Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Election Night

Peter Hyllman

Den stora grejen i Fotbollsengland idag är utan tvekan FIFA:s omröstning av vilka som får arrangera VM 2018 och 2022.

England har satsat allt på ett kort under den senaste tiden och digniteter som premiärminister David Cameron, prins William och David Beckham har samtliga varit aktiva i röstfiskandet.

England konkurrerar med Holland/Belgien, Spanien/Portugal och Ryssland om 2018 års turnering.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/england/8172748/World-Cup-2018-England-Spain-Portugal-Holland-Belgium-Russia-who-will-win-the-race.html

Det är en oviss lottning med en långt ifrån självklar utgång – och vad som pågår nu ska inte beskrivas som ett demokratiskt röstförfarande utan snarare som ett rätt deprimerande maktpolitiskt spel.

Annons

Rätt långt ifrån hur John Locke and his Merry Men tänkte sig det här med demokrati skulle jag tro.

Paul Kelso på Telegraph sammanfattar denna politiska process tämligen väl med vilka som är de centrala aktörerna och knäckfrågarna i eftermiddagens omröstning:

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/england/8174977/World-Cup-2018-England-confident-of-victory-…-but-vote-will-be-fearsomely-close.html

FA har starka finansiella skäl att vilja ha VM – förbundet är rejält försvagade av skulden som nya Wembley har medfört och ett VM med dess höga vinstpotential skulle ge organisationen finansiell säkerhet.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/dec/02/football-association-world-cup-bid-financial-future

Sir Bobby Charlton är inblandad i Englands VM-kampanj och sammanfattar läget på följande vis i The Independent:

Annons

[“We can only do what is right, make our case and say: ‘This is what we have to offer, this is who we are and ask only that you judge us on this and not any of the other issues that may be clouding your thoughts.’ If we say this, and really mean it, we can say that we have done all that was possible. Then, win or lose, we can also say: ‘We did our best and we did it right and so we have nothing to regret.’ Some things you can’t change, I know that. I have never seen myself as a man for back corridors, but I also know that these are the places in any big and powerful organisation, composed of so many different men with different instincts and priorities, where deals can be made and influence peddled.”]

En fascinerande blandning av realism och naivitet kan tyckas.

…………………………………………………

Vad skulle VM 2018 betyda för engelsk klubblagsfotboll?

Annons

Vad som med rätta diskuteras i de flesta sammanhang är vad VM skulle betyda för FA och engelsk landslagsfotboll.

Henry Winter på Telegraph, exempelvis, skriver en lysande artikel om hur utfallet i omröstningen kommer definiera ett kommande årtionde i engelsk fotboll präglat av antingen samarbete eller inbördeskrig.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/england/8175041/World-Cup-2018-One-vote-will-define-a-decade-for-England-football-boom-or-bust-unity-or-war.html

Själv, eftersom jag är böjd åt det hållet, så intresserar jag mig mer för vad det skulle kunna betyda för klubblagsfotbollen.

Givet att England lyckas få VM 2018 så ser jag följande positiva effekter för den engelska klubblagsfotbollen:

» Infrastrukturell utveckling. Ett lyckat VM-bud betyder att ett flertal arenor behöver moderniseras och lyftas upp, flera klubbar kommer därmed få bättre ekonomiska och materiella förutsättningar att utvecklas efter turneringen än vad de skulle haft annars.

Annons

» Teknisk utveckling och talangutveckling. Ett VM på hemmaplan tillsammans med landets många tidigare misslyckanden kommer ge en satsning på utveckling av unga spelares tekniska och taktiska kompetens högsta prioritet under den kommande tidsperioden, vilket kommer vara till fördel för engelska klubblag också långt efter turneringen. Där finns också en risk att engelska klubblag tvingas navigera fler regler likt den här säsongens ”home grown”-bestämmelser, i syfte att sporra utvecklingen ytterligare.

» Institutionell utveckling. Engelsk fotboll är idag på flera sätt handikappad på grund av att den styrs av tre organisationer med stora samarbetsproblem: FA, Premier League och The Football League. Ett lyckat VM-bud kommer ge dessa organisationer ett gemensamt mål och därigenom tvinga dem till samarbete och kommunikation. Ömsesidig utveckling snarare än revirpinkande och territoriala konflikter kan bara vara till engelsk klubbfotbolls nytta.

Annons

» Legitimitetsutveckling. Publiciteten kring engelsk fotboll har på senare år varit mest inriktad på klubbar med ekonomiska problem, uppköp och oönskade ägarproblem, ekonomisk ansvarslöshet och finansiell dopning. Ett VM till England ger engelsk fotboll en chans att visa världen sin bättre sida – den välorganiserade fotbollen, den unika fanskulturen, den glödande och genuina passionen för sporten och alla dess traditioner. Engelska fotbollsklubbar kan bli föredömen igen snarare än avskräckande exempel.

»  Finansiell utveckling. VM är ett av världens absolut största arrangemang som får maximal uppmärksamhet på alla världens marknader. Ett VM i England vore som ett enormt skyltfönster och utgör en möjlighet för samtliga klubbar att öka sin marknadsmässiga profil och förstärka sina varumärken. När intresset för engelsk fotboll växer så växer också marknadskakan som klubbarna har att dela på och som i nuläget begränsar flera och framför allt oetablerade klubbars möjlighet till naturlig tillväxt.

Annons

:::

David Conn på The Guardian ger sin syn på vad som kommer hända om England får eller inte får VM 2018:

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/dec/01/fifa-england-world-cup-2018

…………………………………………………

Naturligtvis är det med tanke på VM-budet ett synnerligen illa valt tillfälle av Birminghams och Aston Villas fans att helt plötsligt aktualisera det engelska huliganproblemet i samband med gårdagens Ligacupderby:

https://www.guardian.co.uk/football/2010/dec/01/violence-aston-villa-birmingham

Det är så klart en ruggigt dålig idé oavsett VM-bud, men det lägger ju onekligen lök på sillsalladen.

Birmingham vann matchen med 2-1 och gör Ipswich, West Ham och Arsenal sällskap till Ligacupens semifinaler.

Som lottades igår och resulterade i Ipswich vs Arsenal och West Ham vs Birmingham. Dubbelmöten att spelas 11-12 samt 25-26 januari.

Annons

…………………………………………………

Ni har väl alla lagt märke till Linhems förträffliga återkommande gästblogg: Football League Watch.

Jag efterlyser någon som är intresserad av att ha en liknande återkommande gästblogg om Premier Academy League samt kanske, vid intresse, Premier Reserve League.

Jag tänker mig en blogg varannan vecka, utöver ordinarie bloggar, men det kan ju diskuteras åt båda håll (t ex veckovis eller månadsvis) beroende på tid och intresse.

Jag kan så klart skriva det själv men jag tror bidraget kan bli bättre för bloggens läsare med någon som är specialiserad på det och därför kan lägga mer energi på varje enskilt inlägg.

Så, är det här ett ämne ni är intresserade av samt skulle ha lust att göra – hör av er till mig (mailen i faktarutan däruppe) så diskuterar vi därifrån.

:::

Det var självklart en för mig bitter förlust för Man Utd i Ligacupen – men West Ham förtjänade verkligen att vinna och tro det eller ej så glädjer jag mig faktiskt med klubben och dess fans.

Annons

De behövde och förtjänar den framgången! Nu hoppas jag att de går hela vägen och vinner cupen.

Lev väl!

Publicerad 2010-12-02 10:24

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto