Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier Leagues 10 bästa anfallare

Peter Hyllman

Då är det dags att avsluta det här listprojektet lagom innan jul – och vi avslutar med positionen som kanske rör upp mest känslor av allt, anfallarna.

Jag misstänker av erfarenhet att det är lönlöst att påpeka men jag gör det ändå mest för att kunna säga att jag har gjort det – självklart är det här en subjektiv lista och enbart min personliga uppfattning.

Sanna och objektiva listor existerar inte. Med all sannolikhet ser era personliga listor annorlunda ut än vad min lista gör. Det betyder inte jordens omedelbara undergång.

Det kanske till och med är möjligt att diskutera varför åsikterna skiljer sig utan att falla tillbaka på oförskämdheter.

Låt oss i alla fall pröva!

:::

Det förtjänar också att upprepas med vilken tidshorisont jag gör den här listan.

Annons

Listan är en balans mellan ”den här säsongen” och tidigare säsonger. Jag bedömer inte enbart prestationer den här säsongen, men det är heller inte en lista som mäter vilken anfallare som är ”bäst genom tiderna”.

Jag genomför den balansen genom en övning i personligt omdöme och magkänsla.

:::

Det kan vara värt att säga några korta ord om ”problem” jag ställts inför när jag gjort listan (och samma resonemang kan såklart tillämpas på samtliga tre tidigare listor).

Ett, vilka positioner har egentligen spelare? Det är i dagens olika spelsystem inte alltid lätt att skilja mellan t ex anfallare och offensiva mittfältare. Gränserna flyter. Vi har exempelvis spelare som Andrei Arshavin, Samir Nasri och Florent Malouda som kan sägas vara lite både-och. De är inte med på den här listan då jag valt att betrakta och bedöma dem som mittfältare.

Annons

Två, skador ställer till det. En spelare kan vara fantastiskt bra, men befinner han sig i sjukstugan mest hela tiden så blir nyttan för laget ändå rätt liten. Det är en dimension jag definitivt väger in och vilka spelare det kanske har drabbat i den här listan är nog rätt lätt att inse.

…………………………………………………

PREMIER LEAGUES TOPP-10 – ANFALLARE

(1) Carlos Tevez, Man City

Har imponerat under samtliga fem säsonger i den engelska ligan. Han räddade på egen hand kvar West Ham i Premier League, gjorde flera avgörande insatser för Man Utd och är extraordinärt betydelsefull för Man Citys storslagna projekt och helt central för Mancinis taktik. Fansen älskar hans höga arbetsetik som Tevez däremot kombinerar med snabbhet, teknik och ren och skär målfarlighet. På planen är Tevez en spelare av högsta världsklass.

Annons

(2) Didier Drogba, Chelsea

En formidabel närvaro i den engelska fotbollens kanske tyngsta och mest potenta anfall. Kombinerar en mångfald av egenskaper – god teknik, kraft och styrka, snabbhet, bra skott och huvudspel, en god blick för spelet samt inte minst förmågan att kliva fram i avgörande matcher. Drogba är en av de regerande mästarnas stora ledarfigurer.

(3) Wayne Rooney, Man Utd

Bidrar med många mål men också med mycket mer än många mål. Trots en trög inledning på den här säsongen så har han ändå skapat många mål. Under förra säsongen växte han fram som Man Utds främste målskytt och nyckelspelare. Outtröttliga arbetsinsatser och laglojalitet har karaktäriserat hans tid på Old Trafford. Rooney är en väldigt mångsidig och oerhört högintensiv anfallare med ett stort värde för laget. Det är en spelare som gör sin omgivning bättre.

Annons

(4) Fernando Torres, Liverpool

En oerhört snabb och bollskicklig anfallare som antagligen, sett till ren och skär dödlighet i termer av målproduktion, är Premier Leagues främste och mest glamouröse avslutare. Även ur form förblir Torres Liverpools främste anfallare och ett hot mot motståndarnas backlinje. Rejält lidande av skadebenägenhet och under senare tid har det även funnits skäl att ifrågasätta anfallarens intresse och engagemang för uppgiften.

(5) Andy Carroll, Newcastle

Stor och tung, target och målskytt – allt förpackat i en spelare som fått ansvaret att axla Newcastles tröja nummer 9. Har övertygat rejält under den här säsongens första halva i en av ligans nykomlingar med en härligt ”brittisk” attityd till anfallsspel. Väldigt effektiv i sitt huvudspel, både i termer av att göra mål och att skapa mål, kraftfull i sitt boxspel och ett väldigt bra skott. Frågan är om och i så fall hur länge han blir kvar på Tyneside.

Annons

(6) Robin van Persie, Arsenal

Sannolikt Premier Leagues mest renodlade avslutare. Van Persie är snabb och teknisk och med ett öga för mål. Men han har också en benägenhet att vara trasig oftare än hel. På planen passar han väldigt väl ihop med Fabregas med vilken han har en närmast telepatisk relation. Passar utmärkt in som spets i Arsenals offensiva taktik även om han inte alltid lyckas bryta lagets ibland för indirekta spelsätt.

(7) Jermain Defoe, Tottenham

En striker av klassiskt brittiskt snitt i princip helt utan finess och krusiduller – det är inte svårt att förstå vad Harry Redknapp gillar med spelaren. Hans stora kännetecken och styrka är snabbheten som tar honom förbi motståndarnas backlinje och väl där så tvekar eller krånglar han aldrig med avslutet – det är pang-på direkt. I ett avseende så gör det honom möjligen något förutsägbar vilket kan vara till hans nackdel mot mer rutinerat och ”internationellt” motstånd.

Annons

(8) Bobby Zamora, Fulham

Zamoras frånvaro den här säsongen på grund utav sitt benbrott snarare än Hodgsons avsked är den stora anledningen till att Fulham befinner sig i närheten av nedflyttningsstrecket, sådan är hans kvalitet och betydelse för Fulhams anfallsspel. Kraftfull och rakt-på-mål så var han en stor anledning till Fulhams drömlika fjolsäsong.

(9) Hugo Rodallega, Wigan

En anfallare vars kvalitet lyser igenom trots att han spelar i ett av Premier Leagues svagare lag. Visade redan i sina debutmatcher sin målfarlighet och under sin första hela säsong i Wigan gjorde han tio mål från sin position på vänsterkanten. Wigan försöker spela en konstruktiv anfallsfotboll och Rodallega är en av de stora anledningarna till att de inte sällan med viss framgång klarar av det. Det bör mest vara en tidsfråga innan en större klubb värvar honom.

Annons

(10) Nicolas Anelka, Chelsea

Stor och snabb, en något annorlunda kombination som Anelka däremot får ihop på ett bra sätt. Det kompletterar han med god teknik som gör honom till en giftig avslutare. Anelka lider av att han inte riktigt får samma utväxling på planen när Drogba spelar och därmed inte får en lika central roll, men han gör fortfarande viktiga bidrag och han är en väldigt värdefull spelare att ha på planen när Drogba inte spelar.

:::

Bubblare:

» Peter Crouch, Tottenham
» Darren Bent, Sunderland
» Kevin Davies, Bolton
» Dimitar Berbatov, Man Utd
» Roman Pavlyuchenko, Tottenham

…………………………………………………

Personligen gillar jag inte alls det här med listor – som jag betraktar som något som fördummar snarare än förhöjer den pågående fotbollsdiskussionen.

Men jag är inte mer bortkommen än att jag inser att listor är något som både engagerar och skapar intresse. Därför väljer jag att i viss utsträckning tolerera dem.

Annons

Nu är projektet med att ”lista positioner” över. Jag vänder mig därför till er, kära läsare, om era idéer om vad som kan och bör listas i framtiden.

Alla idéer kommer inte att användas, och listor kommer fortfarande att vara något relativt sällsynt på den här bloggen – men jag är tacksam för goda, originella och framför allt genomförbara idéer från er.

Och självklart – bloggen älskar er!

Be Champions!!

Publicerad 2010-12-20 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto