Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Road to Europe

Peter Hyllman

Kampen om de europeiska platserna är en av säsongsavslutningens olika storylines i England och det är därtill en storyline som är indelad i två enskilda akter.

Dels är det kampen om den sista Champions League-platsen och dels är det kampen om de en eller två återstående platserna till nästa säsongs Europa League.

Fyra omgångar samt en hängmatch återstår av Premier League 2010/11.

Det börjar bli möjligt och hanterbart att spekulera i hur det faktiskt kommer att sluta och det är kanske klokt att göra så här en slö fredag innan ligahelgen drar igång.

Fem lag är framför allt och i praktiken inblandade: Man City, Tottenham, Liverpool, Everton och Bolton.

:::

Fighting from the high ground – Man City, 59p (+21)

En fundamental skillnad från förra säsongen är att Man City i år hela tiden har haft dagsljus mellan sig och lagen nedanför i kampen om den fjärde platsen. Det har dels lättat pressen på dem men även satt de jagande lagen under en tuffare press.

Annons

Det återstående programmet gynnar Man City. De inleder med en klart vinnbar match hemma mot West Ham samtidigt som Tottenham åker till tuffa Stamford Bridge varmed ett sjupoängsförsprång kan öppnas upp. Det ger Man City möjlighet att spela på den marginalen och möjlighet att spela på oavgjort i hemmamatchen mot Spurs, vilket passar dem väldigt bra och Spurs fantastiskt illa.

Återstående matcher: West Ham (h) – w, Everton (a) – l, Tottenham (h) – d, Stoke (h) – w, och Bolton (a) – d.

Total: 67p

Nyckelmatch: Everton (a). Vinner Man City den matchen så är Europakampen avgjord innan den egentligen ens hinner börja. Förlust och de sista omgångarna förblir spännande.

:::

Last Chance Saloon – Tottenham, 55p (+8)

Herregud så många möjligheter som Tottenham har kastat bort den här säsongen i form av trygga trepoängare som blivit till ett eller intet. Senast förra helgen hemma mot West Brom. Oförmågan att vinna måste vinna-matcher har kostat Tottenham övertaget i kampen om en Champions League-plats, och man måste fråga sig hur många ligapoäng Tottenham tappat som en följd av sitt Champions League-äventyr.

Annons

De återstående fem matcherna av säsongen utgör Tottenhams absolut sista chans att rädda säsongen. Men det är också ett infernaliskt svårt matchprogram med bortamatcher mot Chelsea, Man City och Liverpool på schemat. Klarar Tottenham av att lyfta sig?

Återstående matcher: Chelsea (a) – l, Blackpool (h) – w, Man City (a) – d, Liverpool (a) – d, och Birmingham (h) – w.

Total: 63p

Nyckelmatch: Chelsea (a). Ska Tottenham göra det omöjliga så måste de ta trepoängare i åtminstone två av de tre återstående toppmatcherna. En bra start borta mot Chelsea kan ge fart i seglen, och tre viktiga bonuspoäng.

:::

Building momentum – Liverpool, 52p (+12)

Liverpool är ett av vårens absolut mest formstarka lag och har stadigt stigit i tabellen. Laget gjorde vad de kunde på hemmaplan mot Man City och man har kvar att möta just Tottenham i kampen om en av europaplatserna. Liverpool spelar just nu med ett otroligt momentum, allting går deras väg.

Annons

Liverpool har dock ett par halvtrixiga matcher kvar. Vare sig Fulham eller Aston Villa kommer vara lätta matcher och jag tror Tottenham med sitt snabba spel kan ställa till problem för Liverpool på Anfield. Jag räknar med att en poäng skiljer mellan lagen när de båda möts, och det är med den här matchen som Liverpool gör bokslut för säsongen. Resultatet kommer spegla säsongen som helhet.

Återstående matcher: Newcastle (h) – w, Fulham (a) – w, Tottenham (h) – d, och Aston Villa (a) – d.

Total: 60p

Nyckelmatch: Tottenham (h). Givetvis. Jag tror på oavgjort i den matchen mellan två jämspelta lag, men naturligtvis har Liverpool där en god chans att ta sig upp på samma poäng som Spurs med en bättre målskillnad.

:::

Waiting for a Miracle – Everton, 47p (+5)

Evertons återstående matchprogram är klart överkomligt för dem. Men väldigt mycket ska inträffa för att Everton ska få spela europeisk fotboll nästa säsong. Rimligtvis måste de ta in fem poäng på Liverpool samt hoppas att Man City bryter ihop fullständigt mot slutet av säsongen men ändå vinner FA-cupen. I så fall kvalificerar de sig som sexa.

Annons

Realistiskt sett så kan deras ambition först och främst vara att försöka gå förbi lokalrivalerna i tabellen. Men givet Evertons inledning på säsongen är det smått makalöst att de med fyra matcher kvar av säsongen ändå har en teoretisk chans på europeiskt cupspel.

Återstående matcher: Wigan (a) – w, Man City (h) – w, West Brom (a) – w, och Chelsea (h) – d.

Total: 57p

Nyckelmatch: Chelsea (h). Möjlighet för Everton att tjäna in två extrapoäng. Kan få hjälp på vägen om ligan vid det laget redan är avgjord och Chelsea inte har något att spela för.

:::

No Chance in Hell – Bolton, 46p (+1)

Bolton har naturligtvis gjort en strålande säsong med deras mått mätt. De har spelat en fotboll som kombinerar kraft med kreativitet och deras framgångar i ligan har motsvarats av en positiv cup run som dock tog slut på Wembley under närmast förnedrande omständigheter.

Annons

Men tyvärr så måste nog himlen mer eller mindre ramla ned över Premier Leagues huvuden för att Bolton ska lyckas ta sig till Europa League. De själva måste i princip vinna allt och mer eller mindre alla andra resultat måste gå deras väg. Men intrycket är att Bolton halvt redan gått på semester, storförlusten i onsdags mot Fulham hjälpte dem inte i den här kampen.

Återstående matcher: Blackburn (a) – d, Sunderland (h) – w, Blackpool (a) – w, och Man City (h) – d.

Total: 54p

Nyckelmatch: Blackburn (a). Lancashirederby och tre väldigt viktiga poäng på spel om Bolton vill hålla liv i den minimala möjligheten till Europaspel under nästa säsong.

:::

Så när stormen väl har lagt sig så är med andra ord allting precis som det var innan den drog igång. Tror jag.

Go ahead – take the piss out of me!

…………………………………………………

Annons

Är verkligen Leicester bättre under Sven-Göran Eriksson än vad klubben var under Paulo Sousa?

Den frågan ställer sig David Cockcroft på Soccer Lens.

https://soccerlens.com/are-leicester-city-really-better-off-under-eriksson-than-sousa/69206/

Författarens slutsats är huvudsakligen att Sousa och Eriksson tvärtom är väldigt lika som managers och att de försöker spela fotboll enligt mer eller mindre samma filosofi om fotboll baserat på bollinnehav.

Sousa lämnade tvärtom över ett väldukat bord till Eriksson. Skillnaden menar författaren är att Sousas idéer aldrig gavs någon riktig tid att få något genomslag på Walkers Stadium.

Leicester, med sin nya finansiering, kommer att satsa stenhårt på uppflyttning till Premier League under nästa säsong.

…………………………………………………

Norwich är med stormsteg på väg upp mot Premier League igen efter ett antal års frånvaro.

Annons

The Guardian bloggar spännande om deras berättelse och om Paul Lamberts lovande managementtalang. Man gör även en något tillkämpad jämförelse mellan The Canaries och Man Utd.

https://www.guardian.co.uk/football/football-league-blog/2011/apr/28/norwich-city-championship-promotion

Är QPR i så fall The Championships Chelsea?

:::

Sjukt rolig och intressant Guardian-blogg om det skotska managerundret inom den engelska fotbollen.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/apr/28/scotland-managers-bossing-premier-league

Jock Stein, Matt Busby, Bill Shankly, Tommy Docherty, George Graham och Kenny Dalglish. Alex Ferguson. Alex McLeish, Owen Coyle, David Moyes och … hrrmm .. Steve Kean. Tony Mowbray, Paul Lambert och Billy Davies. To name but a few.

Sex av 20 klubbar i Premier League styrs av skottar. Nästa säsong kan det mycket väl vara åtta. Fem miljoner skottar mot 50 miljoner engelsmän. What’s up with that?

Annons

…………………………………………………

Stoke försöker övertala Tom Jones att göra en ny version av Delilah att spelas live på Wembley inför FA-cupfinalen. Det var ju en rätt mäktig upplevelse att lyssna på under semifinalen.

Det vore onekligen lite häftigt.

:::

FC United of Manchester vann playoff-semifinalen i Northern Premier League (Division 7) mot Bradford Park Avenue med 2-0 och möter i måndagens playoff-final Colwyn Bay på bortaplan.

Vinnaren flyttas upp till The Conference North.

Be Champions!!

Publicerad 2011-04-29 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto