Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför 2011/12 (#2) - Queens Park Rangers

Peter Hyllman

Manager: Neil Warnock
Arena:
Loftus Road – 19,100
Ligaplacering 2010/11:
C-1
Femårs snittplacering:
C-11,4 (21-33-31-34-38)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. Den finansiellt sett mest resursstarka nykomlingen. En tämligen komplicerad ägarsituation krånglar däremot till det för klubben och det är tveksamt om de rika ägarna har någon större lust att finansiera några mer vidlyftiga planer. Men kapaciteten finns där att på kort sikt finansiera ett seriöst försök att etablera klubben i Premier League.

Kärnkompetens. QPR:s defensiva stabilitet var ett tungt vägande skäl till att laget vann The Championship och det är även defensivt som Neil Warnock är bäst skolad. Nykomlingar i Premier League får ofta problem när de plötsligt ställs mot offensiv i världsklass. Om något ska etablera QPR i Premier League så är det deras defensiva organisation och disciplin, likt fallet tidigare för Stoke.

Annons

Konkurrensfördel. Sett truppmässigt så är en sak som talar för QPR att de har en i grunden färdig spelartrupp baserad på en hälsosam trupputveckling, som behöver kompletteras snarare än konstrueras. QPR har de ekonomiska förutsättningarna att finansiera dessa kompletteringar samtidigt som klubben har en fördel av att vara en Londonklubb när det gäller att attrahera spelare, vilket också förstärks av att det är en klubb på uppgång.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

QPR:s offensiva produktion under 2010/11 får värderas utifrån att de då spelade i The Championship.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

Även om statistiken i diagrammet är baserad på The Championship så säger den oss något om vi jämför de tre uppflyttade lagen med varandra. Det är talande att QPR skapar färre målchanser än både Swansea och Norwich, trots att man alltså slutade före dem i serien. Det indikerar att QPR har en relativ offensiv svaghet på sitt offensiva mittfält, man har helt enkelt svårt för att skapa chanser.

Annons

:::

DEFENSIV SOLIDITET

QPR:s defensiva soliditet under 2010/11 får värderas utifrån att de då spelade i The Championship.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

QPR:s svagheter på mittfältet blir tydligt också om vi närmare analyserar deras defensiva färdigheter. Laget släpper till alldeles för många skott mot det egna målet från motståndarna och i det avseendet så ligger man alltså sämre till än såväl Premier Leagues genomsnitt som genomsnittet för de lag som siktar på att hålla sig kvar i Premier League. Detta trots att siffrorna alltså är baserade på QPR:s mästarsäsong i The Championship.

Men QPR:s stora defensiva styrka är att de inte ger motståndarna någon större möjlighet att träffa målet med sina skott. Det är något som tyder på en väldigt kraftfull och väl organiserad backlinje som antingen håller borta motståndarna från det egna målområdet eller som helt enkelt är väldigt effektiva i att läsa motståndarnas offensiv.

Annons

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. Paddy Kenny, Radek Cerny, Elvijs Putnins.

Försvarare. Bradley Orr, Clint Hill, Fitz Hall, Kaspars Gorkss, Matthew Connolly, Peter Ramage, Gary Borrowdale, Danny Shittu, Michael Harriman.

Mittfältare. Shaun Derry, Adel Taarabt, Akos Buzsaky, Alejandro Faurlin, Martin Rowlands, Lee Cook, Petter Vaagen Moen, Hogan Ephraim, Romone Rose, Josh Parker, Bruno Andrade, Michael Doughty.

Anfallare. Leon Clarke, Heidar Helguson, Jamie Mackie, Patrick Agyemang, Rob Hulse, Tommy Smith, Rowan Vine, Jay Bothroyd.

Spelare in: Jay Bothroyd (Cardiff, free)

Spelare ut: Pascal Chimbonda (släppt), Gavin Mahon (släppt), Georgias Tofas (släppt), Mikele Leigertwood (Reading, okänt), Lee Brown (Bristol Rovers, free).

Transferbudget. Inte fullt så stor som man kanske kunde misstänka, förmodligen runt £10m. Lakshmi Mittal äger en tredjedel av klubben men verkar inte särskilt intresserad av att investera i klubben efter bråk bland klubbens ägare och efter hans misslyckade övertagande av klubben.

Annons

Behovsanalys. Spelartruppen saknar i grov utsträckning Premier League-erfarenhet. På spelarfronten behöver spelartruppen kompletteras med en anfallare som kan bidra med åtminstone tio ligamål under säsongen. Laget behöver även ett eller ett par alternativ som kan avlasta alternativt ersätta Adel Taarabt på det offensiva mittfältet; särskilt som Wayne Routledge återvänt till Newcastle efter att hans låneperiod gått ut.

:::

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

Anfallsspelet. QPR vann The Championship på ett väldigt solitt försvarsspel och ett anfallsspel som levde mycket på Taarabts individuella genialitet. I Premier League kommer försvarsspelet utsättas för mycket tuffare prov och därför kommer större krav ställas på anfallsspelet att kompensera för detta, samtidigt som man även möter bättre motståndarförsvar. Kan QPR höja sitt anfallsspel till Premier League-nivå?

Annons

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Klarar QPR av att behålla spelgeniet Adel Taarabt och om ja, håller han även på Premier League-nivå?; och om nej, klarar QPR att organisera om sitt anfallsspel på ett konstruktivt sätt?

:::

MANAGERSTATUS

Neil Warnock (++). Warnocks position har redan varit ifrågasatt då vissa i klubbens styrelse hellre ser ett mer etablerat namn på positionen. Warnocks allierade i styrelsen, Amit Bhatia, avgick också nyligen från styrelsen. Går inte resultaten QPR:s väg så hänger Warnock löst.

:::

OM QUEENS PARK RANGERS VORE EN FILMSTJÄRNA

John Travolta. Klarar sig rätt bra sisådär men vars käraste minnen går tillbaka till en tid när disco fortfarande var hett. Återkommer understundom med lovande comeback-försök för att lite för ofta se dessa ambitioner spektakulärt implodera med ännu en kalkon.

Annons

…………………………………………………

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-03 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto