Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jag är nyfiken - Leeds

Peter Hyllman

Riktigt tung match i The Championship idag när nykomlingarna Leeds tar emot serieledande QPR hemma på Elland Road.

Leeds har däremot haft en bra start på säsongen och man ligger nu på fjärdeplats i tabellen – med fem poängs marginal på playoff-plats och bara två poäng från automatisk uppflyttning.

QPR förlorade senast hemma mot Watford men man leder fortfarande ligan med fyra poäng.

https://www.skysports.com/football/match_preview/0,19764,11065_3283760,00.html

:::

Det har skrivits spaltmil om Leeds Uniteds tunga färd ner genom det engelska ligasystemet och den finansiella härdsmälta som föranledde raset.

Leeds är en klubb med historia och tradition och en väldigt stark supporterbas. Det är en klubb med alla yttre förutsättningar att spela på engelsk fotbolls högsta nivå.

Annons

Med andra ord, trots att klubben relegerades från Premier League så hade man fortfarande goda chanser att komma tillbaka.

Att man misslyckats med det är något som inte enbart har med sportsliga resultat att göra utan lika mycket med politiska beslut fattade av FA och The Football League.

Beslut med tveksam juridisk grund utan vilka Leeds kanske redan hade spelat Premier League-fotboll igen. Tveklöst hade klubben åtminstone spelat Championship-fotboll tidigare än den här säsongen.

Det är en rätt smutsig historia.

…………………………………………………

LEEDS UNITEDS MÄRKLIGA FALL

Med mindre än fem minuter kvar av 2006/07-säsongens sista hemmamatch mot Ipswich så släppte Leeds in ett kvitteringsmål, vilket betydde att de för första gången i klubbens historia skulle flyttas ned till den tredje divisionen, League 1.

Två dagar senare placerade Ken Bates klubben i administration med skulder motsvarande £35,5m. The Football League, som brukligt är, gav klubben ett poängavdrag om tio poäng.

Annons

Men i början av den därpå följande säsongen, 2007/08, så delade The Football League ut ytterligare 15 poängs avdrag till Leeds för att ha brutit mot ligans policy och bestämmelser kring insolvens.

Leeds fick alltså börja säsongen med 15 poängs avdrag, utan vilket Leeds hade flyttats upp till The Championship omedelbart. Nu åkte laget istället ut i ett bittert playoff.

:::

Men skälen till att Leeds bestraffades med detta poängavdrag var vare sig självklara eller okontroversiella.

När en engelsk fotbollsklubb befinner sig i administration (eller insolvens) så förlorar den i praktiken sin ”fotbollslicens” hos The Football League, vilket i praktiken betyder att de inte kan delta i ligaspel.

För att få tillbaka sin licens så måste en klubb som befinner sig i administration utse en förvaltare som kommer överens med klubbens fordringsägare om en lämplig fördelning av klubbens tillgångar. En sådan överenskommelse benämns CVA (Company Voluntary Agreement) och måste godkännas av 75% av samtliga fordringsägare.

Annons

Leeds gick igenom den här proceduren och den 4 juni så godkändes CVA:n av 75,02% av klubbens fordringsägare som då hade fyra veckor på sig att lämna in en överklagan.

På den sista dagen så överklagade HMRC, den brittiska skattemyndigheten, den föreslagna överenskommelsen.

Det fanns två skäl till denna överklagan. Dels ville HRMC klargöra att samtliga fordringsägare var genuina och inte bulvaner för Leeds ägare med Ken Bates i spetsen, Dels så var man missnöjd med The Football Leagues ”super creditor”-regel som värderar fordringsägare inom fotbollen högre än alla andra fordringsägare.

En regel som inte var förenlig med rådande brittisk lag eller policy vars intention är att alla fordringsägare ska behandlas likvärdigt.

Men i och med att HMRC överklagade beslutet så fann The Football League att deras kriterie om ett CVA inte var uppfyllt och som en följd beslutade man då att Leeds av sportsliga skäl skulle få fortsätta sitt ligaspel men också bestraffas med 15 poängs avdrag.

Annons

:::

Leeds försökte naturligtvis överklaga beslutet men den 28 september 2007 fick man från FA beskedet att det inte skulle bli någon granskning av The Football Leagues beslut.

Den 23 november 2007 så meddelade Leeds att då man hade fått avslag på två förfrågningar om oberoende medling så planerade man nu att ta ärendet till högsta domstolen. På den sista dagen att besvara ärendet så gör The Football League en u-sväng och erbjuder Leeds möjligheten till oberoende medling.

Medling är ett sätt att lösa tvister mellan två parter utan att behöva ta ärendet till domstol. Det sker genom en panel bestående av tre personer – en oberoende ordförande och två ytterligare ledamöter utsedda av respektive part.

Den 1 maj 2008 offentliggjordes panelens beslut. Det klargjorde att Leeds den 3 augusti 2007 hade skrivit på en överenskommelse med The Football League att få tillbaka sin licens mot 15 poängs avdrag.

Annons

En överenskommelse som Leeds menade var påskriven under tvång för att över huvud taget få delta i ligaspel den säsongen.

Panelen menade emellertid att Leeds case ”begins and ends with the Compromise Agreement which clearly embodied the intention of both parties” och att de därmed friskrev The Football League från de anspråk Leeds gjorde i efterhand.

Frågan avgjordes således på en proceduriell teknikalitet samt att panelen avfärdade fallet eftersom det granskades så långt in på säsongen.

Men även om tidningarnas rubriker fokuserades på att Leeds förlorat fallet så väckte panelen ett antal frågor rörande The Football Leagues kompetens, ledarskap och styrning.

:::

Panelen fann för det första att ärendet hänvisats till en oberoende panel då The Football League inte haft uttryckt mandat att fatta ett sådant beslut, något som tyder på en brist i kompetens, ledarskap och styrning.

Annons

Panelen fann för det andra att The Football League inte hanterat ärendet på ett klart och tydligt sätt trots att Leeds ansökt om oberoende medling vid upprepade tillfällen under sex månaders tid, återigen något som tyder på en brist i kompetens, ledarskap och styrning.

Panelen fann för det tredje att The Football League bör utveckla en tydlig policy för klubbar som kom ut ur administration utan en giltig CVA, avsaknaden av en sådan policy representerar också det en brist i kompetens, ledarskap och styrning.

Panelen fann för det fjärde att The Football League inte borde benämna 15-poängsavdraget som ett straff och att inte betrakta Leeds fall som ett prejudikat. Det tyder på att panelen hade stora invändningar mot detta straff och att deras beslut med all sannolikhet blivit annorlunda om inte Leeds hade skrivit på överenskommelsen i augusti.

Annons

Panelen fann för det femte att The Football Leagues policy rörande ”super creditors” var tveksam då ”the protection of unsecured creditors by the requirement of a CVA is very important to the public perception and credibility of the League”.

:::

Leeds förlorade således ärendet trots att de sannolikt hade rätt i själva sakfrågan och The Football League fattade ett beslut de formellt inte hade rätt att fatta.

Leeds hade också sakliga skäl att överklaga då The Football Leagues egna regler medger att en klubb kommer ur administration utan en CVA om så kallad force majeure förekommer. Alltså om det finns skäl som inte var rimliga att kunna förutse.

Att skattemyndigheten överklagar CVA:n på grund av att de inte accepterar The Football Leagues egna regler kan rimligtvis ses som en sådan för Leeds oförutsedd händelse.

Annons

Sammanfattningsvis – Leeds går igenom The Football Leagues procedurer på ett korrekt sätt men blir i princip bestraffade med 15 poängs avdrag av The Football League därför att The Football Leagues egna regelverk inte är förenligt med brittisk lag.

:::

Vad vi ser i det här ärendet är en form av justitiemord.

» The Football League har ett regelverk som är ägnat att ”skydda sina egna”, alltså fordringsägare inom fotbollsfamiljen, men som inte är helt förenligt med rådande brittisk lag och policy.

» Det ligger alltså inte i The Football Leagues intresse att föra upp det här ärendet till debatt och domstol, istället mörkar de och förhalar ärendet så långt som möjligt för att inte tvingas föra upp sitt regelverk till offentlig diskussion.

» Parten som drabbas i det här fallet är Leeds United, som får betala ett dyrt pris för The Football Leagues förhalning och vilja att skydda sina egna institutionella intressen.

Annons

Leeds blir alltså ett offer för storpolitikens mekanismer i hela det här ärendet. Och även om det är svårt att tycka synd om Ken Bates, Leeds ägare, så får man ändå känna en viss sympati med Leeds fans, spelare och ledare.

:::

Frågan är däremot om vad som hände ändå på längre sikt var bäst för Leeds United?

Frågan ska inte frånta The Football League ansvar för ett klandervärt agerande i ärendet, men utifrån ett rent klubbperspektiv så är det en intressant filosofisk fundering.

Kanske innebar en längre tid i League 1 en större möjlighet för klubben att komma ur en tid av finansiell och organisatorisk turbulens och bygga en stabil grund att stå på inför framtiden.

Om Leeds redan för ett par år sedan gått upp i The Championship och därmed dragits in i hela Premier League-karusellen igen så hade det kanske varit för tidigt för klubben.

Annons

Möjligen hade de spekulativa tendenser som tidigare underminerat klubbens ställning och status då gett sig till känna igen. Nu, tre år senare, finns det en större chans att klubben har byggt upp ett nödvändigt institutionellt kapital som gör att de bättre kan stå emot sådana tendenser.

Vilket vi ser tecken på i klubbens satsning på manager, ledarstab och spelarutveckling.

…………………………………………………

HELGENS MATCHER

Lördag:

13:45 – (PL) Sunderland vs Bolton
16:00 – (PL) Arsenal vs Stoke
16:00 – (PL) Birmingham vs Newcastle
16:00 – (PL) Blackburn vs West Ham
16:00 – (PL) Wigan vs Aston Villa
18:30 – (PL) Liverpool vs Fulham

Söndag:

13:00 – (PL) West Brom vs Wolves
14:30 – (PL) Blackpool vs Tottenham
17:00 – (PL) Chelsea vs Man Utd

Måndag:

21:00 – (PL) Man City vs Everton

Många riktigt spännande matcher i helgen. Den tidiga lördagsmatchen mellan Sunderland och Bolton kan bli en godbit. Alan Pardew fortsätter sitt jobb med Newcastle med en tuff bortamatch mot Birmingham.

Annons

Avram Grants dagar fortsätter räknas, nu på Ewood Park. Och Liverpool tar emot Roy Hodgsons förra klubb Fulham. Kan man tänka sig att Roy tänker på bättre tider när han hör sorlet från gästernas omklädningsrum?

Tungt Black Country-derby inleder söndagen mellan West Brom och Wolves innan de stora titanerna drabbar samman på kvällen.

Och på måndag så ställs Man City inför en tuff hemmamatch mot Everton – och då får vi kanske en första aning om och hur Carlos Tevez-gate har lösts internt i klubben.

:::

Men idag så verkar det även som att matchen mellan Wigan och Aston Villa är inställd på grund av mycket snöande.

…………………………………………………

Des Kelly på Daily Mail skriver en vansinnigt rolig och dräpande krönika om den arrogans och ignorans som ligger bakom Blackburns ägares beslut att sparka Sam Allardyce.

Annons

https://www.dailymail.co.uk/sport/article-1339711/Des-Kelly-Why-listen-chicken-nuggets-axe-falls-unlucky-Allardyce-Blackburn.html

Idag tar Blackburn emot West  Ham hemma på Ewood Park. Numer två lag i kris som jag betraktar det.

Det är så att man nästan blir förbannad på det hela.

Be Champions!!

Publicerad 2010-12-18 11:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto