Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Still Got The Blues - Fyra punkter från ligahelgen

Peter Hyllman

Så är den åttonde ligaomgången avklarad (minus kvällens match) och inte känner man sig så mycket klokare efter den.

Är det måhända Man City och Tottenham som just nu är ligans två bäst gående lag?!

Med märkliga saker som händer på lite olika håll, och brist på en match som sticker ut, så prövar jag det för mig nya greppet att sammanfatta ligahelgen i McNugget-form.

Fyra punkter att ta med sig från ligahelgen med andra ord. Vad skulle då de kunna vara?

…………………………………………………

(1) FRÅN FEST TILL PEST I LIVERPOOL

Veckans mest populära kliché var att i derbymatcher av det slag vi såg igår mellan Everton och Liverpool så spelar inte form någon roll. Sällan har väl Roy Hodgson hoppats så mycket på att en kliché ska visa sig sann.

Annons

Direkt från en historisk seger i det engelska rättssystemet så kände många att det var vändpunkten för nya segrar i det engelska ligasystemet med en viktig seger över sina lokala rivaler. Men av matchen att döma så förändrar inte ens Liverpools nya ägarskap lagets svårigheter på planen.

Då båda lagen gick in till matchen med endast en seger hittills så kunde båda också med viss rätta känna att gårdagens match var formativ för resten av säsongen. Att utgången var så klar till Evertons fördel bör vara en källa till djup oro för alla som håller på Liverpool.

Innan den sista kvartens desperation, då också Everton koncentrerade sig mer på att hålla resultatet, så saknade Liverpool idéer och Everton spelade dem mer eller mindre av planen.

Everton kan nu, efter en dålig start men nu med två raka segrar, koncentrera sig på att komma så högt upp i tabellen som deras trupp tillåter.

Annons

Liverpool bör å andra sidan vara glada över att de slapp ifrån poängavdrag, då de befinner sig precis ovanför jumboplatsen endast tack vare bättre målskillnad än West Ham.

Liverpool har inte vunnit sedan i augusti och det finns en klang av sanning i legenden Robbie Fowlers ord när han säger att Leeds lag som flyttades ner 2004 ”was better than that Liverpool side that played today”. Det är för övrigt Liverpools sämsta säsongsstart sedan 1953/54, då de till slut också flyttades ned.

:::

Martin Samuel på Daily Mail skriver en rätt intressant krönika som svar till dem som menar att ”Liverpool inte kan åka ur”.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1321356/Martin-Samuel-Now-says-Liverpool-lot-relegated.html

Jim White på Telegraph gör också en bra analys av matchen och dess sammanhang.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/liverpool/8069794/Liverpool-in-need-of-heart-surgery-following-Goodison-Park-defeat-to-neighbours-Everton.html

Annons

…………………………………………………

(2) VILKET LAG VILL UTMANA CHELSEA?

Under inledningen av säsongen så gjordes många hönor av de fjädrar som utgjorde Chelseas ”lätta säsongsinledning”. Samtidigt som Ancelottis mannar körde över alla sina motståndare så menade de flesta att när Chelsea mötte tuffare motstånd så skulle övriga lag få chansen att knappa in.

Det visade sig stämma alldeles utmärkt, men med ett stort aber. När chansen väl kom, när Chelsea tappat fem poäng på tre matcher, så har inga av Chelseas främsta utmanare inför säsongen tagit den, endast Man City har tagit upp jakten.

Även om Arsenal kan beklaga hemmaförlusten mot West Brom för tre veckor sedan så fanns det inte mycket att säga om deras förlust på Stamford Bridge, istället är det på Old Trafford som den största ångern och ångesten måste finnas.

Annons

När Ferguson gick igenom matchprogrammet i juli så kan han knappast ha bokfört mindre än tre poäng i samtliga matcher mot Bolton, Sunderland och West Brom. Hade någon sagt till honom att han skulle få med sig tre poäng totalt från dessa matcher så hade han antingen skrattat högt eller kopplat på hårtorken.

Chelsea har tagit sig igenom ett knepigt antal matcher med ännu knepigare skadeproblem och man befinner sig fortfarande högst upp i tabellen. De har mött två av de tre lagen närmast dem utan att något av dessa lag har mött varandra. Att de är favoriter till att vinna den här säsongen står bortom alla tvivel.

Men vilket lag som främst kan och vill utmana dem om segern är fortfarande höljt i dunkel.

:::

Chelseas tvingas lufta sina unga spelare för att hantera sin skadesituation, rapporterar Daily Mail. Förvisso bara i vad som ännu bara är till hälften betydelselösa matcher i Champions League, men ändå.

Annons

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1321391/Chelseas-talented-kids-set-thrown-firing-line-injuries-toll.html

Vad kan detta ha för betydelse på Chelseas ligasäsong och de andra lagens möjligheter att besegra dem?

…………………………………………………

(3) OLD TRAFFORD IMPLODERAR?

Och på det temat så är det naturligtvis omöjligt att inte konstatera att något inte står rätt till på Old Trafford. Lördagens sammanbrott mot West Brom var tredje gången laget släppte en tvåmålsledning och fjärde gången de tappade en ledning den här säsongen.

Man Utd har fortfarande ett väldigt imponerande spel när allt går enligt plan, men där saknas självförtroende, beslutsamhet och gamla tiders stål när lag börjar kämpa mot dem och de stöter på motgångar. Dålig form kan alltid åtgärdas, men det är ett långt större problem när ett lag helt enkelt saknar hjärta.

Annons

Än mer oroande för Man Utds fans bör vara farhågan att den nuvarande generationen spelare kanske helt enkelt inte är bra nog att återskapa forna tiders framgång. Fergusons tredje och senaste lagbygge har möjligen nått till vägs ände – mycket tack vare skador, dålig form och, i viss utsträckning, en tärande ägarsituation.

De senaste spekulationerna kring Wayne Rooney, en spelare många trott skulle avsluta sin karriär i Man Utds röda tröja, men som nu påstås vilja flytta från klubben efter gräl med Ferguson, lär inte lyfta Man Utds fans hopp inför framtiden.

:::

Mark Ogden på Telegraph sammanfattar läget mellan Man Utd, Ferguson och Rooney rätt bra.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-united/8069765/Manchester-United-forward-Wayne-Rooney-faces-exit-after-rejecting-new-contract.html

Annons

Richard Williams på The Guardian sätter in frågan om Wayne Rooney i ett mer strategiskt perspektiv för Man Utd.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/oct/18/wayne-rooney-manchester-united-leaving

Matt Lawton på Daily Mail menar att det är en dålig idé för Man Utd, för Sir Alex Ferguson och för Wayne Rooney att sälja spelaren.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1321386/Selling-Wayne-Rooney-wouldnt-suit-Alex-Ferguson-Manchester-United-player.html

…………………………………………………

(4) I DE LUGNASTE VATTEN…

Om det finns något bra med landslagsuppehållen så är det kanske att det ger oss lite andrum att samla tankarna och diskutera större frågor än enbart vad som hände i den senaste matchen. Bortsett från såpoperan som omgärdade Liverpool så rörde diskussionen den här gången farliga tacklingar.

Efter skrämmande tacklingar av De Jong och Henry, efter Martin Atkinsons lättsinne, och efter Danny Murphys fingerpekande och Stokes, Wolves och Blackburns påstådda elakhet så var där i helgen nästan lika mycket fokus på domarna som på själva spelet.

Annons

Så därför var det ju nästan lite skönt att när klockan tickade upp mot 17:47 i lördags så hade inget farligt egentligen inträffat. Femton sekunder senare så hade Jack Wilshere kastat sig in i en livsfarlig tackling på Birminghams Nikola Zigic. Typiskt!

Arsene Wenger, en av de senaste årens mest högljudda talesmän mot farliga tacklingar, hade inget annat val än att, beundransvärt nog, medge sin spelares  misstag och delvis försvara denne med att han ”is not that type of player”. Ironi som nästan går att ta på.

:::

Graham Poll kommenterar Wilsheres röda kort, Eboués inte helt sköna tackling, Tottenhams vinstmål på Craven Cottage med mera.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1321342/Graham-Poll-My-verdict-Saturday-s-key-Premier-League-controversies.html

Birminghams manager Alex McLeish menar underhållande – men kanske inte helt utan (teoretisk) merit – att Arsenal faktiskt hade kunnat få avsluta matchen med sju spelare på planen.

Annons

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1321340/Birminghams-Alex-McLeish-claims-Arsenal-finished-seven-men.html

Dirty, Dirty Arsenal!! Ironiskt var ordet.

…………………………………………………

NYHETER

Fabricio Collocini kvitterade i sista sekunden för Newcastle hemma mot Wigan. Daily Mail spekulerar i att det målet räddade Newcastles manager Chris Hughton från sparken.

Bolton vann mot Stoke med 2-1, men den stora nyheten verkar vara att den turkiske anfallaren Tuncay lämnat Reebok redan innan matchen efter att Tony Pulis inte tagit ut honom i matchtruppen.

:::

Louise Taylor på The Guardian skriver en väldigt intressant blogg om Middlesbrough och Gordon Strachans situation där.

https://www.guardian.co.uk/football/football-league-blog/2010/oct/18/gordon-strachan-middlesbrough-leeds

:::

Inför Arsenals möte i veckan med Shakhtar Donetsk så pratar före detta Arsenalspelaren, numer i Shakhtar, Eduardo upp sin förra klubb och förre manager.

Annons

https://www.guardian.co.uk/football/2010/oct/17/eduardo-shakhtar-donetsk-arsenal

Vacker måndagsläsning!

…………………………………………………

KVÄLLENS MATCH

21:00 – (PL) Blackburn vs Sunderland

…………………………………………………

Under veckan ska jag försöka finna tid att titta lite närmare på det blå fenomenet som är Everton, det är en klubb som både imponerar och fascinerar tycker jag.

Vi konstaterar också att Man Utd har bjudit in de 33 räddade chilenska gruvarbetarna att besöka Old Trafford för en match.

Det är stort! – även om den cyniske också kan se en bockfot i det så klart.

Själv undrar jag mest om det kan vara så att Fergie till slut ändå har hittat ”value on the transfer market”?!

Be Champions!!

Publicerad 2010-10-18 11:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto