Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gästblogg: Linhem’s Football League Watch

Peter Hyllman

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Ingen fullspäckad omgång i helgens Football League direkt då några matcher blev inställda, bara tio av de tilltänkta 72 matcherna spelades i helgen.

Men, man ska inte gråta över lite snö så jag tänkte kolla på hur det gått för lag som sparkade sin manager redan före andra kurvan.

…………………………………………………

HE TREATS HIS OBJECTS LIKE MANAGERS, MAN

En vanlig reaktion från fans, media och experter är att managern i ett lag som går dåligt ska få sparken. Undantagen är ”untouchables” som Sir Alex Ferguson eller Arséne Wenger som bara sägs ha tappat stinget.

I Football League finns de få som vuxit fast på sin kungastol då det är väldigt olika förutsättningar. Om man till exempel vinner League 1 så går man upp till The Championship och möter klart bättre lag, vilket då ofta leder till att nykomlingen åker ut.

Annons

Den vanligaste vägen klubben väljer då är – om han inte redan fått gå – att sparka managern inför nästa säsong i League 1.

Till skillnad från Premier League där ligavinnaren är kvar i samma serie, med samma motståndare (nåja) och managern har, så länge han kommer bland de fyra främsta, köpt sig ett par säsonger.

Det finns förstås undantag. Oftast är det dock en manager som varit där en längre tid och tagit upp laget från nonleague-fotboll till The Football League. Men i vissa få fall inser en klubb med ovanlig självinsikt att man kanske ännu inte var redo för nästa nivå, och tänker långsiktigt.

Ett exempel på det är Dario Gradi som i Crewe som fick sex säsonger att ta sig ur dåvarande League 2. Han lyckades ta laget till League 1, föll därefter ner igen två år senare men fick förnyat förtroende och tog dem till the Championship där man höll sig under ett par säsonger.

Annons

Okej, det var ett sidospår och en introduktion men nu kollar vi hur det gått för klubbarna vars högsta höns har valt den enklare vägen.

:::

De är inte många som rent formellt fått sparken så jag kollar även hur det gått för klubbar vars manager lämnat av ”personliga skäl” eller för en annan klubb.

Kevin Blackwell, Sheffield United, sparkad den 14:e augusti

Han tog över efter Bryan Robson, som då misslyckats med att ta tillbaka Sheffield United till Premier League, i slutet av 2007/08-säsongen och förde laget till en niondeplats. Säsongen därpå tog han dem till playoff-spel men laget förlorade i finalen mot Burnley. Förra säsongen slutade man åtta, fem poäng efter Blackpool.

Den här säsongen inleddes inte så dåligt. Laget fick oavgjort borta mot Cardiff i inledningen, därefter åkte man ur Ligacupen mot Hartlepool och efter den andra ligamatchen för säsongen mot QPR, där man förlorade med 3-0, fick Blackwell sparken.

Annons

Lite tufft efter att ha mött dagens etta och tvåa i tabellen. Man får nästan anta att det är något annat som stört klubbstyrelsen och det faktum att man hade Gary Speed i ledarstaben som en snabb lösning.

Hur har det gått under Speed? 17 omgångar senare ligger laget på 20:e plats, med två poäng ner till nedflyttningsplats med en match mindre spelad.

Sheffield Utd är alltså inte särskilt nöjda hittills med den förmodade frälsaren. Det verkar dock som att Speed i form av före detta storspelare har ett stort förtroendekapital. Men Blackwell fick “officiellt” sparken för att han inte tog dem tillbaka till Premier League och om Speed inte får igång “The Blades” snart så kan det visa sig vara ett kostsamt beslut att sparka Blackwell.

:::

Alan Pardew, Southampton, sparkad 30:e augusti

Under sin första och enda säsong tog han nästan laget till playoff i League 1 trots tio poängs avdrag. Den här säsongen inledde Saints hyfsat med förlust mot Plymouth som var nerflyttade från Championship, oavgjort mot Leyton Orient och två klara segrar mot Bournemouth och Bristol Rovers.

Annons

Den sistnämnda matchen slutade 4-0 till Saints och blev trots det Pardews sista. Anledningen sägs vara en konflikt mellan Pardew och klubbledningen, ägaren Nicola Cortese i synnerhet.

Efter de fyra målen gjorde inte Saints mål på nästan en månad, då hade Nigel Adkins tagit över två veckor innan.

Nigel Adkins då? Bra eller Grimsby?

Jo då, Adkins som jag tyckte var den bäste kandidaten för jobbet har gjort det bra. Just nu ligger laget på åttonde plats, en poäng från playoff-plats och fyra från direktuppflyttning.

Han har gett ynglingen Alex Oxlade-Chamberlain (son till Mark och enligt ryktena sås sent som I söndags aktuell för Arsenal) chansen som ordinarie som teknisk ytter. Adkins har också fått igång fjolårets skyttekung Rickie Lambert och jag tror de kommer ta sig till playoff eller kanske direktuppflyttning.

Annons

:::

Gordon Strachan, Middlesbrough, sparkad den 18:e oktober

Under Strachans år som Middlesbrough-manager så lyckades han inte med att ta laget tillbaka till Premier League. Ifjol såg det ut som att laget kanske skulle klara det men en dålig avslutning på säsongen gjorde att laget missade playoff.

Den här säsongen började laget rätt dåligt trots att många tippat dem som vinnare av The Championship inför säsongen.

Hans skotska importer har blivit rejält ifrågasatta tillsammans med hans tendens att spela mittbackar som ytterbackar, och en dålig struktur på mittfältet då han frekvent skiftade mellan ett system med inga renodlade yttrar till ett system med klassiska 4-4-2-yttrar.

Entré: Tony Mowbray, som togs in för att ta Middlesbrough tillbaka till tidigare höjder. Som klubblegend och redan etablerad manager var han det självklara valet efter han fått sparken av Celtic.

Annons

Det har inte gått så lång tid för Mowbray men resultaten har inte gått hans väg. Förutom en seger mot Palace efter två självmål (nåja, Tarmo Kinks skott styrdes på en försvarare) och en 2-0-vinst mot Scunthorpe så är det idel förluster och oavgjorda matcher.

Men jämfört med Strachan så är Mowbray mer offensiv och har en mer konstruktiv spelfilosofi. Han har också börjat spela med ytterbackar som ytterbackar och vågat peta Kris Boyd när han inte presterat.

Men Middlesbrough ligger trots allt näst sist i tabellen och blir inte resultaten bättre så lär förtroendet för Mowbray sina trots hans legendstatus i klubben.

Det är rätt sällan man se före detta storspelare lyckas i ”sina” klubbar. Men kan Mowbray få igång samma offensiv som med West Brom, samtidigt som han har bättre försvarare nu, så kan det gå vägen om han får tid på sig.

Annons

…………………………………………………

» CHAMPIONSHIP
» LEAGUE  1
» LEAGUE 2

På länkarna ovan finns helgens resultat men kolla även det här blogginläggetThe Guardian Football League Blog som handlar om Norwichs seger mot Derby, men framför allt om läget i Derby.

…………………………………………………

ÖVRIGT – BOURNEMOUTH BURNING

» Roy Keane har de tufft i Ipswich, trots semifinal i Ligacupen så sitter han inte säkert på Portman Road

:::

En händelse har blivit uppmärksammad Bournemouth. Då ett par spelare i laget var ute och åt på Pizza Hut så blev de tillfrågade att betala när de beställde maten, i stället för att som brukligt är betala efteråt.

Spelarna undrade om det var restaurangens ”policy”, vilket det inte var, men de skulle ändå göra det “because of the way you look” som någon anställd mellanchef sa till dem.

Att det blivit en nyhet beror på att spelarna är mörkhyade och att ingen annan gäst dessförinnan blivit tillfrågad att betala i förväg.

Annons

Till Pizza Huts försvar så säger de att man haft problem med folk som lämnat utan att betala (med andra ord tagit en springnota), men det var ett illa valt tillfälle, det där.

https://www.guardian.co.uk/world/2010/dec/06/pizza-hut-bournemouth-footballers

:::

» Soccer AM/MW med en bra lista om managers som efter en längre tids frånvaro från The Football League (eller fotboll överhuvudtaget) har kommit tillbaka och varit antingen bra eller John Barnes.

[”First place in the 2008 Caribbean Championships as Jamaica coach will, you feel, always be the pinnacle of Barnes’s managerial career.”]

»  I Plymouth går det dåligt också utanför planen. I nuläget har staben lojalt nog valt att avsäga sig sin lön till dess att krisen är över och inte heller spelarna har fått sin lön.

» Utanför The Football League så kämpar Mansfield för att ens få spela på sin hemmarena.

Annons

» Enligt en skribent på sidan Championship Talkräcker det inte med ett vinteruppehåll då vädret är alldeles för oförutsägbart.

…………………………………………………

KOMMANDE MATCHER

FA-cupen:

Ikväll kl 20:45 så möter Brighton utbrytarlaget FC United i den andra omgångens omspel. Serieledarna i League 1 behövde ett sent mål av spelande assisterande managern Mauricio Taricco för att ordna ett omspel.

Luton, ledda av Sverigebekantingen Richard Money, möter på torsdag Charlton som just nu ligger tvåa i League 1.

The Championship:

Det har gått upp för mig att det vore smart att prata om de matcher som inte går samtidigt som matcherna i Premier League och på fredag spelas det tre matcher kl 20.45:

QPR vs Watford
QPR är fortfarande obesegrade i ligan och möter unga Watford som är bland ligans bästa bortala. Kan de kanske bli de som bryter QPRs obesegrade svit?

Annons

QPR har stundtals haft svårt om Taarabt inte har sin bästa dag, Mackie har inte gjort ett mål för QPR på tre månader och förutom Helguson så har anfallarna gjort få mål.

Swansea vs Millwall
Swans hakar på toppstriden, en poäng bakom Cardiff, och man förlorar sällan hemma. Millwall var fantastiska i inledningen men har dalat något sedan dess, men det är ett bra lag för den övre halvan med Steve Morison längst fram.

League 1:

Peterborough vs Rochdale
Peterborough är bland lagen som kämpar om en playoff-plats. Förutom en suverän George Boyd som ytter så består laget av anfallsparet Mackail-Smith och McLean som hittills gjort 13 mål vardera denna säsongen.

…………………………………………………

Det var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är de bara att kommentera nedan eller så mailar ni mig.

//Peter A Linhem

Annons

…………………………………………………

CHAMPIONS LEAGUE:

Det är bara för ett lag engelskt lag det fortfarande existerar något spänningsmoment i Champions League den här sidan nyåret.

Arsenal – som ikväll tar emot Partizan på hemmaplan, en match inför vilken Arsene Wenger konstaterar att Arsenal måste spela utan rädsla.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/dec/07/arsenal-partizan-champions-league

Jag använder ordet spänningsmoment lite fritt för det ska väldigt mycket till för att Arsenal inte ska gå vidare.

Vid vinst går Arsenal garanterat vidare – om Shakhtar samtidigt förlorar mot Braga så vinner Arsenal dessutom gruppen.

I övrigt så går Arsenal vidare som grupptvåa så länge som Braga inte tar fler poäng än dem den här omgången – Braga möter alltså Shakhtar på bortaplan.

Surely not!

Publicerad 2010-12-08 11:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto