Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gästblogg: Linhem’s Football League Watch

Peter Hyllman

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Waleslagen som jag fokuserade på förra veckan fortsätter att imponera. Cardiff gick upp i serieledning tack vare en 3-1-vinst mot Norwich och Swansea slog Crystal Palace komfortabelt med 3-0.

Jag tror att Cardiff kommer gå upp i år. De har en offensiv som ingen annat lag i ligan är i närheten av. Problemen ligger i defensiven.

Swansea är ligans bästa hemmalag men inte oväntat är man sådär på bortaplan, men det kan nog räcka ända till playoff-spel.

Vi hade hela elva röda kort i League 1 och 2 – en  ovanligt vårdslös helg i de annars så lugna och välspelande divisionerna. Oxford, Aldershot och Plymouth stod tillsammans för sex stycken.

Annons

…………………………………………………

CHAMPIONSHIP

Det är just nu väldigt jämnt precis under playoff-strecket, där hela fem lag har 21 poäng.

Derby (med Cloughie Jr som manager), som leder den klungan, vann i helgen mot Watford som också är med där. 4-1 mycket tack vare den väldigt intressante polske ynglingen Tomasz Cywka – kommentatorerna uttalar det ”Kuuka” – som förutom att han gjorde två mål också spelade väldigt bra.

En vanlig konsekvens av unga lag (Watford) är ju att man lätt släpper in några bollar extra vilket var fallet mot Derby, utan att Derby var så särskilt imponerande. Enda målskytten Matthew Whichelow gjorde sitt första seniormål för klubben.

Vi har Burnley som med en straff av Graham Alexander, där han valde att slå den med insidan i stället för den patenterade yttersidan, var första laget som gjorde mål borta mot QPR. Matchen slutade dock 1-1 tack vare Adel Taarabt.

Annons

Efter deras inledning så är det väldigt förvånande att se Portsmouth ligga bara en poäng under playoff-strecket. Efter 6-1-utskåpningen av Leicester har man gått som en raket upp i tabellen. Sju matcher utan förlust (sex vinster) efter att man slog Nottingham Forest med 2-1 i helgen. Liam Lawrence har varit helt strålande för Pompey med flera mål på fasta situationer men även flera målgivande passningar.

Till sist har vi Ipswich anförda av den vänlige samariten Roy Keane. I helgen slog man lika harmlösa laget Millwall med 2-0 tack vare Jason Scotland och Grant Leadbitter. Jag har viss förståelse för Keano om han nu bråkat med Connor Wickham. Hittills inte ett mål för ynglingen, nonchalant i avsluten och han har inte övertygat alls.

Dessutom lite intressant att Paul Gallagher – kusin till Oasisbröderna – avgjorde för Leicester mot Preston där Darren Ferguson är manager.

Annons

Tony ”Mogga” Mowbray inledde sin sejour som manager i Middlesbrough med att förlora mot det andra fiaskolaget Bristol City med 2-1, mål av Kris Boyd till trots.

Andy Reid är utlånad till Sheffield United också (för att man ser smalare ut i randigt?). Han hade en frispark i ribban men Coventry vann med 1-0. Frisparksspecialisten Ian Harte gjorde mål på frispark för Reading när de slog Doncaster med 4-3.

Helgens mål gjordes av före detta Liverpoolynglingen Adam Hammill som ryktas ha en försäljningsklausul om £500k i sitt kontrakt som bland annat gjort West Ham intresserade.

Till sist gjorde Jonathan Howson sin karriärs första hattrick (äkta var det också) för Leeds mot Scunthorpe som gått dåligt sedan Adkins lämnade.

…………………………………………………

LEAGUE  1A new boy wonder?

Vi har numera en Paul ”Gov” Ince som manager i Notts Co. Han har redan börjat agera så smått på värvningsfronten med nigerianen Sam Sodje, Liverpools Stephen Darby och sin egen son Thomas Ince omnämnda som aktuella för klubben.

Annons

I helgen mötte Notts County Southampton som går bra under Nigel Adkins. De har klättrat upp till en niondeplats, och förutom förlusten i sin första match har de bara förlorat en match av de åtta senaste. Inceys Notts Co slog man med 3-1.

Brighton fortsätter att leverera och leder nu ligan med hela åtta poäng före Huddersfield tack vare helgens 3-0-seger borta mot ligafemman Peterborough.

Noterbart för Brighton är att man inte har en enskild spelare som gjort många mål utan anfallsparet Glenn Murray och Ashley Barnes har gjort fem mål vardera samtidigt som Kazenga Lualua, Matt Sparrow och den målfarlige spanska högerbacken Inigo Calderon samtliga har gjort tre mål var.

Ett stabilt lag defensivt med några bra spelare där fram helt enkelt. Det lutar åt att det blir Championshipfotboll nästa säsong när man inviger den nya Falmer Stadium.

Annons

Plymouth, som ligger förvånansvärt lågt (21:a plats) efter att ha trillat ner i League 1, lyckades med en otrolig vändning mot Oldham, 2-1 från 0-1 trots två man utvisade. Men det höll inte hela vägen då Oldham vände till 4-2 tack vare två mål på övertid.

Och de kommer mer dåliga nyheter från ”Pilgrims”-håll då det ryktas om att Peter Ridsdale tänkt ta över klubben

Tranmere har imponerat på sistone. Les Parry som nu är manager i Tranmere var innan fysio – den obligatoriske stabmedlemmen i shorts med kylsprayen – i klubben i över 18 år.

Förra omgången slog man Walsall med klara 4-1 mycket tack vare en huvudlös rensning av målvakten Jonny Brain. Men den här omgången var det inte nästjumbon man slog utan MK Dons.

MK Dons historia, som endast överträffas av 71 andra klubbar i The Football League, ligger rätt bra till men de släppte in fyra mål i helgen från tonårstalangen Dale Jennings och veteranen Ian Thomas-Moore. 4-2 slutade matchen till slut till Tranmere och man kanske ska undra om Les Parry lagt något särskilt i vattenflaskorna?

Annons

Intressant spelare denne Jennings. 17 år, målfarlig liten anfallare född i Liverpool (hört den förr?) och förutom de två mål han gjorde så skapade han en straff (fälld av ingen mindre än Didi Hamann) och till sist spelade han fram Ian Thomas-Moore. Got (stolen) bags of potential, that lad.

Ett mycket sympatiskt möte när supportärägda Exeter tog emot Brentford och det blev en trevlig och händelsrik match dessutom.

Exeters två mål gjordes utav anfallsveteranen Jamie Cureton (färgade håret gult och grönt inför ett ”Old Farm”-derby och har en stjärna uppkallad efter sig) som tillhörde Norwich när de utmanade om ligatiteln i begynnelse. Men hans två mål räckte inte då Brentford gjorde fyra.

En intressant detalj från matchen är att Brentford missade två straffar. Den första gick rakt på målvakten Paul Jones mitt i målet och den andra lite till höger om Jones som bara behövde lägga sig ner.

Annons

…………………………………………………

LEAGUE 2

Helgen innehöll ett derby mellan Port Vale och Crewe, som är ett hett möte även om Port Vales främsta rival är Stoke.

Crewe kom till derbyt med elva matcher utan förlust mot ett Port Vale som varit i en liten formsvacka. Louis Dodds gav Vale ledningen, varpå Gary Roberts (som jag pratat om tidigare, kickad från flera klubbar på grund av privata problem) ordnade en straff för Marc Richards som gjorde sitt tionde mål för säsongen. Clayton Donaldson satte därefter en straff för Crewe vilket skapade en hårresande avslutning där Port Vale dock lyckades hålla undan och vinna med 2-1.

Två före detta lag som spelat i högsta divisionen, Bradford och Oxford, möttes i helgen. Bradford, som haft en lite uppåtgående trend på sistone, vann med hela 5-0!

Chesterfield leder fortfarande tabellen men Port Vale ligger precis bakom och det gör även Bury som slog ett Aldershot med nio spelare med 3-1 med två mål av Merseysidefödde Mike Jones.

Annons

Man Utd-lånet Nicky Ajose fortsätter imponera med en väldigt ”cheeky” chip och Glen Little – högerytter i min egenkomponerade Glennelva – gjorde mål för första gången sedan tiden i Reading.

Hereford kommer med helgens mest fullständigt osannolika resultat: 5-0 mot Stockport!

Hereford började matchen som ligajumbo. Trots att Hereford har Kenny Lunt och Stockport också ligger på nedre halvan så är det otroligt, eller är Hereford helt enkelt ett hyfsat lag utan Simon Davey?

Lincolns Steve Tilson har inlett med två oavgjorda i och med 2-2-matchen mot Wycombe men mest noterbart från matchen är att Scott Davies firade sitt 2-1-mål med att imitera en bläckfisk till Paul The Octopus ära.

Och eftersom familjen är viktig så avslutar jag League 2 med att rapportera att Paul Sturrocks (manager i Southend) son Blair, som spelar för klubben, avgjorde deras match mot Rotherham med matchens enda mål, en match i vilken  de även lyckades hålla Adam Le Fondre mållös.

Annons

…………………………………………………

TUESDAYS WITH OXLADE-CHAMBERLAIN

League 1

Brighton fortsätter tåga på i toppen av League 1. 3-0 mot Exeter, återigen två mål av Ashley Barnes.

Huddersfield hakar på i toppen tack vare Anthony Pilkington, yttern gjorde sitt sjunde mål på sex matcher när laget slog Sheffield Wednesday med 2-0. Nyss inlånade Arsenaltalangen Benik Afobe hoppade in de sista 35 minuterna, vilket tyder på att han startar nästa match då Alan Lee fortfarande är avstängd.

Nigel Adkins har tagit Southampton ända upp till playoff-plats nu. 4-0 i tisdags tack vare två mål av suveräne ynglingen Oxlade-Chamberlain (son till Mark)

Colchester gick mot sin nionde kryssmatch men Brian Wilson hade tydligen inte fått det memot och slog in en frispark i 80:e minuten för att fullborda vändningen till 3-2 från 0-2. Plötsligt ligger man uppe på tredje plats!

Annons

Om man ser till deras Svenska Fans-sida så borde det finnas en del Colchester-fans därute? Visst för att ligan är läskigt jämn (åtta poäng från nerflyttning till uppflyttning), men nu när ni i ett par matcher i rad inte vunnit så kanske The Us har vad som krävs för att nå åtminstone playoff?

League 2

När Port Vale återgår till sin svit av oavgjorda matcher igen så slår utökar Chesterfield sin ledning tack vare en 5-2 mot sållet Accrington.

Stockport förlorade i helgen med 5-0 mot Hereford, tisdagen såg en ny 5-0-förlust mot Morecambe och scousern Phil Jevons gjorde hattrick.

Barnet är kvar nere i botten efter blivit slagna av åldersmännen Stevenage med två mål av John Mousinho.

…………………………………………………

ÖVRIGT

If Heskey can play for England so can… Jay Boothroyd?

Med tanke på Cardiffs andra mål i helgen så kanske Drillo är mer intresserad. Målvaktsinspark à nickskarv av Boothroyd à Chopra med kliniskt avslut.

Annons

En kultfigur i Football League-sammanhang, Lee Trundle, valde inför denna säsongen att flytta till Wales. Inte Cardiff, inte Swansea och inte ens Wrexham utan FC Neath i walesiska högstadivisionen

Jag antar att ni kommer ihåg David James text i The Guardian nyss där han beklagade sig över livet i Bristol City. Dagens I-landsproblem säger When Saturday Comes.

Är verkligen Tony Mowbray den rätte för Boro? Beror på vem man frågar, tydligen.

Om dit lag skulle försvinna à la Wimbledon – vilka skulle du börja heja på då?

Jag skulle välja Watford – förutom att hålla tummarna för en nystartad nonleague-klubb.

…………………………………………………

NÄSTA OMGÅNG

I helgen är det första omgången utav FA-cupen vilket betyder att bara The Championship är igång.

Cambridge Utd, som var i FA-cupkvartsfinal 1989/90 och 1990/91 under Route One-managern John Beck och med Dion Dublin som fixstjärna, möter Huddersfield som vann cupen 1922 och därtill varit i fyra finaler.

Annons

Vi har några rena Football League-möten som till exempel Plymouth vs Swindon, Accrington Stanley vs Oldham och Brentford vs Aldershot.

:::

The Championship – South Wales Derby! Söndag, kl 14:10 (svensk tid).

You heard me, Cardiff tar emot Swansea.

Ni kanske noterat att jag varit inne på Wales. Främst förra veckan men också nu och förutom att de båda lagen går väldigt bra så är det på grund av den här matchen.

Cardiff är obesegrade i sju raka matcher, Swansea i sex. Cardiff  leder ligan, Swansea ligger trea. Båda lagen är obesegrade hemma vilket talar för Cardiff men ett derby är ett derby.

Skytteligledaren Jay Boothroyd saknas för Bluebirds och likaså Darren Pratley för Swans. Cardiffs problem är dock inte direkt offensiven men Boothroyd är en potentiell matchvinnare och likaså är Pratley för Swansea, som avgjorde ett av förra säsongens derbyn från sin position på innermittfältet.

Annons

…………………………………………………

Det var allt för mig den här veckan. Om ni har något att säga så är det bara att kommentera nedan eller så mailar ni mig.

//Peter A Linhem

Publicerad 2010-11-04 05:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto