Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sunday Delilah

Peter Hyllman

Bara en vecka efter att de två lagen möttes i ligan så drabbar de samman igen i ett hett FA-cupmöte.

West Ham vann det mötet med 3-0 men kan knappast förvänta sig att en lika lätt resa i en kvartsfinal i FA-cupen – mot ett Stoke som har chansen att nå Wembley för första gången sedan 1972, när man slog Chelsea i finalen av Ligacupen, och för blott andra gången i deras historia.

Det är också ett revanschmöte mellan de båda lagen för den här säsongen med tanke på att West Ham slog ut Stoke ur Ligacupen.

:::

Få känner kanske till det men Stoke vs West Ham är ett riktigt klassiskt cupmöte i England.

Det går tillbaka till den makalösa semifinalen i Ligacupen mellan de båda lagen under säsongen 1971/72 – en semifinal som spelades under två olika år och tog två månader att slutföra.

Annons

Först i det andra omspelet – på Old Trafford – lyckades Stoke dra det längsta strået.

Läs mer här:

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1365422/Stoke-City-v-West-Ham-Why-1972-semi-final-claim-best-cup-tie-ever.html

:::

Match Facts:

♦ Stoke har vunnit två av de tre FA-cupmatcher de har spelat mot West Ham.

♦ John Carew har gjort åtta mål på sina nio senaste FA-cupmatcher.

♦ Demba Ba har gjort fyra mål på tre ligastarter för West Ham, varav ett mot Stoke.

♦ Stoke har ännu inte förlorat någon match hemma på Britannia Stadium under 2011.

:::

Thomas Hitzlsperger har varit borta länge på grund av skada men har kommit in och på kort tid blivit en viktig gestalt i West Hams lagbygge. Jamie Jackson på The Guardian med en läsvärd artikel.

https://www.guardian.co.uk/football/2011/mar/12/thomas-hitzlsperger-west-ham

Annons

…………………………………………………

Man City flög direkt hem från Kiev utan att sova över där i syfte att vara bättre redo för dagens match mot Reading.

FA-cupen har blivit en viktig prioritet för Man City i deras jakt på klubbens första titel på 35 år. Hittills har man haft en tämligen bekväm resa till kvartsfinalen mot Leicester, Notts County och ett ointresserat Aston Villa hemma.

Nu krävs en seger mot Reading för att nå klubbens första semifinal på 30 år.

Man City har vunnit FA-cupen fyra gånger, senast 1969, samtidigt som Reading aldrig har gått längre än till dess semifinal.

Men Reading har ett bra stim. Det är andra året i rad man når kvartsfinalen i FA-cupen. Den här säsongen har man redan slagit ut Premier League-motstånd i form av West Brom och Everton. Därtill är man obesegrade under de sju senaste matcherna.

Annons

Reading är däremot tungt skadedrabbat för tillfället, samtidigt som Man City börjar känna av plågorna av en lång kall säsong.

:::

I ännu ett försök att fundera kring hur man ska ”få liv i FA-cupen” igen så kommer Paul Wilson på The Guardian fram till det briljanta: Det bästa vore om det blir ett Manchesterderby i finalen.

Det skulle ge finalen en hype.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/mar/06/fa-cup-final-manchester-derby

Visst – det vore ju en speciell match på många sätt och vis.

Men själv ser jag ju att FA-cupen och dess final skulle livas upp väl så betänkligt av en final mellan till exempel Bolton och Stoke.

Det skulle ge The Harry Redknapps och Gerard Houlliers här i världen, alltså de medelstora klubbarna i Premier League och strax därunder, en upplysning om att FA-cupen verkligen kan vara värd att satsa på för att nå europeiskt cupspel, att det är en turnering som inte är vikt åt storlagen.

Annons

Och om de lagen börjar satsa på riktigt, så måste storlagen i förlängningen också skärpa till sig. För mot ett hårt kämpande Aston Villa vinner inte Man Utd med sin tredjerotation.

:::

Den stora lördagsintervjun i The Guardian är med Readings Jobi McAnuff som ger ett något annat intryck än stereotypen av den vanlige fotbollsspelaren, bland annat har han startat en spelaragentur.

https://www.guardian.co.uk/football/2011/mar/12/jobi-mcanuff-reading-manchester-city

[“McAnuff explains why he believes it is important to introduce a salary cap to ensure fans are not priced out of following their team … and expresses concern about the number of ‘overpaid players doing an average job’.”]

Inför en cupmatch mot Man City?! Cheeky!

:::

Match Facts:

♦ Man City och Reading har mötts två gånger tidigare i FA-cupen, båda gångerna har det gått till omspel som Man City vunnit stort (7-0 och 4-0).

Annons

♦ Man City har förlorat tre av sina fyra senaste matcher mot Reading.

♦ I samtliga tre av de senaste matcherna mellan lagen så har det blivit ett mål i den 88:e minuten eller senare.

♦ Edin Dzeko har spelat två FA-cupmatcher för Man City och gjort mål i båda.

♦ Readings Shane Long har gjort fyra mål i sina fyra senaste FA-cupmatcher.

…………………………………………………

Daily Mails Joe Bernstein publicerar igår kl 11:10, strax efter kl 12 svensk tid, en artikel inför gårdagens match mellan Man Utd vs Arsenal med en rubrik som innehåller orden ”Grumpy Old Men”.

Frågan är vem han har ”stulit” det ifrån – mig eller Peter Wennman på Aftonbladet.

Eller kan det vara så att just den filmtiteln är en tämligen känd del av vår populärkulturella referensram – och att den därför lätt används i ett sådant här sammanhang?

Apropå vad något ljushuvud trodde sig ha upptäckt igår.

Annons

:::

Lottningen av FA-cupens semifinaler äger rum kl 17:00 ikväll – lagom i tid inför kvällens match mellan Man City och Reading.

Kommer kanske med en blogg då som summerar helgen och kommenterar lottningen.

Be Champions!!

Publicerad 2011-03-13 11:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto