Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ingenmansland

Peter Hyllman

Lördagskvällens match står mellan de två lagen runt tabellens absoluta mittpunkt – Everton och Fulham.

Om den här säsongens cupspel hade gått annorlunda så hade lagen haft rätt precis lika långt upp till europaspel nästa säsong som ned till nedflyttning till The Championship.

Sådan har säsongen varit för båda lagen att den inte riktigt lyckats infria de löften och förhoppningar som fanns inför den.

Everton har under många år varit ”laget nästan” – ett imponerande lagbygge som befunnit sig strax under den engelska ligans högsta nivå, och som alltid sett ut att ha potentialen att åtminstone tillfälligtvis slå sig in bland dem.

Fulham hade en remarkabel fjolårssäsong som kulminerade i en final i Europa League. Förhoppningen var att kunna bygga vidare på den framgången den här säsongen.

Annons

Men skador och en materiell verklighet har hunnit ikapp båda lagen.

:::

Everton är perenniellt skadedrabbat, nu senast blev exempelvis deras diminutive playmaker Mikel Arteta dömd att missa återstoden av säsongen, och Fulham har lidit stora kval av att se sin store målskytt Bobby Zamora bryta benet i början av säsongen.

Därtill är det två lag som i viss mening måste sägas ha överpresterat sett till sina finansiella och spelarmässiga förutsättningar. De krav och förväntningar som ställs på lagen är alltså inte alltid realistiska.

Fulham kramade ut små mirakel ur sin spelartrupp under förra säsongen och det var nog en orealistisk tanke att de skulle kunna nå upp till samma nivå den här säsongen.

Särskilt var det orealistiskt att tro att den fina cupformen skulle kunna översättas till en hög ligaposition. Ligaspel är ett annat monster än vad cupspel är och ställer mycket högre krav på spelartruppen.

Annons

Everton har under flera års tid skapat underverk sett till klubbens finansiella förutsättningar som knappt tillåter några utsvävningar. Det är ett fantastiskt jobb av David Moyes och hans coach- och scoutingstab att med de små medlen skapa en så pass slagkraftig spelartrupp.

Framgången tidigare säsonger är nu deras stora fiende när verkligheten den här säsongen ser ut att ha kommit ifatt dem. De bedöms efter tidigare nivåer och klubben uppfattas som att den är på tillbakagång, när det egentligen är så att de skjutit långt över sin position tidigare säsonger.

:::

Matchen står också mellan två managers som av olika skäl kan vara på väg att röra på sig i sommar.

David Moyes har signalerat att samtal mellan honom och Evertons klubbledning måste äga rum om hur man ska kunna föra laget framåt. En form av samtal som har karaktären där det måste finnas en enighet för att man ska fortsätta framåt i gemensam tropp.

Annons

Mark Hughes å sin sida har nämnts på Bayern Münchens shortlist som möjliga efterträdare till Louis Van Gaal – Mark Hughes spenderade en tid som spelare i Bayern under 1980-talet, mellan sin tid i Barcelona och sin andra sejour i Man Utd.

:::

Utgången av matchen – som börjar 18:30 – kan säga en hel del om hur resten av säsongen kommer att te sig för både Everton och Fulham.

…………………………………………………

Daniel Sturridge värvades av Chelsea från Man City 2009 och befinner sig nu på lån hos Bolton där han gör stor succé.

Han har gjort fyra mål på fem matcher för Owen Coyles lag och har funnit sig själv i Bolton på samma sätt som Jack Wilshere gjorde förra säsongen.

Här en ingående lördagsintervju med Daniel Sturridge där han pratar såväl nutid som framtid.

https://www.independent.co.uk/news/people/profiles/daniel-sturridge-im-aiming-for-the-stars-im-not-happy-in-the-shadows-2245082.html

Annons

:::

Man City sålde alltså den här unge och något volatile spelaren till Chelsea för £4m och värvade den unge och något volatile Mario Balotelli för £24,5m ett år senare.

Jag är inte säker på att den affären var alldeles lysande.

…………………………………………………

Det senaste laget att sätta ut en startelva på planen bestående av endast engelsmän var Aston Villa, för tolv år sedan.

Den 27 februari 1999 ställde John Gregory, då manager för Aston Villa, upp med en startelva endast bestående av engelsmän i mötet med de lokala rivalerna Coventry.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/feb/25/premier-league-foreign-players-aston-villa

Länkad blogg diskuterar det osannolika i att det någonsin kommer att hända igen samt fördelar och nackdelar med det.

Vad säger ni? – finns det något egenvärde i den här strävan i att ha många eller i alla fall ett visst antal engelsmän eller britter i startelvan eller truppen. Vilka är fördelarna och nackdelarna?

Annons

…………………………………………………

The Guardians Football League Blog diskuterar värdet av erfarenhet i den ständigt snurrande managerkarusellen.

https://www.guardian.co.uk/football/football-league-blog/2011/mar/08/gary-johnson-northampton-paul-hart-swindon

Bloggen noterar att många klubbar tenderar att försöka satsa på ”säkra kort” och rekrytera managers med många års erfarenhet för att reda ut tuffa situationer i ligaspelet.

Samtidigt lyfter bloggen fram exempel som Eddie Howe i Burnley som exempel på att det kan finnas fördelar med att ge ungdomen chansen också.

…………………………………………………

Jag har ännu inte riktigt klarat av att smälta Champions League-lottningen från igår.

Chelsea vs Man Utd – jösses!

Det blir en tung vårsäsong det här. Förlora Champions League till Chelsea. Förlora FA-cupen till Man City. Förlora ligan till Arsenal.

Annons

Kerstin, get out of my head!!!

Be Champions!!

Publicerad 2011-03-19 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto