Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Third-Day Story

Peter Hyllman

Matchen var gastkramande, men kanske inte alltid så väldigt bra.

Hypen nådde den inte riktigt upp till. Det var två lag som under stora delar av matchen befann sig i ett ställningskrig med varandra och två lag som inte ville gå bort sig.

Man Utd var laget som vågade mest och som även kontrollerade mittfältet tämligen bekvämt, särskilt under första halvlek. Nani utgjorde ett ständigt problem för Clichy, och det var också därifrån målet till sist kom.

https://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/park-uses-his-head-to-strike-telling-title-blow-for-united-2159670.html

:::

Kritiska röster höjdes mot Arsenals spel, men själv tyckte jag också att det var ett fall framåt och rätt uppfräschande att se ett Arsenal som inte uppträdde så väldigt naivt i defensivt hänseende.

Annons

Det var också roligt att se att de verkligen tog den fysiska fajten med Man Utd – förvisso hade de en och annan poäng att bevisa.

Där Arsenals defensiva spelare den här gången gjorde en solid insats så var däremot lagets offensiv den här gången ovanligt blek – men nu mötte de också ett otroligt starkt och välspelande Man Utd-försvar.

Men såväl Andrei Arshavin som Samir Nasri måste man kunna förvänta sig mer av i en sådan här match.

Och Francesc Fabregas lyckades inte riktigt lyfta laget med sitt inhopp.

Jack Wilshere tyckte jag var Arsenals bäste spelare, åtminstone i offensiva termer – han svarade för god spelblick och flera öppnande passningar. Tyvärr blev han utbytt (skadad?) efter en timmes spel.

:::

Den andra halvleken såg Arsenal falla in i gamla fällor. Mycket bollinnehav och passningsspel, men det resulterade i väldigt få vettiga målchanser.

Annons

Man Utd tätade till ytor, låg lågt och trångt och spelade på snabba omställningar.

De taktiska dispositionerna kan ofta ge ett bedrägligt intryck om vilket lag det är som för matchen.

:::

Straffen var fullständigt feldömd.

Ja, bollen tar på Clichys arm, men det är stödjearmen, det är helt omedvetet och ingen rörelse görs för att få bollen med sig.

Linjemannen gör ett tecken som tyder på att Clichy skulle ha ”skopat” med sig bollen. Det är givetvis struntprat, linjemannen fattar ett helt felaktigt beslut.

Men som tur är (kan jag säga såhär i efterhand) så missar Rooney straffen.

:::

Man Utds försvar visade upp sig från sin allra bästa sida under matchen, inte minst Nemanja Vidic stod för en enorm insats.

Och Rafael bevisar för varje match som går sin kvalitet och enorma potential.

Men min Man of the Match går ändå till Anderson. Han var fullständigt magisk och ägde mittfältet matchen igenom.

Annons

Är det månne hans tur att den här säsongen göra en ”Nani”, alltså gå från floppvarning till succé runt juletid?

Has the penny dropped?

:::

Jack Wilshere och Anderson – två framtida mittfältsgeneraler i Englands största klubbar?

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1338358/Jack-Wilshere-holds-mans-game-Old-Trafford.html

…………………………………………………

SPELARBETYGEN

Snitten av spelarbetygen från The Guardian, Telegraph och Daily Mail:

Man Utd: Van der Sar (6,3), Rafael (6,7), Ferdinand (7,7), Vidic (7,3), Evra (6,7), Fletcher (7,0), Carrick (7,0), Anderson (7,3), Park (7,3), Nani (7,3), Rooney (6,3).

Arsenal: Szczesny (7,3), Sagna (6,3), Squillaci (6,3), Koscielny (6,3), Clichy (5,3), Song (6,7), Rosicky (6,0), Wilshere (6,7), Nasri (6,3), Arshavin (5,7), Chamakh (5,7).

» Tidningarna verkar tycka att Szczesny gjorde en klart okej insats.

Annons

» Och de verkar genomgående tycka att Clichy hade det ordentligt jobbigt mot Nani.

» Stor oenighet råder kring Nasri, han får en 8:a i Telegraph men en 5:a i Guardian.

Vad säger ni?

…………………………………………………

Daniel Taylor på The Guardian sammanfattar fem saker vi ”lärde oss” av matchen Arsenal vs Man Utd:

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/dec/13/manchester-united-arsenal-five-things-we-learned

» Man Utds Anderson har hittat sitt rätta jag

JA – Med gardering för att det så klart är lite tidigt att säga något säkert om det. Men den här insatsen mot Arsenal är inte den första starka prestationen, han var väldigt bra mot såväl Blackburn som Valencia. Fortsätter han spela på samma nivå så har Man Utd en väldigt god tillgång.

» Arsene Wenger kommer få ångra att han inte har en bättre målvakt

JA – Även om det känns som en rätt fånig sak att säga just efter den här matchen då Szczesny gjorde en stabil insats. Det här visste vi redan innan, det känns som något som Taylor kom fram till redan innan matchen spelades.

Annons

» Arsenal behöver hålla Fabregas frisk

DUH – Men igen en lärdom som känns lite påtvingad. Självklart är en frisk och pigg Fabregas en jättetillgång, men från den här matchen tar man snarare med sig hur Arsenals offensiva spel avstannade när Jack Wilshere lämnade planen.

»  Fergusons uppmaningar bortslösade

KANSKE – Svårt att veta vad Taylor menar. Den ramsa han citerar är inte en ramsa som sjungs specifikt för Wenger och definitivt inte den ramsa som Ferguson kritiserar. Att den ramsan över huvud taget sjungs eller har sjungits är däremot en skamfläck för Man Utds fans.

»  Nani en potentiell Årets spelare

JA – Fortsätter han som han inlett säsongen så bör han onekligen vara en av de stora favoriterna. Hans betydelse för och inverkan på spelet var tydligt i matchen mot Arsenal.

…………………………………………………

Annons

ORD EFTER MATCHEN

Sir Alex Ferguson:

[“We had to play well tonight. In these major games you want to perform and we did that, especially in the first half. Arsenal came into it in the second half but they did not create many good chances. But they pegged us back a bit and the penalty miss gave them impetus.”]

Arsene Wenger:

[“We lost a game, which can happen here. You have to give credit to Manchester United’s defensive qualities. United played a very simple game but they were very efficient at it and our passing was not sharp enough to get them out of position.”]

…………………………………………………

BIG SAM OUT

Ägarproblem verkar vara melodin för många lag den här säsongen. Liverpool har minst sagt brottats med det. Man Utd och Chelsea likaså. Newcastle har sin beskärda del.

Nu är det dags för alla Blackburn Rovers supportrar att kollektivt hålla andan efter att klubbens nya ägare igår beslutat sig att sparka Sam Allardyce.

Annons

https://www.guardian.co.uk/football/2010/dec/13/sam-allardyce-sacked-blackburn-rovers-manager

Beslutet kom tydligen som en blixt från klar himmel och konflikten gäller i huvudsak vem som kontrollerar klubbens transferpolicy.

Venkys, de nya ägarna, genom ordföranden Anuradha J. Desai, har även uttalat sig kritiskt om Blackburns spelstil och menar att laget måste spela ”vackrare” – vilket inte är ett uttalande ägnat att göra en Allardyce lycklig.

Allardyce var på väg till Old Trafford när han nåddes av nyheten, berättar Sir Alex Ferguson:

[“He phoned me at 3.10pm today saying ‘can I have a cup of tea tonight?’ because he was coming to the game. Then he phones me at half past four and says ‘I’ve been sacked’. I’ve never heard of such a stupid decision in all my life, it’s absolutely ridiculous. I don’t know what they’re doing up there, but deary me.”]

Annons

Jag är inte en stor beundrare av Sam Allardyce som manager, hans lag spelar ofta tämligen fantasilöst och endimensionellt. Som person ger han även stundtals ett lite uppblåst intryck.

Men det går inte att komma ifrån att han når väldigt goda resultat med de mindre och medelstora klubbarna i England. Och med tanke på att Desai först i somras såg sin första fotbollsmatch så känns ju beslutet något förhastat.

I klubbens officiella utlåtande framgår det att ägarna tagit beslutet [”as part of our wider plans and ambitions with the club.”]

Det är lätt att läsa det som att ägarna arbetar med en form av förväntningar som är inte helt realistiska. Nya ägare har alltid en benägenhet att prata om sina stora ambitioner som ett sätt att göra sig vän med fansen.

Men för klubbar som Blackburn är risken alltid hög att de biter över för mycket och därigenom mister hela stycket.

Annons

Så på en knapp vecka så har klubbar i tabellens mittregioner genomgått ett oväntat managerbyte som kan skicka ner dem i en jobbig nedflyttningsstrid.

Newcastle valde Alan Pardew som sin nye manager, valet Blackburn gör nu kan ha tunga återverkningar för resten av deras säsong.

…………………………………………………

Roligast från diverse kommentarsfält efter gårdagskvällens match:

[“United should have wrapped it up before Rooney donated the match ball to the Stretford End. Why has he adopted that drunkard-trying-to-vault-a-canal run-up?”]

Be Champions!

Publicerad 2010-12-14 03:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto