Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Something Is Rotten in the State of Denmark

Peter Hyllman

Kan det vara så illa att Chelseas Champions League-match mot FC Köpenhamn är en ödesmatch för Carlo Ancelotti?

Efter att ha åkt ur FA-cupen mot Everton i helgen så har Chelsea i praktiken bara en enda turnering kvar att spela om – Champions League.

Chelsea har nu rest till Köpenhamn samtidigt som rykten börjar cirkulera alltmer ihärdigt om att Carlo Ancelotti är på väg att ta över Roma efter det att Claudio Ranieri lämnat det uppdraget.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1358971/Chelsea-boss-Carlo-Ancelotti-set-offered-Roma-job.html

Carlo Ancelotti har å andra sidan bestämt sagt nej på frågan om han är beredd att lämna klubben – men han lade också till att det är upp till ägaren att avgöra om han ska vara kvar eller ej.

Annons

:::

Det är klart – om man ska få välja en match att ha som ödesmatch så antar jag att det går att välja sämre än FC Köpenhamn.

Om man heter Carlo Ancelotti och är manager för Chelsea.

:::

Egentligen stämmer det ju inte att Chelsea bara har Champions League kvar att spela om.

Visst, från titelstriden är de med till visshet gränsande sannolikhet borta. Men de är inblandade i en kanske ännu viktigare blood match om att kvalificera sig till nästa säsongs Champions League.

De ligger just nu två poäng back på Tottenham på fjärde plats och ytterligare två poäng bakom Man City (som har en match mer spelad) – och formkurvan ser ut att närma sig fryspunkten.

Jag antar att det kan ses som ett argument både för att byta ut Ancelotti och för att behålla honom.

Men det är skarpt läge för Chelsea – så ska man byta ut honom så får man också stå risken det medför.

Annons

:::

Carlo Ancelotti ser nu det stundande Champions League-spelet som något som kan få laget att återfå motivationen.

Det är den enda stora titel som Chelsea inte har vunnit sedan Roman Abramovich tog över klubben – och för flera av lagets centrala profiler så är det här därför den viktigaste titeln.

De har varit så förtvivlat nära så pass många gånger – ska de lyckas så här på det här lagbyggets senhöst?

För att svara på den frågan så tror jag inte vi ska låta oss luras av lagets ligaform – jag tror det kommer ha rätt lite med saken att göra.

Köpenhamn tar sig Chelsea förbi med lätthet – danskarna får ursäkta – men sedan är det helt och hållet beroende på lottningen och vad som händer för dagen.

…………………………………………………

TO BE OR NOT TO BE

På något vis får man känslan av Chelsea som lag att det håller på att vittra sönder inifrån.

Annons

Till en viss del är det med största sannolikhet fysiskt betingat. Carlo Ancelotti själv har exempelvis sagt att endast John Terry och Branislav Ivanovic spelar som han säger ”100% fit”.

Om han med det menar att övriga dras med skador eller slitage förtäljer inte riktigt historien.

Men till en större del upplever jag det som mentalt eller lagpsykologiskt betingat.

:::

Och då menar jag egentligen inte bara spelare för spelare, eller ens spelarna som grupp, utan laget och klubben som helhet.

Januarivärvningarna är delvis ett exempel på det.

Värvningen av David Luiz kändes vettig – det var en spelare på en position där Chelsea verkligen behövde förstärka. Och det var hög kvalitet på spelaren som togs in, i en bra ålder, och till ett rimligt pris.

Värvningen av Fernando Torres å andra sidan kändes desto mer märklig. Det var inte kvaliteten på Chelseas anfallare som var lagets problem. Det är också en värvning som förändrar sammansättningen på ett i grunden fungerande anfall.

Annons

Det kändes antingen som någon form av panikvärvning eller som ett sätt att övertyga omvärlden och kanske inte minst sig själva om att Chelsea fortfarande var med i matchen.

Problemet är att när man behöver ägna sig åt sådana demonstrationer så är man redan ute ur matchen. Man har bara inte fattat det själv ännu.

Mest blir jag kanske inte klok på hur man kan komma på idén att bänka en spelare som Didier Drogba.

:::

Redan ett bra tag innan jul när Chelseas svacka hade inletts så pratade Carlo Ancelotti om lagets problem som en fråga om självförtroende, ”confidence”.

Ancelotti pratar fortfarande om confidence – efter helgens match mot Everton så var det fortfarande ett confidence-problem

Men det går inte att förklara bort en tre månaders lång svit bara med att prata om brist på självförtroende, som något som kan åtgärdas ”när som helst” bara man får något med sig igen – ett resultat, ett mål, whatever.

Annons

Inte för ett erfaret och vinnarvant engelskt topplag. Det ingår i själva definitionen av ett sådant lag att inte drabbas av sådana problem.

:::

Jag tror att Alan Hansen har hittat ett korn av sanning.

https://www.telegraph.co.uk/sport/columnists/alanhansen/8336702/Alan-Hansen-Chelsea-have-lost-the-mentality-of-champions-and-their-hunger-for-success.html

Samma vilja finns inte längre i laget – eller snarare kanske hos vissa enskilda spelare. Förra säsongen slogs de för att återerövra ligatiteln från Man Utd och något av sin professionella heder.

Kanske var det att betrakta som det Chelsealagets dödsryckning.

Alla lagbyggen har en livscykel – under vilken de stiger, når sin topp och därefter faller från. Det är oundvikligt och går inte att komma ifrån, och det är inget som i sig har att göra med åldern på respektive spelare.

Annons

Det är ett resultat av att en känsla av nöjdhet och brist på hunger sprider sig i spelartruppen.

En manager kan hantera det genom att skoningslöst sålla bort de element han ser som drabbats av detta, och genom att kontinuerligt tillföra nya spelare med sådan hunger som håller spelartruppen alert.

Kärnan i dagens Chelsealag är densamma som tog Chelsea till Englands fotbollstopp redan 2004.

Som livscykel betraktat så är den snart dubbelt så lång som motsvarande livscykler för Arsenals och Man Utds framgångsrika lagbyggen under 1990- och 2000-talet.

Däri ligger Chelseas strategiska problem.

…………………………………………………

PRINCE OF DENMARK

På Parken ikväll spelar för Chelseas motståndare FC Köpenhamn den rutinerade danske yttern Jesper Grönkjaer.

Frågan är om någon spelare någonsin har gjort ett viktigare eller mer betydelsefullt mål för sitt klubblag.

Annons

:::

Det var ligasäsongens sista match 2002/03.

Chelsea mötte Liverpool hemma på Stamford Bridge i vad som var en ren och skär shoot-out om den sista platsen till nästa säsongs Champions League.

Båda lagen stod på 64 poäng.

Sami Hyypiä gav Liverpool ledningen men Marcel Desailly kvitterade för Chelsea efter ett inlägg från Grönkjaer.

I 26:e minuten så tar sig Grönkjaer förbi John-Arne Riise och skjuter bollen lågt förbi Dudek i Liverpools mål fram till 2-1 för Chelsea, ett resultat som stod sig matchen ut.

Det var ett mål som kom att kallas för ”the £1bn goal”.

Chelsea var kvalificerade för Champions League. Bara några veckor senare köpte Roman Abramovich klubben.

:::

Chelsea gick över natten från ett lag i fullständig finansiell ruin till engelsk fotbolls då mest dominerande och resursstarka kraft.

Annons

Från att ha följt Leeds ras ner i seriesystemet till att rita om toppen av den engelska och europeiska fotbollskartan.

:::

Jesper Grönkjaer höll sig kvar en säsong under Abramovich nya lagbygge – men han lämnade ungefär samtidigt som Claudio Ranieri.

Spelaren som tog klubben till finrummet fann samtliga platser upptagna när de väl befann sig där.

Ikväll spelar han för FC Köpenhams europeiska cupdrömmar mot sitt gamla lag som har misslyckats uppfylla en enda dröm under Abramovichs tid i klubben – drömmen om en seger i Europa.

…………………………………………………

Plymouth Argyle har tvingats in i administration och har bestraffats med tio poängs avdrag – vilket gör att klubben ligger dundersist i League 1 och kommer flyttas ned för andra säsongen i rad, nu till League 2.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1359188/Plymouth-land-10-point-penalty-head-administration.html

Annons

…………………………………………………

Man Citys legend Mike Summerbee tycker att engelsk press är taskiga och inte så lite sjaskiga som ger så mycket utrymme åt Man Utd och så lite åt good old Man City.

[”I am already fed up of seeing and reading about that Rooney goal. It was special – any football fan would admit that – but you can have too much of it. The day after the derby I came back from watching my grandson score two goals in his Sunday morning match, switched on the telly and there was that goal again. I turned over to Antiques Roadshow.”]

Poor guy!

…………………………………………………

Tisdagskvällen bjuder också på Blackpool vs Tottenham – en uppskjuten match från i julas.

Den matchen har verkligen alla förutsättningar att bli en riktig godbit.

:::

Härlig seger igår kväll för West Ham hemma mot Burnley i FA-cupens femte omgång – och vilken debut av Thomas Hitzlsperger!

Annons

Det är i cuperna det ska ske för West Ham den här säsongen. I kvartsfinalen får de ta sig an Stoke på bortaplan.

:::

Till sist…

Be Champions!!

Publicerad 2011-02-22 01:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto