Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Life Is Like a Box of Chocolates

Peter Hyllman

Frågan har växt sig allt större i de flesta Arsenalsupportrars huvuden: Hur i hela friden kan vi ta oss förbi Pep Guardiolas Barcelona?

Mitt intryck är att den huvudsakliga inställningen är tämligen pessimistisk, det är inte många som tror det är möjligt och istället fokuserar många på det positiva i att bara ha ligastriden kvar att fokusera på.

Bakgrunden är naturligtvis Barcelonas episka första halvlek på Emirates förra säsongen och därefter Messis överkörning av Arsenals backlinje på Camp Nou – det gav intrycket av ett hopplöst överlägset Barcelona.

Henry Winter beskriver matchernas skeenden tämligen målande:

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/champions-league/8320398/Barcelonas-passion-for-possession-is-something-English-football-clubs-should-share.html

Annons

Men jag tror det är en onödigt negativ inställning.

:::

Det  går också i båda dessa matcher att finna ledtrådar i hur Arsenal trots allt ändå kan slå Barcelona.

Ett otäckt offensivt Barcelona har i ligaspel och europaspel den här säsongen sammanlagt släppt in 15 mål. Av dessa mål har nio tillkommit genom inlägg och inspel från kanterna, genom attacker längs kanterna eller på frispark.

Guardiola startar ofta matcherna med en 4-3-3-formation som därefter ofta omformas till en 3-4-3-formation där det lämnas vida utrymmen bakom ytterbackarna.

Det var det Arsenal utnyttjade förra säsongen och genom vilket de gjorde sammanlagt tre mål.

Detta måste kombineras med ett tätt och aggressivt presspel på Barcelonas bollförande mittfältare och på Leo Messi – något som bland andra Jack Wilshere också påtalat.

Sid Lowe – The Guardians La Liga-specialista – verkar hålla med mig när han tar upp tre goda lektioner för Arsenal.

Annons

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/feb/15/arsenal-barcelona

:::

Mycket har också förändrats sedan de för Arsenal så ödesdigra matcherna under 2010.

Arsenal som lag har fått en omgång on-the-job training i att möta Barcelona och bör stå bättre rustade den här gången. De vet vad de möter.

Arsenals backlinje är mer ordinarie den här gången och inte minst mer kompetent och samspelad. Alexander Song spelar dessutom på sin ordinarie position.

Den här gången har Arsenal Arshavin och van Persie att tillgå i offensiven vilket utgör ett rejält ökat hot mot Barcelonas backlinje. Nasri har dessutom tagit ett sjumilakliv i sin utveckling.

Och det verkar också som om Nasri är tillgänglig.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1357214/Arsene-Wenger-delighted-Samir-Nasri-Barcelona.html

:::

Matchen?

Annons

Jag tror på ett resultat som ger eko i fotbollsvärlden. För några dagar sedan sa jag 4-1 till Arsenal. Det var bara halvt på skoj.

Arsenal har bara fruktan själv att frukta.

…………………………………………………

För Arsenalsupportrar att hejdlöst rationalisera och för andra supportrar att skrocka åt det ironiska.

Men när Jack Wilshere går ut och säger ”we’ll learn from last year, but we need to get in their faces and, if you like, be a bit nasty, in a footballing sense, to get the ball back.”, så låter det ju misstänkt likt den inställning som Arsenal så ofta kritiserar sina motståndare för att tillämpa.

Get it up ’em! Stick it to ‘em!

https://www.guardian.co.uk/football/2011/feb/13/arsenal-barcelona-jack-wilshere

Don’t get me wrong – han har helt rätt tänk och jag uppskattar verkligen inställningen.

…………………………………………………

Annons

The Guardians Football League Blog ställer fyra frågor som Queens Park Rangers måste besvara: (i) Är QPR ett enmanslag?, (ii) Kan Neil Warnock coacha anfallare?, (iii) Är QPR:s försvar för svagt?, samt (iv) Har QPR råd att missa uppflyttning?

https://www.guardian.co.uk/football/football-league-blog/2011/feb/15/qpr-nottingham-forest-taarabt

…………………………………………………

En 19-årig Crawley Town-supporter har blivit avstängd på livstid för att i klubbens kampvideo inför helgens FA-cupmöte ha gjort flygplansgester vilket är ett välkänt hån av den för Man Utd traumatiska München-katastrofen.

Videon i dess redigerade format:

[youtubeplay id=”8I0v0vAUoeU” size=”large”]

Crawley Towns VD Alan Williams säger i ett uttalande: [”We immediately pulled it off the website and removed it from YouTube. We’ve called in the police to see if they will press charges and we have identified the idiot responsible and banned him from the club for life.”]

Annons

Maken till överreaktion.

Jag kan inte påstå att jag uppskattar gesten som den 19-årige supportern gör men någonstans får man ta med i beräkningen att han ”bara” är 19 år.

Det känns som att Alan Williams och Crawley Town är väldigt ovana vid strålkastarljuset och följaktligen drar till med en helt orimlig sanktion för en tämligen harmlös åtgärd.

Stänga av honom för livet? Anmäla honom till polisen? Ta honom i örat och give him a kick up his backside.

Det räcker.

Det är en fotbollsfest vi har att se fram emot i helgen. Låt oss inte förpesta den med den här typen av tråkigheter.

…………………………………………………

Tung seger för Newcastle igår borta mot Birmingham – i skuggan av all Champions League-dramatik. Peter Lövenkrands och Leon Best var målskyttarna för Toon.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/8326335/Birmingham-City-0-Newcastle-United-2-match-report.html

Annons

:::

Och Man City tog med sig 0-0 tillbaka till Manchester mot grekiska Aris i vad som var en tämligen tafflig tillställning.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-city/8326315/Aris-Salonika-0-Manchester-City-0-match-report.html

Och det enda dåliga med det resultatet är väl att det innebär att Man City nu måste vinna returen.

Men det ska de väl inte kunna misslyckas med?!

:::

Vedran Corluka skadade sig som en följd av Flaminis vansinniga tackling i går kväll.

Rapporterna vid skrivande stund är oklara om hur länge han blir borta – men det gissas på resten av säsongen.

Jag uppdaterar bloggen under dagen när ny information kommer.

:::

Ikväll möts också Man Utd och Newcastle i femte omgången av FA Youth Cup. Den ska gå att följa med hjälp av lämplig stream.

Själv måste jag försöka hinna spela av en seriematch i pingis så snabbt som bara möjligt för att hinna hem i tid till kvällens matcher.

Annons

Det blir till att smasha dubbelt så snabbt.

Be Champions!!

Publicerad 2011-02-16 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto