avgjorde Ruud van Nistelrooy matchen till Man Utds fördel. Krossade hjärtan på Evertons sida av Stanley Park, för Man Utd var det ännu en dramatisk seger som dock skulle visa sig vara utan betydelse i den säsongens titelstrid.

28 april 2007, Everton 2-4 Man Utd
Det finns en del matcher som definierar en säsong och det här var onekligen en sådan. Man Utd och Chelsea befann sig i en stenhård strid om ligatiteln och för Man Utd var det hela fyra år sedan man vunnit ligan. När Chelsea tog ledningen över Bolton och Everton gick upp till 2-0 strax efter halvtid så såg det ut som om ligatiteln återigen var på väg till Stamford Bridge. Men Man Utd stod för en storstilad comeback, man kvitterade till 2-2 och när Rooney med några minuter kvar av matchen gjorde 2-3 så dansade Sir Alex Ferguson som en galning vid sidlinjen.

Annons

20:e februari 2010, Everton 3-1 Man Utd
Everton hade helgen innan slagit Chelsea på hemmaplan, men sättet de blåste Man Utd av banan på i den här matchen var antagligen ännu mer imponerande. Man Utd gjorde det första målet men efter att Bilyaletdinov kvitterat före halvtid så var det Evertons unga garde med Dan Gosling och Jack Rodwell som med varsitt mål sänkte de regerande mästarna. Everton å sin sida bekräftade kvaliteten i David Moyes truppbygge och var under våren ett av Englands absolut bästa lag.

…………………………………………………

West Ham vs Chelsea är ju annars också en match med viss lokalrivalitet inblandad, och Frank Lampard får ju alltid ett varmt välkomnande av fansen på Boleyn Ground. I själva matchen måste däremot Chelsea betraktas som stora favoriter mot ett svagt West Ham.

Eller kan möjligen Avram Grant slänga en rostig skiftnyckel rätt in i Chelseas väloljade maskineri?

Annons

…………………………………………………

Annars ser jag framför allt två matcher under lördagen som särskilt intressanta – nykomlingsmötet mellan Newcastle och Blackpool samt matchen mellan West Brom och Tottenham.

Mest för att se om Tottenham klarar av att studsa tillbaka omedelbart efter den närmast chockartade förlusten mot Wigan senast – dessutom med ett öga på tisdagens bortamatch mot Werder Bremen.

Ledley King emellertid, bävar inte inför uppdraget.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/tottenham-hotspur/7991277/Tottenham-can-shine-in-Premier-League-and-Champions-League-says-Ledley-King.html

Söndagen erbjuder ett tufft prov för Liverpool borta mot Birmingham, och det ska bli väldigt spännande att se hur de grejar det. Är det för tidigt att kalla en match för säsongsdefinierande? Viktig match, hur som helst.

Annons

Och så Gerard Houlliers debut som Aston Villas manager på måndag kväll, borta mot Stoke. Vilket bör kännas som att bli ikastad i poolens djupa ände.

Sluter Aston Villas fans upp bakom deras nye manager? Det verkar råda en djupt rotad skepsis mot fransmannen.

…………………………………………………

”THE M69 DERBY”

Tidig lördag eftermiddag spelas också i The Championship vad som brukar kallas för ”The M69 Derby” mellan Coventry och LeicesterRicoh Arena – efter motorvägen som kopplar samman de båda städerna.

Det är en rivalitet som växt fram framför allt under senare år i och med att det varit färre matcher mot klubbarnas traditionella rivaler, Aston Villa för Coventry och Nottingham Forest för Leicester.

Av 82 möten mellan lagen så har så har Leicester vunnit 35 och Coventry 25. Däremot är båda lagen obesegrade i dessa möten på sina nuvarande hemmaarenor.

Annons

Coventry har börjat säsongen klart bäst av de båda lagen, Leicester å sin sida har bara lyckats skrapa ihop en poäng på fyra matcher.

För The Foxes gungar det under fötterna både på planen och utanför den med klubbens ägarsituation synnerligen oklar. Managern Paulo Sousa kan däremot glädja sig åt att ägaren Milan Mandarics koncentration på problem utanför planen drar fokus från spelet på den.

…………………………………………………

OMGÅNGENS MATCHER

Lör 11/9, 13:45 – (PL) Everton vs Man Utd
Lör 11/9, 16:00 – (PL) Arsenal vs Bolton
Lör 11/9, 16:00 – (PL) Fulham vs Wolves
Lör 11/9, 16:00 – (PL) Man City vs Blackburn
Lör 11/9, 16:00 – (PL) Newcastle vs Blackpool
Lör 11/9, 16:00 – (PL) West Bromwich vs Tottenham
Lör 11/9, 16:00 – (PL) West Ham vs Chelsea
Lör 11/9, 16:00 – (PL) Wigan vs Sunderland
Sön  12/9, 17:00 – (PL) Birmingham vs Liverpool

Annons
Mån 13/9, 21:00 – (PL) Stoke vs Aston Villa

Spelaren att hålla koll på den här omgången? Själv tycker jag det ska bli särskilt intressant att se vad Asamoah Gyan kan tillföra Sunderlands anfallsspel.

Dessutom fulla omgångar under lördagen av samtliga divisioner i The Football League – Championship, League 1 och League 2.

En herrans massa fotboll på kort tid. Underbart!

Under helgen kan ni förvänta er två bloggar, god läsning uppblandat med lite mer detaljrikedom inför några av matcherna.

Be Champions!!

Publicerad 2010-09-10 00:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto