Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ferguson vandrar i Paisleys fotspår

Peter Hyllman

Robert “Bob” Paisley är unik i engelsk såväl som europeisk klubbfotboll med meriter som hittills ingen annan lyckats matcha.

Han gick bort för 15 år sedan, 13 år efter att han lämnade managerposten i Liverpool FC med en titelsamling inkluderandes sex ligatitlar, en UEFA-cuptitel, tre Ligacuptitlar och inte helt betydelselöst tre Europacupsegrar.

I Europacupens 56 år långa historia så är Paisley den ende manager som vunnit turneringen tre gånger. Han åstadkom detta under fem säsonger och åstadkom allt med Liverpool under nio framgångsrika säsonger.

Ett helt makalöst facit naturligtvis – som förtjänar att göras mer känt än vad det förmodligen är.

Alex Ferguson har redan passerat ett Liverpoolrekord tidigare under säsongen, ikväll har han chansen att göra en Paisley – vinna Europacupen för tredje gången.

Annons

:::

Paisley byggde vidare på de fundament som etablerats i klubben av Bill Shankly, Liverpools legendariske fadersgestalt som många ser som klubbens egentlige arkitekt.

Men Paisley var allt annat än en förvaltare. Han var för Shankly vad till exempel Jimmy Murphy var för Sir Matt Busby och därefter ledde han förvandlingen av Liverpool från mästare till dominerande fotbollsdynasti.

Han tog över Englands bästa och mest talangfulla lag, i en tid när engelsk fotboll generellt stod på sin europeiska höjdpunkt.

Han var manager i en tid när europeiska fotbollsdynastier fanns och var möjliga på ett helt annat sätt än i den moderna fotbollen av idag.

Han var rätt man på rätt plats vid helt rätt tid.

:::

Ferguson står nu för andra gången på tre säsonger på gränsen till att bli Paisleys jämlike i termer av Europacuptitlar.

Annons

Paisley som med sitt Liverpool lärde Ferguson flera värdefulla läxor i början av hans managerkarriär.

Aberdeen, med Ferguson som ansvarig, mötte Liverpool i Europacupen 1980 och blev förintade på Anfield. Ferguson tog lärdom och tre år senare vann lilla Aberdeen Cupvinnarcupen mot Real Madrid i finalen.

Ferguson hyllas ofta för sin förmåga till mindgames. Mindre känt är kanske att han förmodligen tog både ett och flera knep från just Paisley, som inför mötet med Aberdeen bland annat fått deras stjärna Gordon Strachan fullständigt ur balans genom att höja honom till skyarna.

Strachan var osynlig under hela matchen.

:::

På Bob Paisleys gravsten i Woolton står det kort och gott: ”He was an ordinary man amid extraordinary achievements.”

Jag har aldrig förstått mig på det där med att adlas, men i ett samhälle som värdesätter insatser på det viset så är det en skam att Bob Paisley aldrig fick den utmärkelsen.

Annons

Men till skillnad från slutet av 1990-talet så stod fotbollen under 1980-talet i något utav en samhällelig skamposition.

I det avseendet var han rätt man på rätt plats vid fel tid.

:::

Huruvida Ferguson ikväll är rätt man på rätt plats vid rätt tid återstår att se. Vad vi vet är att det inte finns någon manager man hellre hade haft vid rodret för det här tillfället.

För sådana som Ferguson och Paisley görs helt enkelt inte längre.

…………………………………………………

Min best guess om Man Utds startelva:

(4-4-1-1)

Edwin van der Sar – Patrice Evra, Nemanja Vidic, Rio Ferdinand, Fabio – Ryan Giggs, Ji-Sung Park, Michael Carrick, Antonio Valencia – Wayne Rooney – Javier Hernandez.

Å andra sidan tror jag senaste gången jag hade 100% rätt var inför samma final 2009. Det gick ju sådär, men då ville jag å andra sidan ha fel.

Annons

…………………………………………………

Stevenage har precis vunnit playoff-finalen i League 2 mot Torquay och vinner därmed uppflyttning för andra säsongen i rad.

Förra säsongen gick man upp från The Conference, nästa säsong spelar man i League 1 och lag som Sheffield United, Sheffield Wednesday, Preston och Notts County kommer till lilla Broadhall Way.

Ett kanonskott av John Mousinho i slutet av första halvlek avgjorde matchen på Old Trafford.

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-28 18:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto