Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

LINHEM - Säsongens elvor från The Football League

Peter Hyllman

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Dags att börja summera säsongen efter Stevenages, Peterboroughs och Swanseas respektive vinster i playoff finaler som tar dem ett steg upp i ligapyramiden. Stevenage lyckades trots att det var deras allra första säsong i Football League, Posh efter att ha återanställt sin succémanager Darren Ferguson och i Swansea har Rodgers fått laget med den täta defensiven och fina men ineffektiva spelet att också göra mål.

Swansea är det laget som lämnar Football League för att bli det första laget i Premier League. För knappt 30 år sedan spelade dock Swansea i den dåvarande högsta divisionen. Men det folk fastnat för (nästan plötsligt) är att man spelar ”spanskt” sedan några säsonger tillbaka. Dock en tweakad taktik sedan defensiv coachen Paulo Sousa stramat till defensiven efter Roberto Martinez och då Brendan Rodgers fått in mer direkthet och fart i laget.

Annons

Något jag skrev om redan för fyra månader sedan:

https://blogg.fotbollskanalen.se//hyllman/2011/02/21/gastblogg-linhems-football-league-watch-23/

::::

I denna bloggen kommer jag välja en elva av de bästa spelarna från varje division. För att i nästa göra ett ”säsongens…”-inlägg som kommer ut imorgon eller på fredag.

Om ni undrar vilja lag spelarna själva valt och vad jag tycker om deras tveksamma val:

https://blogg.fotbollskanalen.se//hyllman/2011/04/20/linhem-football-league-watch-6/

…………………………………………………

CHAMPIONSHIP

Hade jag gått efter vilka jag sett mest så hade tio Derby-spelare omringat Adel Taarabt men som tur är kan man se många Championship-matcher utan att behöva vara på plats.

(4-2-3-1)

Paddy Kenny (QPR) – QPRs främsta styrka under säsongen har varit försvaret och Kenny har varit dess främsta komponent. Framröstad till klubbens bästa av både spelarna och fansen. I perfekt målvaktsålder och håller säkerligen även i PL nästa säsong.

Annons

::::

Russell Martin (Norwich) – ”The Norfolk Cafú” som han kallas i Norwich. Bra defensivt men ännu bättre framåt med löpningar och bra inlägg. Framröstad till lagets nästbäste spelare efter Holt och enda Canarie att spela alla 46 ligamatcher.

Luke Chambers (Nottm Forest) – Överglänst sin mer namnkunniga kollega Wes Morgan i Forest försvaret. Inte lika skräckinjagande men kompenserar med väldigt god spelförståelse. Morgan med i årets PFA-lag men Chambers framröstad av supportrarna och löst mittbacksproblemet efter försäljningen av Kelvin Wilson till Celtic.

Ashley Williams (Swansea) – Bättre i fjol men nyckelspelare i Swansea återigen. Kaptensämne som förbisågs tillgodo för Ramsey i landslaget men bör få bindeln när Garry Monk lämnar Swansea. Solid, hårdför och nickstark försvarare. En Sol Campbell-mittback.

Annons

Ian Harte (Reading) – Ligans farligaste frisparksskytt. Stabil back bakåt men det är de tolv ligamålen han gjort är det som ger honom en plats i denna elvan. Hade inte Shane Long varit lagets förste straffskytt hade han säkerligen gjort fler mål.

::::

Andrew Crofts (Norwich) – Motorn på Norwichs diamantmittfält som aldrig slutar springa. Vikarierat i den defensiva mittfältsrollen men spelar oftast i en klassisk box-to-box roll varifrån han också gjort åtta ligamål.

Johnny Howson (Leeds) – Leeds born and bred. Tongivande i flera säsonger och kapten i Richard Naylors frånvaro. Tvåvägsspelare med mer offensivt utrymme denna säsongen vilket lett till elva ligamål.

::::

Jimmy Kebé (Reading) – Har längden, nationaliteten och spindelbenen för att vara en”Ny Vieira” men är istället en hypersnabb, målfarlig och svårfångad ytter. Skulle möjligen behöva bli mer distinkt i avslut och inläggssituationer.

Annons

Adel Taarabt (QPR) – Håller en högre klass än någon annan i ligan. Har kvaliteter nog för att spela i CL-lag men behöver han mogna lite och bli jämnare. Han är QPRs offensiv med sina 16 assist och 19 mål.

Scott Sinclair (Swansea) – Ojämnare än Nathan Dyer på andra sidan och bara två assist men han har stått för mål som Swansea varit i desperat behov av. Snabb, teknisk och en bra målskytt för att vara ytter. Tvåa i omröstningen till både ligan och Swanseas bästa spelare bakom Taarabt respektive Dyer.

::::

Danny Graham (Watford) – A geordie number nine. Stark i luften, bra avslutare även med fötterna och ganska rörlig trots sin storlek. Stöttepelare i Watfords lag av ynglingar. Bra på att hålla i bollen och förutom att vinna skytteligan (24 mål) har han gjort nio assist.

:::

Bänk

Lee Camp (Forest), Målvakt.

Annons
Kevin McNaughton (Cardiff), Högerback.
Clint Hill (QPR), Vänster- och Mittback
Don Cowie (Watford), Där han behövs.
Wes Hoolahan (Norwich), Offensiv mittfältare/Ytter.
Craig Bellamy (Cardiff), Ytter/Anfallare
Shane Long (Reading), Anfallare.

…………………………………………………

LEAGUE  1

Här börjar det bli svårare då man av uppenbara skäl sett spelare klart mindre men jag anser att jag har tillräckligt god koll för att inte likt spelarna själva nästan bara välja spelare från Southampton eller Brighton.

(4-3-3)

Casper Ankergren (Brighton) – Den ende i League 1 som två gånger under säsongen blev utsedd till månadens spelare. Stabliteten själv och en viktig del i ligans bästa defensiv. 20 hållna nollor och få insläppta tills man slappnade av som mästare.

::::

Iñigo Calderon (Brighton) – Briljant värvning från i vintras förra säsongen. Stabil högerback som trots sin position är oväntat målfarlig. Åtta mål under säsongen. Viktig del i Brightons defensiv men följer bra med i offensiven.

Annons

Craig Dawson (Rochdale) – Ordinarie i amatörlaget Radcliffe redan för fyra år sedan som 17-åring. I fjol League 2:s bäste spelare vilket ledde till att WBA köpte honom från Rochdale innan han lånades tillbaka inför säsongen och han var dominant även i L1.

Gordon Greer (Brighton) – Brightons ledare i försvaret importerad från Swindon som direkt gick in som lagkapten och ledde dem till ligasegern trots att de andra mittbackarna roterades ofrivilligt bredvid honom.

Dan Harding (Southampton) – Allround vänsterback som varit ordinarie i Saints backlinje trots tuff konkurrens i form av Ryan Dickson. Före detta U21-landslagsman för England för sju år sedan. Lever inte upp till sitt namn riktigt och inte släkt med Warren G, vad jag vet.

::::

Ryan Harley (Exeter) – Viktig spelare i Exeter sedan de spelade i Conference och utvecklat sitt spel med Exeter. Köptes av Swansea i Januari men lånades tillbaka direkt. 10 mål och 11 assist av den mycket spel- och passningskickliga innermittfältaren. Väldigt intressant att se hur han anpassar sig till Swansea som saknar en mer offensivt skicklig innermittfältare.

Annons

Gary Jones (Rochdale) – Till utseendet är den kompakte lille skallige innermittfältaren en klassisk Lower League innermittfältare. Tidigare säsonger under sina drygt 400 matcher har också varit det och en otrolig leader-by-example innermittfältare som så många andra fotbollspelare födda i Liverpoolområdet. Denna säsongen har hans målproduktion ökat drastiskt från fyra mål  under 09/10 till 19 mål totalt denna säsongen.

Grant McCann (Peterborough) – Mannen bakom Poshs tokoffensiv som serverar den offensiva fyran med djupledspassningar. Känslig vänsterfot som slår mycket bra frisparkar vilket Huddersfield fick erfara i helgens playoff-final. Kapten inför denna säsongen efter ha plockats av Scunthorpe och har gjort 21 assist i ligaspelet.

::::

Marc Pugh (Bournemouth) – Den främste individuella spelaren i kollektivet Bournemouth. Deras playmaker som helst spelar offensiv mittfältare men utgår oftast från kanten i Cherries 4-4-2 system. 12 mål och 11 assist på de 43 ligamatcher han spelat trots att han är född i staden bacup.

Annons

Craig Mackail-Smith (Peterborough) – ”Mack Attack” som de senaste säsongerna varit en viktig del i Peterboroughs ”holy trinity” tillsammans med George Boyd och Aaron McLean där alla tre bara saknar trikåer för att bli en grupp superhjältar. Mackal-Smith är som spelare beskriven som en ”mardröm” för försvarare. Vilket låter lite kliché men verkligen passande då han förutom sina 27 ligamål också har förmågan att uppehålla ett helt försvar med sitt energiska pressande och ständiga djupledslöpningar. Skotsk landslagsman som verkar lämna för spel i Celtic eller möjligen Everton.

Anthony Pilkington (Huddersfield) – Tyvärr skadad under säsongens avslutande tre månader men trots allt en viktig del i att Terriers var obesegrade i ligan från i slutet av november tills helgens finalförlust mot Posh. Ytter med ”a cultured left foot” som slår härliga frisparkar och skjuter missiler men också bra i spelet och sägs faktiskt vara tvåfotad.

Annons

:::

Bänk

Kelvin Davies (Southampton), Målvakt
José Fonte (Southampton), Mittback
Peter Clarke (Huddersfield), Mittback
Marvin Bartley (Bournemouth), Central- och Defensiv mittfältare
Adam Lallana (Southampton), Central- och Offensiv mittfältare
Elliott Bennett (Brighton), Ytter/Offensiv mittfältare
Bradley Wright-Phillips (Plymouth/Charlton), Anfallare

…………………………………………………

LEAGUE 2

Okej, ni handlar det om en division där jag sett väldigt få matcher direkt (dock en live!) utan bygger snarare laguttagningen på väldigt många matchsammandrag och andrahandskällor. Försvaret är det stora problemet uppenbarligen.

(4-4-2)

Andy Warrington (Rotherham) – Adam Le Fondre är den som får rubrikerna men Warrington är en  – i Rotherham – väldigt prisad målvakt och då han bara är 34 år ung har han flera målvaktsår kvar trots att han ser ut att vara en bit över 40. Hade en lyckad tid i sin ungdom i Doncaster som dock förstördes av brutet ben och käke.

Annons

::::

Danny Foster (Wycombe) – Troligen den svåraste positionen att hitta någon med tanke på skadeproblem bland L2 högerbackar. Men Foster har varit stabil säsongen igenom i tredjeplacerade Wycombe. Såg honom live på Griffin Park ifjol då han spelade i Brentford och var lika stabil då på högre nivå.

Guy Branston (Torquay) – En favorit hos Jeff Stelling (Soccer Saturday) även fast han inte är någon Gareth Jelleyman. Robust försvarare som ser ut som den berusade mannen bredvid dig på puben som tydligen känner din mamma och är en till Pint från att skalla ihjäl dig. Det är även så jag skulle förklara hans spelstil. 18 röda kort under sin drygt 10-åriga karriär men bara ett sedan han följde trålaren till måsarna.

Efe Sodje (Bury) – En av de härliga Sodje-bröderna som jag kan garantera ett framtida blogginlägg. 38 gammal men fortfarande en viktig kugge i det Bury som kom tvåa denna säsongen trots att han är hjälptränare i klubben på deltid. Var med i Nigerias VM-trupp -02 men mest känd för att han alltid spelar i en ”kufi” (afrikansk huvudbonad) med texten ”Against all odds”.

Annons

Scott Laird (Stevenage) – Hade möjligen en bättre säsong i fjol men han är inte bara med på listan som sympati för att han blev slagen av en supporter efter man slagit Newcastle. Har en härlig vänsterfot och något av en favorit bland fansen i Stevenage. Såg till exempel en hel del Laird-tröjor när jag var där.

::::

Gareth Ainsworth (Wycombe) – Troligen den enda levande yttern äldre än Ryan Giggs. Håller en klass för sig bland riktiga yttrar i L2. Spelar rutinerat utan att varken se trött eller slö ut. En mycket bra avslutare, slår fina inlägg och väldigt offervillig då han ofta kastar sig med huvudet före i inläggssituationer han inte borde kunna vinna. Har precis som sin manager Gary Waddock varit manager i QPR under en kort period.

Jimmy Ryan (Accrington) – Playmakern i Accringtons Barcelona inspirerade lag. Dubbel FAYC-cup vinnare med Liverpool för ett par år sedan och blev i år den förste Accrington-spelaren att röstas in i ett ”PFA team of the year”. Gjort tio mål denna säsongen som innermittfältare och de flesta är rätt snygga vilket ni kan se i det länkade klippet (Ryan är nr 7).

Annons

Steven Schumacher (Bury) – En spelare som jag ansåg vara en av divisionens bästa värvningar i September. Är scouser likt Ryan och möjligen för lik honom för att lyckas ihop då han också varit som bäst framåt i en playmaker roll varifrån han gjort mycket mål men detta är L2 och Schumacher är tillräckligt en tuff spelare för en mer tillbakadragen roll. Mycket bra långa crossbollar och har då också självklart ett tungt långskott.

Mark Wright (Shrewsbury) – Ytter som går spela på fel kant då inte petar Ainsworth men spelat här flera gånger under säsongen och är på att vika inåt i planen. 14 mål och viktig i avsaknad av en riktig målskytt i anfallet.

::::

Craig Davies (Chesterfield) – Stor anfallare som är ganska lik Jay Bothroyd på alla sätt. Stark i luften, snabb och bra med fötterna. Har ett bra samarbete med den mindre veteranen Jack Lester och många bra spelare runtomkring sig. Viktig som targetman och avslutare. Hittat hem i Chesterfield då detta var hans första säsong efter många klubbar där han inte funkat över längre tid.

Annons

Ryan Lowe (Bury) – Framröstad till årets spelare i L2 vilket han verkligen förtjänar då han varit ligans bästa målskytt tills nästa omgången då han i ett redan uppflyttat Bury blev omkörd av Clayton Donaldson. 32 år gammal men en liten och snabb spelare som gjorde sin första A-lagsmatch som 22-åring.

:::

Bänk

Tommy Lee (Chesterfield), Målvakt
Phil Edwards (Accrington), Höger- och Mittback
Joe Skarz, (Bury), Vänsterback.
Nicky Law (Rotherham), Höger- och Centralmittfältare
Danny Whittaker (Chesterfield), Offensiv mittfältare/Ytter.
Ryan Hall (Southend), Ytter
Clayton Donaldson (Crewe), Anfallare

…………………………………………………

Övrigt

Problemet med fantastiska spelare i Championship är likt med alla mindre ligor och andradivisioner att de tenderar att vara för bra och lämna för en högre division/bättre liga. Denna säsongens (framröstade) bästa spelare Adel Taarabt och Scott Sinclair är de främsta exemplaren.

Annons

The 72s David Bevan skriver om hur playoff-finaler i Championship är en manifestation av vad som är bra med The Championship och inte bara en match som är viktig för pengarna den är värd.

Robbie Williams som förutom att vara en stor delägare i Port Vale är en rätt känd engelsk artist från Take That. Han har gett fansen chansen att själva välja den kritiserade styrelsens öde.

::::

Silly Season

Jack Cork som snart varit utlånad fler gånger än han har bokstäver i sitt namn har fått sig bra tillrätta i Burnley och f.d. Burnley-spelaren Frank Casper hoppas att han köps in i sommar.

Mikele Leigterwood som varit utlånad från QPR till Reading hela säsongen har efter hans kontrakt gick ut skrivit på för Reading.

Keith Hill som gjort ett fantastiskt jobb i Rochdale sägs vara på väg till Barnsley. Liknande klubbar sett till motståndet men det är ständigt en nerflyttningsrisk i Barnsley.

Annons

Crawley har med en påse med ett stort dollartecken på lockat till sig Cheltenhems bäste målskytt Wes Thomas till nästa säsong.

Oxford storsatsar till nästa säsong med Deane Smalley som gjorde tolv mål i Chesterfield under säsongen, Leyton Orients ordinarie högerback Andy Whing, denna säsongen knäskadade Amerikanen Jon-Paul Pittman och vänsterspringaren Tony Capaldi som i sitt prime var en ordinarie Championship-spelare men knappt spelat alls de senaste åren.

::::

Danny Wilson är klar som ny manager för Sheffield United. Han fick dock som före detta Wednesday-spelare inget hjärtligt mottagande av fansen. Han välkomnades vid Bramall Lane av banderoller som det stod ”Love Utd, Hate Wilson” på. Ganska typiskt för Sheff Utds säsong. En Sheff Utd supporter ställer sig frågan huruvida det är ett klokt val eller bara ett desperat sådant.

Annons

Dave Jones lämnar Cardiff efter sex år. Skulle man vara elak skulle man säga att det var sex år av ”bottle” och ständigt underpresterande av en av Championships största klubbar men han har oftast fått dras med inkompetenta ägare och sett till hur Cardiff extrem-underpresterade förut har han trots allt tagit upp dem till rätt nästan-nivå.

Kan ersättaren bli Craig Bellamy? Låter inte helt realistiskt men otroligt spännande.

…………………………………………………

Jag är under dagen någonstans kring Bohus fästning och utklädd efter Baywatch-tema som en del i en tradition på min skola men om ni har något att säga så är det bara att kommentera nedan eller maila mig – Linhem@live.se

Ni kan även följa mig på twitter – https://twitter.com/linhem, men känn inget tvång.

//Peter A Linhem

Publicerad 2011-06-01 10:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto