Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

The Dogs of War

Peter Hyllman

Så länge jag kan minnas så har det varit något speciellt med möten mellan Man Utd och Arsenal.

Det var under 1980-talet aldrig den värsta rivaliteten – det var bara stora matcher som man verkligen ville vinna.

Bakgrunden var den fantastiska FA-cupfinalen lagen emellan 1979, som ofta kallas för The Five Minute Final, när Man Utd hämtar upp 0-2 till 2-2 i matchens slutminuter bara för att ändå förlora finalen när Alan Sunderland avgör den med matchens sista spark.

https://www.youtube.com/watch?v=fQEXjVWe6lA

Jag missade den matchen med några år men pratet om den matchen låg alltid som en ljudkuliss till matcherna mellan de båda lagen.

Givetvis finns det också geografiska skäl bakom rivaliteten. Det är nord mot syd, det är London mot de mer perifera regionerna. Det är kanske till och med lite av klasskamp.

Annons

Stämningen förändrades mot slutet av 1980-talet. Med all sannolikhet var det något som sammanföll med att båda klubbarna steg i den engelska fotbollshierarkin.

Arsenal vann ett par ligatitlar i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet, samtidigt som Man Utd ännu en gång började visa sina ambitioner under den nye, unge managern Alex Ferguson.

Det sägs att den riktiga bittra rivaliteten mellan lagen började när Man Utd fick en straff mot Arsenal (kanske lite billigt), som de därefter missade varmed Arsenals spelare verbalt hånade sina motståndare.

Känns det igen? Nej, det här var inte 2003. Det här var 1988, i en FA-cupmatch på Highbury.

Och rivaliteten tog definitivt full swing i och med att Arsene Wenger anlände till Arsenal och de båda klubbarna inledde en titanisk maktkamp i engelsk fotboll som varade i närmare åtta långa år.

Annons

Nutidshistorien mellan Arsenal och Man Utd är en modern krigshistoria där allt från mynt, fotbollskor och pizzor betraktats som konventionella vapen.

…………………………………………………

DIRTY, DIRTY…

Arsenal vs Man Utd, Februari 1988, FA-cupen

Allt började för länge sedan, när Norman Whiteside vann en straff åt Man Utd som påbörjade motviljan mellan de båda lagen. Arsenal ledde i slutet av matchen med ett mål och Brian McClair stegade fram till straffpunkten för att ta cupmötet till omspel. McClair skickade straffen i omloppsbana runt månen. När han besviket vandrade tillbaka mot mittlinjen så tog sig Lee Dixon och Nigel Winterburn tid att kanske inte fullt så ödmjukt delge honom vad de tyckte om konflikten i mellanöstern.

Man Utd vs Arsenal, Oktober 1990, Division 1

Handbags!! Nigel Winterburn ger sig in i en sådan typ av tackling som skulle få Arsene Wengers huvud att snurra runt The Exorcist-style på Denis Irwin. En känslostorm utbryter. Brian McClair, kanske fortfarande lite pissed off från tre år tidigare, sparkar på en liggande Winterburn. Sammantaget deltar hela 21 spelare i ett jättebråk. Vem var det egentligen som fegade ur? Båda klubbarna bestraffas med poängavdrag (Man Utd en poäng, Arsenal två), men Arsenal vinner ändå ligan den säsongen.

Annons

Arsenal vs Man Utd, November 1997, Premier League

Arsenal vann matchen med 3-2 efter David Platts segermål, men matchens eftermäle var fansens beteende när det framkom att såväl Peter Schmeichel som Nigel Winterburn fått mynt och övriga projektiler kastade på sig. Första ”problemmatchen” med Arsene Wenger som Arsenals manager. Ett tecken på vad som komma skulle.

Man Utd vs Arsenal, Februari 2003, FA-cupen

Det här får väl kanske mer betraktas som inbördeskrig efter det att Man Utd förlorat på hemmaplan mot Arsenal. En rasande Sir Alex Ferguson lägger en mycket precist riktad utåtskruvad krosspassning av en fotbollssko rätt in i David Beckhams vänstra ögonbryn. Märkligt nog var det Beckham och inte Ferguson som Real Madrid värvade ett par månader senare.

Man Utd vs Arsenal, September 2003, Premier League

Annons

15 år senare och ännu en missad Man Utd-straff skapar identiska scener. Ruud van Nistelrooy missar en straff och Martin Keown, Ray Parlour och Ashley Cole levererar ett perfekt synkroniserat hån av den inte alltid så sympatiske holländaren. Avstängningar följde. Den missade straffen på tilläggstid gjorde att matchen slutade 0-0 och möjliggjorde därmed lite ironiskt Arsenals obesegrade säsong.

Man Utd vs Arsenal, Oktober 2004, Premier League

I 49 matcher var Arsenal obesegrade i ligaspelet fram till dess att de kom på besök till Old Trafford. En riktigt tuff och stundtals ful match, uppretade känslor, en domare som inte hade kontroll på matchen och en filmad straff föregick slutresultatet och att Man Utd återigen visade för Arsenals spelare hur det kändes att förlora en ligamatch. Bråket fortsatte i korridorerna och omklädningsrummet efter matchen där bland annat pizza och soppa kastades från Arsenals omklädningsrum i riktning mot Sir Alex Ferguson. Tyvärr kunde de inte hitta något bra rött vin.

Annons

Arsenal vs Man Utd, Februari 2005, Premier League

Uppföljaren på Pizza-Gate och bråket började här redan inför matchen, i spelartunneln. Relationen mellan de båda stenhårda mittfältskaptenerna Patrick Vieira och Roy Keane kom att symbolisera rivaliteten mellan klubbarna. Keane blir fly förbannad på Vieira efter att denne gett sig på Gary Neville i sådan utsträckning att Graham Poll måste ingripa. På planen kasserar Keane hem sista skrattet då Man Utd vinner matchen med 4-2.

…………………………………………………

SÖNDAGENS MATCHER

Tottenham och Chelsea spelade oavgjort på White Hart Lane efter att Didier Drogba missat en straff på Fergietime.

Resultatet betyder att båda lagen tappar två poäng men spelmässigt var nog matchen mest positiv för Chelsea – där det kändes som att laget började hitta tillbaka till gammal rytm igen.

Annons

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/dec/12/didier-drogba-chelsea-tottenham

Tottenham å sin sida kan som jag ser det mest vara nöjda med resultatet.

De får betrakta det som något turligt att Chelsea inte bättre lyckades utnyttja deras högt stående backlinje, och Gomes såg ut att vara på en one-man mission att skänka matchen till Chelsea.

Men darrigt försvarsspel och en dåligt slagen straff gjorde att Chelsea ändå bara får med sig en poäng från den här helgen.

:::

Bolton svarade för en heroisk prestation när de med tio man på planen först tar ledningen hemma mot Blackburn och därefter återtar den bara tio sekunder efter det att Blackburn kvitterat.

Härlig stämning på Reebok när lilla Bolton gick upp på femte plats i tabellen.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/dec/12/bolton-wanderers-blackburn-rovers-premier-league

Annons

:::

Wolves tog en enormt viktig seger på hemmaplan i Midlandsderbyt mot Birmingham. Mick McCarthy, som varit satt under viss press, kan andas ut för ett tag även om laget fortfarande ligger ett par poäng under nedflyttningsstrecket.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/dec/12/wolverhampton-wanderers-birmingham-city-premier-league

…………………………………………………

En inte helt oväsentlig fråga – hur nöjda är egentligen Man Citys fans med värvningen av Carlos Tevez nu?

Och till sist… Be Champions!

(Kanske kan vi fans lära oss lite av hur de här båda giganterna till managers ändå relaterar till varandra.)

Publicerad 2010-12-13 01:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto