Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför 2011/12 (#12) - Newcastle United

Peter Hyllman

Manager: Alan Pardew
Arena:
St James’ Park – 52,409
Ligaplacering 2010/11:
12:e
Femårs snittplacering:
15,0 (12-21-18-12-12)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. Newcastle är en lokal storklubb och kan på så vis bygga på en stor supporterbas. Denna i kombination med en av Premier Leagues största arenor ger klubben höga intäkter. Newcastle är med andra ord en klubb med goda ekonomiska resurser och som genom sin status är ett attraktivt alternativ för de allra flesta spelarna i England och övriga Europa.

Kärnkompetens. Newcastle har en viss historia av tämligen vidlyftiga spelaraffärer, men vad som verkligen gör klubben långsiktigt konkurrenskraftig är deras produktiva akademi som regelbundet tar fram nya talanger som dels breddar och förstärker spelartruppen och dels finansierar delar av klubbens verksamhet om de säljs vidare. Detta är en särskilt viktig aspekt som Newcastle har en uttalad strategi att röra sig mer i riktningen åt att utveckla unga spelare snarare än att köpa färdiga.

Annons

Konkurrensfördel. Newcastles främsta konkurrensfördel är deras stora supporterbas tillsammans med dess renommé som storklubb. Detta ger dem en större trovärdighet och ett större handlingsutrymme jämfört med deras närmaste konkurrenter. Klubbens historiska brist på långsiktig ledning och strategi har emellertid förhindrat den från att ta steget vidare.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

Newcastles offensiva produktion under 2010/11 bryts ned på följande sätt över shot creation och conversion rate.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

Det går inte att rikta någon allvarligare kritik mot Newcastles offensiva produktion. Framför allt inte när man tar i beaktande att de trots allt var en nykomling under säsongen som gått. Man ligger bra till i termer av effektivitet i avslutningarna. Detta trots att man förlorade sin främste anfallare i januari. Man skapar också antal chanser i motsvarande utsträckning som ligans genomsnitt och man ligger i det avseendet bra till om man tittar nedåt i tabellen.

Annons

Newcastles uttalade ambition är emellertid att titta uppåt i tabellen mot dess övre halva och på lite sikt mot europaplatserna. På ännu längre sikt är det inte omöjligt att Newcastle till och med tänker sig att börja utmana på riktigt i toppen av tabellen i ett syfte att försöka kvalificera sig till Champions League. I det avseendet är det tämligen tydligt att Newcastle behöver förbättra sitt offensiva mittfältsspel och på så vis skapa betydligt fler chanser än vad man gör nu.

:::

DEFENSIV SOLIDITET

Newcastles defensiva soliditet under 2010/11 bryts ned på följande sätt över average shot frequency och accuracy.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

Man förväntar sig inte att hitta en nykomling i Premier League i diagrammets bästa kvadrant i termer av defensiv soliditet. Kanske minst av allt Newcastle som ju är en klubb med något utav en bohemstämpel över sig. Men det är alltså vad vi gör. Newcastle är med andra ord både bra på att förhindra motståndarna från att skapa målchanser, och därtill är man även bra på att städa bort de målchanser som ändå dyker upp. I det avseendet är Newcastle inte bara klart bättre än ligans genomsnitt, man är snudd på mästarklass.

Annons

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. Steve Harper, Fraser Forster, Tim Krul, Ole Soderberg.

Försvarare. Fabricio Coloccini, Jose Enrique, Mike Williamson, Danny Simpson, James Perch, Ryan Taylor, Steven Taylor, Tamas Kadar, James Tavernier, Ben Tozer, Matthew Grieve.

Mittfältare. Joey Barton, Yohan Cabaye, Danny Guthrie, Wayne Routledge, Peter Lovenkrands, Dan Gosling, Alan Smith, Jonas Gutierrez, Cheik Tiote, Kazenga Lua Lua, Haris Vukic, Shane Ferguson, Bradden Inman, Hatem Ben Arfa, Joan Simun Edmundsson, Sylvain Marveaux.

Anfallare. Xisco, Leon Best, Demba Ba, Shola Ameobi, Nile Ranger, Ryan Donaldson, Phil Airey, Michael Richardson, Sammy Ameobi.

Spelare in: Yohan Cabaye (Lille, £4,3m), Sylvain Marveaux (Rennes, free), Demba Ba (West Ham, free), Mehdi Abeid (Lens, okänt).

Spelare ut: Kevin Nolan (West Ham, £4m), Sol Campbell (släppt), Shefki Kuqi (släppt).

Annons

Transferbudget. Efter att ha sålt Andy Carroll för £35m så har £20m öronmärkts för nya transfers, därutöver kan plånboken växa ytterligare genom att sälja spelare, där Kevin Nolan var ett första exempel på det. Newcastle har varit aktiva under sommarens första halva och redan värvat framstående spelare som Cabaye, Marveaux och Demba Ba.

Behovsanalys. Newcastle behöver tämligen uppenbart ersätta den offensiva kraft som Andy Carroll utgjorde. Värvningen av Demba Ba ska förmodligen ses som ett steg i den riktningen. Därtill behöver Kevin Nolan ersättas på mittfältet vilket är mer komplicerat. Newcastle behöver en central kreativ kraft på mittfältet tillsammans med en spetsavslutare.

:::

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

Harmoni. Det har varit en såväl händelserik som upprivande inledning på sommaren för Newcastle. Ett par illustra värvningar har kommit in men samtidigt har lagets ledargestalt Kevin Nolan sålts, till West Ham av alla ställen, vilket har rivit upp arga känslor såväl bland supportrar som i spelartruppen. Fler tongivande spelare ryktas vara på väg att lämna. Även om de stannar kvar, kan Newcastle få arbetsro under den kommande säsongen?!

Annons

Långsiktighet. Newcastles stora akilleshäl genom åren. Mike Ashley har inte direkt visat prov på några större förmågor i det här avseendet. Samtidigt är det helt nödvändigt om Newcastle vill ta steget uppåt i tabellen och börja konkurrera med sina likar i tabelltoppen. Med fem år kvar på Alan Pardews kontrakt, som luftlandsatts av just Ashley och som ändå gjort en bra start på sin tid i klubben, så är läget förmodligen så gynnsamt som det någonsin blir under Ashley. Klarar Mike Ashley av att hålla fingrarna ur syltburken?!

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Lyckas Alan Pardew få ihop ett lag av Newcastle snarare än en hoper enskilt talangfulla spelare?

:::

MANAGERSTATUS

Alan Pardew (+++). Tiden har visat att ingen manager sitter det minsta säkert under Mike Ashley, men Pardew borde rimligtvis befinna sig så nära det som möjligt med ett långt kontrakt under armen tillsammans med en klart godkänd inledning på sin tid på Tyneside.

Annons

:::

OM NEWCASTLE VORE EN FILMSTJÄRNA

Johnny Depp. En tokigt talangfull thespian som inspirerande varierar det mörka med det ljusa, och vars scenframträdanden följer en stig snitslad mellan det flummigt halvnormala, det småtokigt absurda ända ut till det sanslöst storgalna. Savvy?

…………………………………………………

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-09 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto