Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

All Star-matcher - Att gilla eller fy vad illa?

Peter Hyllman

Ikväll, eller snarare by the dawn’s early light, så avslutas det amerikanska motståndet på Man Utds USA-tour i och med mötet med MLS:s så kallade All Star-lag.

Vad som är bara ännu en fotbollsmatch för Man Utd, och ännu ett steg i förberedelserna inför den kommande säsongen, är för MLS:s företrädare och förespråkare en festival för de spelare som utmärkt sig under säsongen, ett tillfälle att marknadsföra den professionella fotbollen i USA, och ett bra sätt att testa sig själva mot ett av världens bästa lag.

Kanske är det också ett tillfälle att revanschera sig för den nesliga 2-5-förlusten i motsvarande möte förra sommaren.

:::

Men långt innan matchen skulle spelas så väcktes frågor om vilka spelare som valts ut för att representera ligan.

Det första steget i urvalsprocessen sker genom en röstning online där fans ges chansen att rösta på vilka spelare de vill se i startelvan. Vad som på ytan framstår som ett lysande exempel på en demokratisk process har fått sina brister belysta, där det för vissa framstår som mer utav en popularitetstävling än en seriös laguttagning.

Annons

:::

Uttagningen av Sporting Kansas Citys Matt Besler har varit en av de främsta diskussionspunkterna inför matchen. Efter att han gjorde reklam för det amerikanska mobilföretaget Handmark på sin twitter så uppmanade de sina över en miljon följare att rösta på Besler till All Star-matchen.

Utöver den kommersiella manipulationen av röstprocessen så har det osannolika i att alla Handmark-kunder är fotbollsfans lett till många har ifrågasatt såväl Beslers uttagning som röstförfarandet i sig.

Omröstningen siktar på att ta tillvara fansens synpunkter och önskemål, men när spelare utelämnas som är mer förtjänta av en plats i laget så börjar evenemanget förlora sin trovärdighet.

Trots detta så är ändå några av ligans större namn som David Beckham och Thierry Henry uttagna, och de har också presterat hyfsat imponerande under den gångna säsongen.

Annons

Landon Donovan, den klarast lysande amerikanske stjärnan, har däremot tvingats dra sig ur på grund av skada.

:::

USA:s övriga stora idrotter har ett element av fansomröstning till sina respektive All Star-lag, och MLS är inte annorlunda i det avseendet. Men då matchen är tänkt att reflektera form så kan inte MLS längre vara säkra på att så är fallet. Det är hur som helst uppenbart att fansens favoritspelare inte alltid är de bästa spelarna.

Av de utvalda så är även San José Earthquakes Chris Wondolowski  en överraskning. Efter att han vann skytteligan förra säsongen så har hans form sjunkit dramatiskt med endast sex mål på 15 matcher.

Detta i kontrast med då inte minst Charlie Davies som inte bara gjort fler mål än Wondolowski men också gjort det på färre spelade minuter. Att Davies fått en hel del kritik för att han faller alltför lätt i straffområdet förstärker intrycket att All Star-matchen är föga mer än en glorifierad popularitetstävling.

Annons

:::

Av de platser som ändå återstår i 25-mannatruppen så fattar Hans Backe, lagets manager, beslut om fem av dessa platser. Don Garber, ligans kommissionär, offentliggjorde hans uttagningar i lördags och lade till New York Red Bulls Juan Agudelo och Beslers lagkamrat Omar Bravo till truppen.

Den senare valdes inte minst för att öka intresset hos ligans stora mexikanska supportergrupp.

Rent hypotetiskt så hade Davies fortfarande chansen i måndags att komma med i truppen. Men de hoppen försvann när Backe tog ut Omar Cummings som sin siste anfallare. Ännu ett tveksamt beslut då Davies har ett bättre facit än fyra av de sex uttagna anfallarna.

:::

Den höga andelen av spelare från Los Angeles Galaxy och New York Red Bull har också uppmärksammats och kritiserats.

För tillfället leder LA Galaxy sin konferens, men deras motståndare har också färre spelade matcher och kan därigenom passera dem. Det minimala avståndet i poäng mellan lagen, inte minst i den östra konferensen där Philadelphia Union leder med två poäng före New York Red Bull med två matcher mindre spelade, visar på ligans konkurrens.

Annons

Men detta är inte avspeglat i laguttagningen till MLS All Stars, där bara en enda Philadelphia Union-spelare har kommit med – målvakten Faryd Mondragón.

Andra exempel kan tas från de fyra spelare som utgör lagets backlinje. Att Real Salt Lake som släppt in minst mål i ligan bara har med en spelare samtidigt som redan nämnda Philadelphia Union inte har en enda har fått flertalet ögonbryn att höjas.

Fotboll är naturligtvis en sport där åsikterna kan vara lika många som varierade, men när en spelare som Besler tar en plats från andra mer förtjänta spelare så ifrågasätts ändå processen.

Sigi Schmid, Seattle Sounders manager, har varit allt annat än imponerad och har uttryckt kritik mot uttagningen. Seattle ligger en poäng bakom Galaxy men lagets spelare kan inte delta i All Star-matchen då Seattle har en CONCACAF Champions League-match vid samma tidpunkt. När han tillfrågades om hur han kände över att missa matchen så blev hans svar: ”I’m sure they can find some more guys from LA and New York to fill the spots.”

Annons

:::

Men en del spelare har ändå fått sin välförtjänta tid i rampljuset.

Brek Shea till exempel har varit fantastisk den här säsongen och lett FC Dallas till slutspelet trots att lagets colombianske playmaker David Ferreira varit skadad stora delar av säsongen.

Men trots den prestigefulla uttagningen kan Shea ändå inte delta, återigen på grund av en krock med CONCACAF Champions League. Detsamma gäller Kasey Keller, Seattles veteranmålvakt.

:::

En reform av omröstningen förblir dock allt annat än sannolik.

Dock så återstår ändå sju platser till den totala 25-mannatruppen och dessa väljs ut genom en spelaromröstning bland de redan uttagna spelarna. På så vis kom ligans främste assistläggare Brad Davies till sist med i truppen.

Två stora namn förblir dock utelämnade – den redan nämnde Charlie Davies och Real Salt Lakes viktige Nick Rimando.

Annons

Och med den fortsatta tveksamheten kring hur MLS All Star-laget faktiskt tas ut, så förblir också värdet både av matchen och för de uttagna spelarna tveksamt i motsvarande utsträckning.

:::

Den här typen av jippo känns för övrigt väldigt amerikanskt. Allra minst är det en del av en amerikansk sporttradition, vilket man i och för sig inte ska rynka på näsan åt i onödan.

Men trots att Premier League inte direkt avstår från alla chanser att kapitalisera på sitt varumärke, så känns det ändå mycket längre bort än en tidsfråga innan ett sådant här All Star-jippo skulle bli aktuellt här.

Sedan kan det naturligtvis bero på att klubbarnas ställning och makt gentemot ligaorganisationen är så mycket större i England än i USA.

Utan att låsa sig fast vid bristerna i det amerikanska systemet så kan det kanske ändå vara en intressant diskussion – skulle ni själva vilja se en årlig Premier League All Star-match och hur tycker ni i så fall att det laget skulle tas ut?

Annons

Och när skulle matchen i så fall spelas – och mot vilka?

…………………………………………………

Makalöst fånigt att FIFA stoppar Arsenal från att prova mållinjeteknologi i vänskapsturneringen Emirates Cup. Vad i hela friden vore kostnaden kan man fråga sig.

Rent principiellt kan man tycka att Arsenal borde säga åt FIFA att gå och dra något gammalt över sig. Vad FIFA kan hitta på för otäcka elakheter som straff mot Arsenal har jag svårt att se.

Samtidigt kan man ju ha viss förståelse för att det är en strid som inte är värd att ta.

:::

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Härliga matcher mitt på dagen idag också. Ät lunch till Aston Villa vs Blackburn klockan 12 och skölj ned det med Chelsea vs Kitchee en dryg halvtimme senare.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-27 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto