Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Till alla dom som korsat Atlanten…

Peter Hyllman

De engelska lagen har precis inlett sina försäsongsmatcher som förberedelse inför den kommande säsongen.

Och förvånansvärt många har styrt kosan västerut och till USA.

Bilden är ju och förr var det kanske också så att det först och främst är de stora toppklubbarna som åker över dit på turné, och att detta huvudsakligen är ett kommersiellt projekt.

Men så är det inte riktigt längre.

:::

Hela sex klubbar befinner sig under sommaren i USA. Och det är inte enbart de klubbar man kunde förvänta sig.

Naturligtvis är de båda Manchesterklubbarna där.

Men utöver dem så hittar vi även West Brom, Newcastle, Bolton och Everton på USA-turnéer under sommaren.

:::

Matchandet har redan börjat.

Man Utd mötte i onsdags New England Revolution i Boston. En dag tidigare hade West Brom inlett det engelska amerikaspelandet mot San José Earthquakes – bland annat med att släppa in ett mål från andra änden av planen av motståndarnas målvakt.

Annons

Vidare spelar Man Utd mot Seattle Sounders (20 juli), Chicago Fire (23 juli) och MLS Allstars (27 juli). Dessutom avslutar man USA-turnén med en match mot Barcelona den 30 juli.

Man City börjar inatt mot mexikanska Club America i San Francisco. Därefter spelar man mot Vancouver Whitecaps (18 juli) och avslutar mot LA Galaxy (24 juli).

Både Man Utds och Man Citys matcher ingår i den så kallade Herbalife World Football Challenge 2011 som utöver de båda engelska lagen och nämnda central- och nordamerikanska lag, dock ej Seattle Sounders, även innefattar Chivas, Real Madrid, Barcelona, Juventus och Sporting.

:::

Everton beger sig till den broderliga kärlekens hemstad och ett möte med Philadelphia Union den 20 juli. Därifrån gör man den korta färden till Washington och ett möte med DC United den 23 juli.

Annons

West Brom möter Ventura County Fusion den 17 juli och avslutar sin USA-vistelse med ett möte med Portland Timbers den 20 juli.

Bolton har övergett kylan och regnet i nordvästra England för den amerikanska södern och natten till igår inledde man mot Tampa Bay. Man håller sig kvar i Florida ett tag för att den 17 juli möta Orlando SC. Därefter beger man sig djupt in i Texas hjärta för ett möte med Houston Dynamos den 20 juli.

När Bolton och West Brom avslutar sina USA-turnéer så påbörjar Newcastle sin. Den 20 juli premiärmatchar man mot Sporting Kansas City, tre dagar senare ställs man mot Orlando City och den 26 juli avslutar man mot Columbus Crew.

:::

Och inte nog med det. Efter att England har begett sig till USA så kommer därefter USA att bege sig till England.

New York Red Bulls deltar i det här årets upplaga av Emirates Cup. Kerstin har för övrigt utlovat en gästbloggrapport därifrån.

Annons

Och den 5 augusti kommer ett riktigt klassiskt amerikanskt lag på besök till Old Trafford och Paul Scholes testimonial-match: New York Cosmos, ledda av ingen mindre än Eric Cantona.

Det var i NY Cosmos som spelare som Pele och Franz Beckenbauer spelade under 1970-talet under ett av de flera misslyckade försöken att etablera professionell fotboll i USA.

:::

Så under några korta men intensiva sommarveckor så kommer alltså den engelska fotbollen till USA.

Men varför gör man då det?

Av kommersiella skäl säger nog de allra flesta. Den amerikanska marknaden är gigantisk och det är mycket värt i kassakistan att vinna marknadsandelar där, särskilt som fotbollen trots allt är en växande sport.

Och visst är det så, inte minst då för klubbar som Man Utd och Man City.

Men det är förmodligen bara ett av flera skäl. Det finns nämligen rätt goda sportsliga skäl för klubbarna att åka dit också. Det är helt enkelt där som det bästa motståndet ges och därmed de mest givande förberedelserna.

Annons

:::

De amerikanska MLS-lagen befinner sig mitt i sin säsong och är alltså på sin sportsliga peak vid den här tidpunkten.

Men även kvaliteten börjar bli allt högre. Alex Ferguson, som ju har viss erfarenhet av sommarfotboll på alla kontinenter, har betonat just hur han märkt att kvaliteten och intensiteten hos motståndarna verkligen har blivit mycket högre i USA och att han därför betraktar USA som rent sportsligt sett det bästa sättet att förbereda sin säsong. Det tvingar spelarna att upprätthålla koncentrationen på fotbollsplanen.

Naturligtvis finns det fler skäl. Ett behagligt klimat spelar naturligtvis stor roll, häftiga upplevelser och i ett land där engelska också är det huvudsakliga språket. Nytta med nöje kombineras förmodligen här på bästa sätt.

:::

Vad som förhoppningsvis är en positiv bieffekt är att det kan vara positivt för den lokala fotbollen i USA med engelska Premier League-lag som kör sina sommarturnéer där. Att det hjälper till att förstärka intresset för sporten där, och ger den amerikanska fotbollen en koppling också till den internationella fotbollen.

Annons

Så att det inte bara blir fråga om att gräva guld i USA.

…………………………………………………

TRANSFERKOLLEN

Doni (Liverpool, målvakt) – Godkänd (++)

Det skadar inte att ha en erfaren reservmålvakt så klart, särskilt inte om den ordinarie målvakten skadas. Samtidigt är inte Doni den tryggaste målvakten att hålla i när det stormar.

Stewart Downing (Liverpool, mittfältare) – Berömlig (++++)

Liverpool löser sin offensiva vänsterkant som under ett flertal år varit något utav ett dilemma för laget. Man värvar en erkänt skicklig och produktiv spelare som varit etablerad i Premier League under flertalet år.

…………………………………………………

Träningsmatcher idag är Gorleston vs Norwich, Kaizer Chiefs vs Tottenham, Hangzhou Greentown vs Arsenal, Newport County vs Stoke, Accrington Stanley vs Blackburn, Malaysia X1 vs Liverpool, Crewe vs Wolves, Portsmouth vs Chelsea samt Man City vs Club America.

Annons

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-16 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto