Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

WW3

Peter Hyllman

Förra helgen hade vi en mäktig sexpoängare i toppen av tabellen. Den här helgen har vi en minst lika mäktig sexpoängare i botten av tabellen.

Pratet efter förra helgen var att ligan var avgjord, så är naturligtvis ännu inte fallet. I botten av tabellen är ligan allt annat än avgjord.

Klockan fem i eftermiddag bryter tredje världskriget ut på DW Stadium.

Wigan, med 36 poäng och tre poäng under nedflyttningsstrecket, möter West Ham, 33 poäng och sex poäng under nedflyttningsstrecket; båda med varsin match mindre spelad.

Båda lagen måste vinna.

:::

Om West Ham inte vinner så står det klart att de åker ur Premier League och spelar i The Championship nästa säsong. Sanningen att säga så blir de med till visshet gränsande sannolikhet nedflyttade även om de vinner idag.

Annons

För Wigan, som möter Stoke borta i sista omgången, är den här sista hemmamatchen oerhört betydelsefull för att fortfarande ha en realistisk möjlighet inför den sista omgången.

:::

Vad som ställer till det lite för såväl Wigan som West Ham är att deras närmaste konkurrenter i nedflyttningsstriden har tagit viktiga trepoängare tidigare i helgen.

Blackpool vann en riktig rackarrysare hemma mot Bolton samtidigt som Wolves vann borta mot Sunderland.

Samtidigt tog Blackburn bara en poäng hemma mot Man Utd och de är därmed i allra högsta grad inblandade i nedflyttningskampen inför den sista omgången, i och med att de bara ligger en poäng ovanför nedflyttningsstrecket.

De möter Wolves borta den sista omgången vilket alltså blir lite av en vinna eller försvinna-match.

Birmingham kan säkra nytt kontrakt i praktiken idag genom att vinna hemma mot Fulham, annars är även de djupt nere i smeten inför sista omgången.

Annons

:::

Relevanta matcher i den sista omgången är:

» Man Utd vs Blackpool
»
Stoke vs Wigan
»
Wolves vs Blackburn
»
Tottenham vs Birmingham
»
West Ham vs Sunderland

:::

De existentiella frågorna inför den sista omgången rör sig inte minst kring med vilken inställning lag som Stoke, Man Utd och Tottenham kommer gå in till sina respektive matcher.

:::

Vill Wigan spela Premier League även nästa säsong? – tåget till fronten lämnar stationen idag.

…………………………………………………

LIVERPOOL VS TOTTENHAM

Kampen om den sista europaplatsen fortsätter och ska förmodligen till att avgöras på Anfield. Endast vid ett oavgjort resultat så förblir det en helt öppen historia inför den sista omgången.

Vinner Liverpool så har man säkrat spel i Europa League nästa säsong, och vilken uppryckning Liverpool i så fall har svarat för under Kenny Dalglish, som under veckan skrev på ett permanent treårskontrakt med klubben.

Annons

Om Tottenham å andra sidan vinner så går de förbi Liverpool i tabellen och behöver i så fall bara vinna hemma mot Birmingham i sista omgången för att säkra spel i Europa League.

:::

Tre saker får mig att tro att den här matchen närmast är avgjord på förhand.

Ett, matchen spelas på Anfield. Två, Tottenham har verkat närmast demoraliserat de senaste veckorna. Tre, motivation vinner och Liverpools och Dalglishs motivation att nå Europa League verkar betydligt större än Tottenhams och Redknapps.

…………………………………………………

PLAY-OFF

Söndagens tidiga match är den första playoff-semifinalen i League 1 mellan MK Dons och Peterborough.

Och en av engelsk fotbolls nyare rivaliteter ges därmed ännu ett kapitel.

MK Dons och Peterborough har följts åt i det engelska seriesystemet ända sedan MK Dons grundades 2003.

Under deras första säsong så slogs de båda klubbarna tillsammans och mot varandra i botten av League One, och till slut var det Peterborough som fick packa väskorna och bege sig till League Two.

Annons

Under säsongen möttes lagen fyra gånger där MK Dons vann på London Road och i Ligacupen samtidigt som Peterborough spelade oavgjort på Stadium MK och vann i FA-cupen.

Två år senare så befann sig även MK Dons nere i League Two och de båda lagen stred om en ligaseger som MK Dons till sist tog hem fem poäng före Posh.

Men bara ett år senare så hade Peterborough vänt på steken och man knep andraplatsen i League One före MK Dons, och flyttades upp till Championship, samtidigt som MK Dons förlorade i playoff-spelet.

De båda lagens inbördes statistik är också märkvärdigt jämn. Fem vinster var, tre oavgjorda. 16 gjorda mål var, följaktligen också 16 insläppta mål var.

Är det här semifinalmötet måhända det sista kapitlet i denna moderna engelska fotbollsrivalitet?

:::

Kvällen avrundas med playoff-semifinalen mellan Stevenage och Accrington Stanley i League 2.

Annons

Stevenages manager Graham Westley hoppas kunna sätta sitt märke på det här semifinalmötet omedelbart på lagets hemmaplan. Givet att Accrington inte förlorat hemma på de 13 senaste matcherna så är det förmodligen också nödvändigt.

Boros två senaste playoff-äventyr har slutat med förlust, men Westley ser detta som en möjlighet till lärande snarare än som något negativt. Det som inte dödar det härdar, menar Westley.

Westley hoppas förmodligen på samma typ av hjälteinsats som tidigare under säsongen såg Stevenage slå ut Newcastle ur FA-cupen, men han får försöka utan lagets båda viktiga spelare John Mousinho och Luke Foster.

https://www.skysports.com/football/match_preview/0,19764,11065_3401103,00.html

:::

The Conference North & South

Playoff-spelet i de norra och södra divisionerna av The Conference, de engelska sjättedivisionerna, har nu nått sin kulmen och under dagen spelas playoff-finalerna för uppflyttning till The Conference Premier.

Annons

I den norra divisionen möts Telford United och Guiseley, där Telford som slutade tvåa är stora favoriter framför femteplacerade Guiseley.

https://www.footballconference.co.uk/news/details.php?news_id=4519

I den södra divisionen möts Farnborough och Ebbsfleet United, det här fotbollssociala experimentet där medlemmar kan köpa andelar och där klubben såväl som laget styrs av webröstning.

https://www.footballconference.co.uk/news/details.php?news_id=4521

…………………………………………………

Stor humor när supporterrivaliteten mellan Blackpool och Preston North End har blommat ut igen de senaste veckorna.

Senast på TV-programmet ”Countdown”, en form av ordleksprogram, där producenten, som föga förvånande skulle visa sig vara en Blackpoolsupporter, ställde deltagarna inför anagrammet ”PNECRISIS” – vilket så klart 30 sekunder senare förändrades till ”PRICINESS”.

Annons

Preston har den här säsongen flyttats ned till League One. Hur Prestons supportrar avser att hämnas ifall Blackpool åker ur Premier League återstår att se.

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-15 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto