Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Blades of Steel

Peter Hyllman

2006/07 spelade Sheffield United i Premier League – men fick se sig själva nedflyttade på säsongens sista dag efter att West Ham tagit en otippad seger på Old Trafford och efter diverse kontroverser rörande West Hams värvningar av Carlos Tevez och Javier Mascherano.

Sedan dess har Sheffield United flirtat med uppflyttning några gånger men finner sig den här säsongen i rejäla problem – efter 32 omgångar ligger de på nedflyttningsplats i The Championship, fem poäng under nedflyttningsstrecket.

:::

I tisdags kväll reste Sheffield United till Glanford Park för att möta Scunthorpe United i en ren sexpoängare till bottenmöte. Scunthorpe ligger en poäng bakom Sheffield United med en match mindre spelad.

Matchen speglade mycket av Sheffield Uniteds säsong så här långt.

De sprang fram till en tvåmålsledning tidigt i första halvlek men hade innan halvtid släppt in två mål till ställningen 2-2. Under den andra halvleken tog de inte tag i matchen utan Scunthorpe kunde istället avgöra och fullborda vändningen till 3-2.

Annons

:::

Sheffield United har nu inte vunnit en ligamatch på tolv hela omgångar.

Det är en klubb i ett fritt fall de är oförmögna att stoppa – huvudsakligen för att där inte verkar finnas någon reell sjukdomsinsikt, det verkar inte ha gått in hos dem att de är på väg att åka ner i League 1.

Istället pågår ett tämligen destruktivt försök att fördela skuld. Det är styrelsens fel, det är ordförandens fel, det är Bryan Robsons fel, det är Neil Warnocks fel, det är spelarnas fel eller det är nuvarande manager Micky Adams fel.

Det är West Hams fel. Fortfarande.

Oftast finns det bara ett sätt att bryta sådan organisatorisk röta – det är att åka ur och tvingas genomgå den psykologiska och organisatoriska process som leder fram till krismedvetenhet och konstruktiv handlingskraft.

:::

Vid sidan av planen har det varit turbulent i Sheffield United – precis som brukar vara fallet i problemklubbar.

Annons

Micky Adams är den tredje managern på kort tid – efter Gary Speed som lämnade för att ta över Wales och Kevin Blackwell som var på väg bort redan efter förra säsongen men som lämnade först tre matcher in på denna.

Vilket fördröjde och försvårare en möjlig förnyelseprocess inför den här säsongen.

Svagt ledarskap och beslutsfattande av den före detta ordföranden Kevin McCabe – som avgick i november – är en smått oundviklig dom.

…………………………………………………

FREE FALLING

John AshdownThe Football League Blog har granskat de lag som relegerats från Premier League och därefter ramlat ända ner i League 1 och kommit fram till lite intressanta data.

Annons
Lag

Nedflyttade från PL

Nedflyttade från Championship

Säsonger i Championship

Bradford 2000/01 2003/04 3
Southampton 2004/05 2008/09 4
Wimbledon 1999/00 2003/04 4
Oldham 1993/94 1996/97 3
Sheff Wed 1999/00 2002/03 3
Notts County 1991/92 1994/95 3
QPR 1995/96 2000/01 5
Nottingham F. 1998/99 2004/05 6
Norwich 2004/05 2008/09 4
Leeds 2003/04 2007/08 3
Leicester 2003/04 2007/08 4
Charlton 2006/07 2008/09 2
Millwall 1989/90 1995/96 6
Barnsley 1997/98 2001/02 4
Man City 1995/96 1997/98 2
Luton 1991/92 1995/96 4
Swindon 1993/94 1994/95 1
Snitt: 3,6

Sammantaget har alltså 17 lag sedan 1990 åkt ner från Premier League och genom The Championship till det som nu är League 1. Elva av dessa lag har tillbringat antingen tre eller fyra säsonger i The Championship innan de åkt ner i League 1.

Det är ett mönster som blir än mer tydligt markerat under den här sidan av 2000-talet när endast ett av åtta lag (Charlton) går emot tre-/fyraårs-trenden genom att åka ner redan efter två säsonger.

:::

Sheffield United är just nu inne på sin fjärde säsong i The Championship sedan de åkte ur Premier League – med andra ord vid den tidpunkt under cykeln då nedflyttade PL-lag är som allra svagast.

Annons

:::

Jag föreställer mig att några fans härinne kanske börjar skruva på sig lite oroligt.

Men Watford flyttades ner samtidigt som Sheffield United – och verkar ha hittat stabil grund att stå på igen i The Championship. Och ett antal lag har naturligtvis åkt ned för att därefter gå upp igen.

Reading och Derby flyttades ned till The Championship 2007/08 och bör alltså vara i farozonen under den här och kommande säsong. Reading verkar ha stabiliserat sig igen – men Derby har kanske goda skäl att känna viss oro.

Middlesbrough flyttades ned 2008/09 och bör alltså betrakta säsongerna 2011/12 och 2012/13 som ett stålbad. Sett till klubbens utvecklingskurva så befinner de sig definitivt i farozonen.

Burnley, Hull och Portsmouth är lagen som därefter ligger på tur.

…………………………………………………

Otroligt tung seger för Queens Park Rangers i tisdags hemma mot Ipswich samtidigt som flertalet av toppkonkurrenterna tappade poäng i slutminuterna – Leeds, Norwich och Nottingham Forest.

Annons

Forest gjorde 2-1 på tilläggstid hemma mot Preston men ännu längre in på Fergietime så tillät de Preston att kvittera. Shambles!

:::

Samtidigt gjorde Crawley Town – tillbaka i The Conference Premier – kanske ett avgörande ryck som tar dem till The Football League när de vann hemma mot Southport med 1-0 samtidigt som AFC Wimbledon förlorade med 0-1 hemma mot Arsenaldödarna Wrexham.

AFC Wimbledon leder fortfarande tabellen med tre poäng före Crawley Town – men med fem matcher mer spelade.

…………………………………………………

0-0 – WILL THEY FUCK IT UP?

Ikväll spelas returerna i Europa League – där Liverpool tar emot Sparta Prag kl 19:00 och Man City tar emot Aris två timmar senare.

De båda engelska lagen fick med sig de planerade 0-0-resultaten från de första bortamatcherna och bör betraktas som klara favoriter att ta sig vidare – även om båda lagen alltså måste vinna för att ta sig vidare.

Annons

Man City kommer om de går vidare att med 99,9% sannolikhet att ställas mot Dynamo Kiev i åttondelsfinalen samtidigt som Liverpool vid avancemang ställs mot antingen Lech Poznan eller Braga – där Lech tar med sig en 1-0-ledning ner till Portugal.

:::

Är man inte förtvivlat intresserad av en specifik match så måste jag säga att Fotbollskanalens ”superlive”-sändning faktiskt förhöjer upplevelsen av Europa League rätt rejält.

Men visst var väl studiograbbarna lite väl elaka mot ”Martin Petersson” i torsdags?

Kan jag tycka.

…………………………………………………

PREMIER LEAGUE ROUND-UP

Det har ju faktiskt spelats ligamatcher i veckan också. I tisdags matchade Blackpool hemma mot Tottenham och igår kväll så tog Arsenal emot Stoke hemma på Emirates.

:::

Blackpool 3-1 Tottenham

En blytung seger för Blackpool som verkar ha hittat tillbaka till någon form av form igen efter att ha befunnit sig i en monumental svacka.

Annons

Det är svårt att karaktärisera resultatet i relation till matchbilden. Å ena sidan så försvarade sig Blackpool heroiskt och några av målen man gjorde var offensivt fotbollsgodis.

Å andra sidan så var det bollar som räddades på mållinjen, idioträddningar, det var ett felaktigt andra mål som borde dömts bort för offside, och målchans på målchans för Tottenham.

Inte för att Blackpool ska skämmas, eller att Tottenham fick något annat än de förtjänade – men det är bara svårt att veta vad man kan ta med sig från den här matchen till kommande omgångar.

Surt dock för Tottenham att missa chansen att gå förbi Man City i tabellen.

:::

Arsenal 1-0 Stoke

Arsenal tog de så viktiga tre poängen men svettas nog lite oroligt över skadorna på Fabregas och Walcott.

Jag har inte så mycket mer att säga om matchen just nu då jag inte såg den men vad jag förstår så var matchbilden – både på fotbollsplanen och härinne på kommentarsfältet – den väntade.

Annons

Så här beskriver The Guardian matchen:

https://www.guardian.co.uk/football/2011/feb/23/premier-league-arsenal-stoke-report

…………………………………………………

Mållöst i Marseille för Man Utd. Det speglade väl matchbilden hyfsat. Mot slutet var det uppenbart att Ferguson var mest intresserad att behålla resultatet utan att riskera för mycket på att försöka göra mål.

Men 0-0 kan vara ett klurigt resultat att ta med sig hem – då ett oavgjort resultat också i returen betyder respass (alternativt en högst oviss straffläggning).

Men in alles ett hyfsat habilt dagsverke av Man Utd.

:::

Det här komedistycket är ju på sitt sätt lite roligt – men finns det någon etnisk folkgrupp mot vilken rutinen inte är tämligen nedsättande och föraktfull?

Eller blir sådant okej för att man låtsas som att skämten kommer från en terrorist?

Annons

Be Champions!!

Publicerad 2011-02-24 00:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto